WAN - İHD Wan Şubesi'nin raporuna göre, kentte 10 ayda 158 hak ihlali yaşandı. Kayyımın işçi kıyımı, ajanlık dayatması ve cezaevlerindeki uygulamalar ihlaller arasında sıralandı.
Kürdistan’da Barış ve Demokratik Toplum Sürecine rağmen önemli sayıda hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Wan Şubesinin verilerine göre; yılın ilk 10 ayında kentte 158 hak ihlali yaşandı. Bu ihlallerin büyük bölümü kayyım atamaları sonrası yaşanan işten çıkarılma, ajanlaştırma ve cezaevlerinde yaşanan ihlaller olarak sıralanıyor. İHD Wan Şube Eşbaşkanı Ayten Kıran, “Türkiye de yaşanan cezasızlık politikaları artık son bulmalı. İnsanların adalete olan güven duyguları tazelenmemelidir” dedi.
DERNEĞE BAŞVURULAR
Ocak ayından bu yana Wan’da 158 hak ihlalinin yaşandığını ifade eden Ayten Kıran, “2025 yılı içerisinde bize önemli bir oranda hak ihlali başvurusu yapıldı. Bu 158 başvurunun içinde 110’u kayyım tarafından işten çıkarılan işçilerle ilgili, 9 başvuru ajanlaştırma, 14 başvuru da YYÜ’de okuyan öğrencilerin gördüğü şiddet, geri kalan başvurular ise cezaevlerinde kalan tutukluların yaşamış oldukları hak ihlallerine ilişkin başvurular. Bugüne kadar yapılan tüm başvurular için Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Meclis insan Hakları Komisyonu’na gerekli başvuruların yapıldı. Yurttaşların yapmış oldukları tüm başvuruları titizlikle inceleyip tüm başvuruların takipçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Kayyum tarafından işten çıkarılan 110 işçinin mağduriyetlerini gidermek için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Meclis İnsan Hakları Komisyonuna gerekli başvuruları yaptık ve gelecek olan sonuçları bekliyoruz” dedi.
KENTTEKİ AJANLAŞTIRMA DAYATMASI
Ajanlaştırma konusunun önemli bir konu olduğuna vurgu yapan Kıran, “Biz bunun için İçişleri Bakanlığı Kolluk Gözetim Kuruluna ve Meclis İnsan Hakları Komisyonuna yazı yazdık. Daha önce ret ediliyordu ama bizim üst üste yazı yazmalarımız ve bu olayın giderek ciddi boyutlara ulaşmasından kaynaklı son zamanlarda artık soruşturma izinleri çıkmaya başladı. Özelikle Wan’da konuya ilişkin 9 başvuru vardı, bunlara soruşturma izni verilmesi için İçişleri Bakanlığına yazılar yazıldı. Biz de olayı yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
ADALET DUYGUSU ZEDELENDİ
Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri için de, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere Cezaevleri Tevkif Komisyonuna ve Meclis İnsan Hakları Komisyonuna gerekli yazışmaların yapıldığına dikkat çeken Kıran, “Gerekli kurumları ve dinamikleri harekete geçirmek için ve hak ihlallerine en aza indirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye de yaşanan cezasızlık politikalarının artık son bulması gerekiyor. İnsanların adalete olan güven duyguları tazelenmemelidir” dedi.
