5 siyasetçinin davası: 'Gizli tanık'ların ifade verdikleri tarih belli değil

img

MARDİN - Mardin'de HDP ve DBP'nin il eşbaşkanları ve HDP PM üyesi oldukları sırada tutuklanan 5 siyasetçinin ilk duruşması görüldü. Avukat Mehmet Emin Aktar, gizli tanıkların ifadelerine dikkat çekerek, ifadelerin alındığı tarihin bile belli olmadığını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin il örgütlerine dönük Temmuz ayı içerisinde gerçekleşen operasyon kapsamında gözaltına alınan DBP Mardin İl Eşbaşkanları Leyla Bozkurt ve Şehmuz Sun ile HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri Alaattin Semir Zuğurli ve Sedat Ay tutuklanmıştı. 31 Mart yerel seçimleri öncesi partisinin düzenlediği aday tanıtım toplantısı gerekçesi ile 19 Şubat günü tutuklanan HDP İl Eşbaşkanı Ali Sincar hakkında da aynı soruşturma kapsamında tutuklama kararı verilmişti. 

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianame kapsamında haklarında dava açılan 5 siyasetçi, Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Tutuldukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile duruşmada hazır edilen siyasetçilerin avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuklular Kürtçe savunma yapacaklarını belirtmeleri üzerine mahkeme salonda ücretini tutukluların ödemesi şartı ile tercüman hazır etti. Yapılan kimlik tespitinin ardından duruşmaya geçildi.

'SUÇLAMALAR SİYASİ FAALİYETLERDEN OLUŞUYOR'

Duruşmada mahkeme 5 siyasetçiye üzerlerine atılı suçlamaları bildirdikten sonra HDP İl Eşbaşkanı iken tutuklanan Ali Sincar'ın savunmasına geçildi. Sincar, iddiaların gayri ciddi bir şekilde hazırlanan iddialar olduğunu söyledi. Kendisinin HDP Mardin İl Eşbaşkanı olduğunu belirten Sincar, çalışmalarının siyasi parti çalışmaları olduğunu ve HDP genel merkezi tarafından gönderilen genelgeler çerçevesinde faaliyet gösterdiklerini söyledi. Açlık grevi eylemine katılması ile ilgili suçlamaya değinen Sincar, kendisinin cezaevine girmesinin ardından da açlık grevi eylemini sürdürdüğünü ve açlık grevi eyleminin demokratik bir hak olduğunu söyledi. Hakkındaki iddialara cevap vererek savunmasına devam eden Sincar, suçlamaların tamamının siyasi faaliyetler kapsamında olduğunu dile getirerek, tahliyesini istedi. 

'BÜTÜN ÇALIŞMALARIMIZ ALENİDİR'

Ardından DBP İl Başkanı iken tutuklanan Leyla Bozkurt'un savunmasına geçildi. Sincar'ın yapmış olduğu savunmanın kendisi için de geçerli olduğunu belirten Bozkurt, "Savcılık ifadesinde de dile getirdiğimiz gibi biz bir siyasi partiyiz ve siyasi parti yöneticileriyiz. Doğal olarak birçok toplantı yapıyor birçok toplantıya katılıyoruz. Ancak bu toplantılar herhangi bir örgütün toplantısı değil siyasi parti toplantılarıdır. İsmimizin bazı dokümanlarda olması normaldir. Biz kendi toplantılarımızda kendi siyasi partilerimizin genel merkezlerinden gelen genelgeleri ve bilgi notlarına göre hareket ederiz. Çalışmalarımızı da bu esasa göre yapıyoruz. Belirtmek isterim ki, dosya kapsamında alınanlar hepsi resmi olarak siyasi parti çalışanlarıdır. İllegal anlamda kimse yoktur. Siyasi parti faaliyetlerimiz dolayısı ile buradayız. Bütün çalışmalarımızı bugüne kadar gözler önünde aleni bir şekilde yürütüyoruz. Siyasi parti çalışmalarımızın illegalize edilmesini de kabul etmiyoruz" dedi. Bozkurt, gizli tanık beyanlarını da kabul etmediğini belirterek, gizli tanık beyanlarının çelişkili olduğunun ortada olduğunu söyledi.

'31 MART SONUÇLARI NEDENİYLE CEZALANDIRILMAK İSTENDİK'

DBP Mardin İl Eşbaşkanı iken tutuklanan Şehmuz Sun da, savunmasını anadili Arapça yapmak istediğini ancak tercüman hazır edilemediği için Türkçe yapacağını söyledi. Kendilerinin 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarının ardından iktidar tarafından cezalandırılmak için tutuklandığını dile getiren Sun, "Gizli tanıklar illegal toplantıya katıldığımı, divanda olduğumu ve konuşma yaptığımı söylüyor. Ancak bu beyanların tamamı yalan beyanlardır. Ben konuşmada yapmış olabilirdim. Divanda da bulunabilirdim. Bu toplantı illegal bir  toplantı değildir. Bu basına açık emniyet nezaretinde gerçekleşen bir konferanstır. Açlık grevine destek verdiğimiz açıklamaları katıldık. Bunlar insani olarak katıldığımız etkinliklerdir. Suçlama yapılacak bir durum söz konusu değildir. Bizim faaliyetlerimiz siyasi faaliyetlerdir ve partimizin genelgeleri kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Yerel yönetimler hazırlık konferansına da zaten HDP'nin bileşeni olarak katıldık. Suçlamaları kabul etmiyoruz. Siyasi faaliyetlerimiz illegalize ediliyor" diye konuştu. 

'CEZAEVİ YÖNETİMİ DOSYAYI VERMEDİ'

HDP PM üyesi Allattin Semir Zuğurli de, emniyet ve savcılıktaki savunmalarını tekrar ederek, hangi suçlamalar ile suçlandıklarını bilemediklerini söyledi. Avukatlarının dosyayı getirmesine rağmen cezaevi yönetiminin dosyayı kendilerine vermediğini belirten Zuğurli, bu sebeple cezaevi yönetimi hakkında da şikayetçi olduğunu söyledi. PM üyesi olduğunu ve birçok kentte çalıştığını kaydeden Zuğurli, parti faaliyetlerinin suçlama konusu yapılmasını kabul etmeyeceklerini kaydetti. Kendilerinin yerel seçim startının verilmesi ile birlikte düzenledikleri konferansların suçlamaya konu edildiğini dile getiren Zuğurli, "Biz buna benzer 30 konferans düzenledik. Bu konferans basına açık bir konferanstı" diyerek, illegal herhangi bir faaliyette bulunmadıklarını söyledi. 

HDP PM üyesi Sedat Ay da savunmasında diğer siyasetçilerin savunmalarını tekrarladığını dile getirerek, "Yaptığımız toplantı yasal bir toplantıydı. Halk da oradaydı. Polisler de oradaydı. Mademki, yasal bir toplantı değildi neden polisler müdahale etmedi?" diye sordu. 

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Savunmaların ardından savcılık "suçun vasıf ve mahiyeti, kaçma şüphesi ile adli tedbirlerin yetersiz kalacağı" iddiaları ile 5 siyasetçinin tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

AVUKAT AKTAR: BİR PERSPEKTİF DE BEN SUNAYIM

Ardından savunma yapan Avukat Mehmet Emin Aktar da, 5 siyasetçi hakkında suçlama konusu yapılan dokümanlar için gizli tanıkların "perspektif" diyerek suçlama konusu yapılmasına dikkat çekerek, "Tarihi bir perspektif de ben sunmak isterim" dedi. Devamında "perspektif" kavramı üzerinden suçlama yapılamayacağını belirten Aktar, "Müvekkillerimiz de açıkladı. 'Parti genel merkezimiz bir perspektif sunar biz de bu çerçevede faaliyetlerimizi yürütürüz.' Dosyada yargılananlara baktığımızda hepsi siyasetçi. İl başkanları parti meclis üyeleri. Yani bir siyasi parti. Savcılık istese Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan görevlerini öğrenebilir ama bunu yapmak yerine 2 tane gizli tanık bilirkişi yapılıyor. Sonra 2 tane de açık tanık ile birlikte 4 bilirkişi ile bu belgenin örgütsel doküman olduğuna karar veriliyor" dedi. 

'İFADELERİN NE ZAMAN ALINDIĞI BELLİ DEĞİL'

Gizli tanık beyanlarının ne zaman alındığına dair dosyada bir ibare olmadığına dikkat çeken Aktar, "Tanıkların beyanları var, her şey var ama ne zaman alındığı yok. İfadenin ne zaman alındığı belirtilmek zorunda" dedi. "Gizli tanıklardan 'Kosava' toplantının Nusaybin'de yapıldığını, diğer gizli tanık ' ise Mardin'de yapıldığını söylüyor. Bunun dışında bir delil var mı? Başka delil yok. Bu da yasada açık tanık beyanları tek başına delil sayılmaz" ifadelerini kullandı. 

'TECRİT VE AÇLIK GREVLERİ SİYASİDİR'

Mardin Baro Başkanı Avukat İsmail Elik de, savunmasında HDP Mardin eski İl Eşbaşkanı Ali Sincar'ın tutuklanmasının 31 Mart seçimleri öncesinde HDP'nin yaptığı aday tanıtım toplantısının ardından gerçekleştiğini hatırlatarak, dosyaya sonradan dahil edildiğini belirtti. Dosyadaki iddiaların suçlamaya konu yapılamayacağını dile getiren Elik, HDP'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tutumunun net olduğunu kaydetti. Tecrit ve açlık grevlerinin siyasi birer konu olduğunu dile getiren Elik, "Siyasi partiler hele hele bölgede etkili olan bir siyasi partinin açlık grevlerine sessiz kalması onun siyasi parti vasfını yitirmesi demektir. Bu nedenle de bu faaliyetler siyasi parti faaliyetidir" dedi. 

Avukat Necat Çıray da, il eşbaşkanları ve PM üyelerinin 2016 yılında kayyum atanmadan önce yapılan operasyonların benzeri olduğunu söyleyerek, "Yine kayyum atama hazırlığı olarak operasyonlar yapıldı. Sonra da zaten kısa zamanda Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atandı. 2016 yılında ne soruldu ise, gerekçe olarak ne sunuldu ise yine aynı şeyler yapıldı" ifadelerini kullanarak tahliyelerini istedi. 

Devamında diğer avukatlar da yaptıkları savunmalarla siyasetçilerin tahliyesini istedi.  

Kararını veren mahkeme savcılıkla aynı gerekçeleri sıralayarak 5 siyasetçinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı da 10 Aralık'a erteledi. 

Diğer başlıklar

25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı