HABER MERKEZİ - Nepal'de geçici bir hükümetin kurulması için müzakereler başlayacak.
Nepal'de sanal medya platformlarının yasaklanması ve siyasetteki yolsuzluklara karşı başlatılan öğrenci eylemleri sonrası Başbakan KP Sharma Oli istifa etti.
AFP’de yer alan habere göre; bugün cumhurbaşkanı, ordu komutanı ve eski başyargıç Sushila Karki (73) ile eylemcileri temsilen Sudan Gurung toplanacak. Genelkurmay Başkanı Ashok Raj Sigdel, geçici hükümet kurulması için yapılacak müzakerelerde eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Sushila Karki’nin geçici hükümetin başına geçmesi ihtimali olduğunu belirtti.
AFP’ye konuşan eylemciler, değişimden umutlu olduklarını ve ordunun kendilerini dinleyeceklerine inandıklarını kaydetti.
NE OLMUŞTU?
Nepal'de 5 Eylül'de Facebook, X, YouTube gibi 26 sanal medya platformuna yasak getirildi. Karar, Nepalli siyasetçilerin çocuklarının lüks yaşam tarzlarını ve yolsuzluk iddialarını öne çıkaran "nepo kid" kampanyasının yayılmasından birkaç hafta sonra alındı.
Karar, ülkede öğrencilerin tepkisini çekti. Pazartesi günü başlayan protesto eylemlerinin ardından pek çok bakan ve Başbakan KP Sharma Oli’nin istifasıyla hükümet düştü.
Protesto eylemlerinde 51 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. 12 bini aşkın tutuklu da firar etti.