ESKİŞEHİR - Proje okullarında öğretmen atamalarının iptal edilmesini isteyen Eğitim Sen'li öğretmenler, Bakan Tekin'in istifasını istedi.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Eskişehir Şubesi, proje okullarındaki öğretmenlerin atamalarının iptal edilmesi talebiyle Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Proje öğretmen olmayacağız!” ve “Liyakatsiz eğitim istemiyoruz!” dövizlerinin taşındığı “Bakan Tekin istifa” ve “Proje değil öğretmeniz” sloganlarının atıldığı açıklamada Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol konuştu.
‘EMEK, BİRİKİM VE YETKİNLİK YOK SAYILIYOR’
Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamalarının siyasi sadakat ile yapıldığının altını çizen Demirkol, “Mülakat gibi denetime kapalı uygulamalar, yandaş sendikalara mensup olanlara sağlanan ayrıcalıklar ve hakkaniyetsizlik, öğretmen atamalarını ve eğitim yöneticiliği görevlendirmelerini proje okullarına yönelik açık bir siyasi kadrolaşma aracına dönüştürmüştür. Bakanlık; herhangi bir kriter ilanı yapmadan, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarına atayabilmektedir. Bu uygulama, yıllardır eğitimde adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedelemekte; emek, birikim ve mesleki yetkinlik yok sayılmaktadır” dedi.
‘İTİRAZLARIMIZIN SONUCU BUGÜN ANLAŞILIYOR’
Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmamasının keyfi atamaları gözler önüne serdiğini söyleyen Demirkol, “Eğitim Sen'in, proje okulları uygulamasına ilk günden itibaren neden karşı çıktığı yapılan son atamalar sonucunda bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır. Atama yetkilerinin tamamen Bakanlık onayına bağlandığı mevcut sistem, liyakati tamamen ortadan kaldırmış; öğretmen ve yönetici atamalarını siyasal ve sendikal yakınlık zeminine indirgemiştir. Sendikamızın bu çarpık duruma yönelik hiçbir itirazı dikkate alınmamış; taleplerimiz ise yanıtsız bırakılmıştır” diye konuştu.
‘BAKAN ÖĞRETMENLERİ HEDEF GÖSTERİYOR’
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in açıklamalarına değinerek öğretmenleri hedef gösterdiğini belirten Demirkol, “Proje okullarında çalışan ve MEB tarafından yeniden atamaları yapılmayan öğretmenlerin büyük çoğunluğu yıllarını eğitime adamış, binlerce öğrencinin hayatına olumlu anlamda dokunmuş, deneyimli ve birikimli eğitimcilerdir. Kamusal eğitimde asıl ihtiyaç duyulan da mesleki birikimin genç kuşaklara aktarılmasıdır. Lise öğrencilerinin öğretmenlerine sahip çıkmak için yaygın ve kitlesel eylemler yapmaları, bu arkadaşlarımızın nitelikleri konusunda tartışmaya yer bırakmamaktadır” ifadelerinde bulundu.