ANKARA - Suriye’de sadece Türkiye’nin barışa şans vermediğini belirten, DEM Partili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Kürt-Türk kardeşliği böyle nasıl sağlanacak” diye sordu.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlîh Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kapsamında söz aldı.
Tiryaki, Türkiye’nin Kürtlere yönelik sürdürdüğü savaşa işaret ederek, “Düşük yoğunluklu iç savaş var” dedi. Devletin Kürt sorununu demokratik, barışçıl yol ve yöntemler ile çözmek yerine silah kullanmayı tercih ettiğini ifade eden Tiryaki, bu kapsamda yapılan harcamalara işaret etti. Tiryaki, “Eğer bu savaş olmasaydı bütçe 14 trilyon TL değil de 34 trilyon TL olacaktı, belki kişi başına düşen millî gelir bugün 30 bin dolar olacaktı, dış borcumuz 512 milyar dolar olmayacaktı. Kırk yıllık politika, maalesef, bambaşka sonuçlar doğurdu” diye konuştu.
‘SOMUT ADIM YERİNE KAYYIM ATANDI’
Binlerce gencin de yaşamını yitirdiğinin altını çizen Tiryaki, “Her biri bir evlat, bir kardeş, bir ağabey, bir eş, bir nişanlı, bir baba olan binlerce evladını kaybetti; binlerce Kürt ve Türk genci bu çatışmalarda yaşamını yitirdi. Şimdi, bir barış umudu var, iyi niyetli açıklamalar duyuyoruz ‘İç barışımızı temin edeceğiz.’ gibi, ‘Kürt-Türk kardeşliği’ gibi. İnanın, bu ülkenin en doğusundan en batısına, en kuzeyinden en güneyine kadar pek çok insanda bu açıklamalar heyecan yaratıyor. Ama bir sorun var yani atalarımız diyor ya ‘Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.’ diye, gerçekten söyledikleriniz ve yaptıklarınız arasında bir uyumsuzluk var” ifadelerini kullandı. 1 Ekim’den itibaren yaşanan gelişmelere işaret eden Tirkyaki, hiçbir somut adımın atılmadığını altını çizerek, adım atmak yerine kayyım atandığını ifade etti ve tepki gösterdi.
‘BİR TEK SİZ BARIŞA ŞANS VERMİYORSUNUZ’
Tiryaki, Suriye’deki gelişmelere de dikkat çekti ve şöyle dedi: “Kürt kardeşlerinizin Suriye'deki bölgelerine tehditler savuracaksınız ve savurmaya devam ediyorsunuz. ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye dâhil olmak üzere herkes orada bu çatışmasızlığa bir şans verilsin istiyor. Bir çatışma yaşanmadı, savaşsız bir şekilde rejim değişikliği oldu ve geleceğe dair de bir çatışmasızlık umudu besleniyor bir kişi hariç yani daha doğrusu bir ülke hariç. Bir tek siz barışa şans vermiyorsunuz yani siz hâlâ ısrarla ÖSO'yu Kürtlerin yaşadığı coğrafyaya sürmeye devam ediyorsunuz. Bakın, bütün dünya terör örgütü listesinin başında olan bir örgüte şans veriyor, liderine şans veriyor, çatışmasızlık için bir şans veriyor, gelecekte bir çatışma olmasın diyor ama siz ısrarla, bu Hükûmet ısrarla Suriye'de çatışma yaratmak için her şeyi deniyor. Ya, böyle kardeşlik olabilir mi? Yani Kürt-Türk kardeşliği böyle nasıl sağlanacak?”