‘Haklarımızı özgücümüzle koruyacağız’

  • kadın
  • 15:58 21 Kasım 2020
  • |
img
İSTANBUL - Kadınların kazanmış olduğu haklarını özgücüyle koruyacaklarını ifade eden HDP Ümraniye ilçe Eşbaşkanı Kadriye Doğan, “Gasp edilmiş haklarımızı da mücadelemizle kazanacağız” dedi.
 
Tevgera Jinên Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ümraniye İlçe Örgütü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı. "Erkek-devlet şiddetine karşı mücadele" yazılı pankart açılan eylemde, katledilen kadınların hikayelerinin yer aldığı dövizler taşındı.
 
‘YASALAR FAİLLERİ KORUYOR’ 
 
HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Kadriye Doğan, kadın kazanımlarına sıkı sıkıya sarılarak taleplerini yükselteceklerini vurguladı. Doğan, “Ataerkil düzenin iki önemli ayağı olan erkeğin ve devletin kadına dönük saldırıları sürüyor. Evde, sokakta, karakolda, her yerde öldürülüyoruz, tecavüze uğruyoruz, taciz ediliyoruz. Yasalar şiddet faillerini koruyor;  gereğinin yerine getirilmemesi eril şiddeti adeta teşvik ediyor” dedi. 
 
‘DEVLETE GÜVENDİ’ 
 
Polislerin ev araması Dilek Doğan’ı öldürüldüğünü hatırlatan Doğan, “Sultangazi’de Pınar Gemsiz, balkonunda, çocuğunu emzirirken polis kurşunuyla katledildi. Ankara’da Nadira Kadirova  Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde, onun silahından çıkan kurşunlarla öldü. AKP vekili Ünal’ın ifadesi bile alınmadı. Gülistan Doku neredeyse bir yıldır bulunamıyor. Kaybolmasında rolü olan erkeklere ne oldu? Hiçbir şey. Batman’da İpek Er’i alıkonup, günlerce sistematik cinsel şiddete maruz bırakan uzman çavuş Musa Orhan İpek’in ölümüne sebep oldu. Musa Orhan’ın kamuoyu baskısına rağmen 1 haftayı geçmeyen tutukluluk süresi ‘devlete ve belindeki silaha güvendi’ diyen anne Halime Kılınç’ın ne kadar haklı olduğunu gösterdi” diye konuştu. 
 
'AYAKTA TUTACAK ÖZSAVUNMADIR’ 
 
Doğan, şöyle konuştu: “Devletin göz yumduğu, seyirci kaldığı, yetkililerin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamamakta direndiği bir erli sistemle karşı karşıya. Bu sistemin bırakın kadını korumayı, bir şiddet üretme mekanizması olduğunu, şiddetin bizzat kendisi olduğunu biliyoruz. Erkeklerden ve düzenlerinden bir şey talep etmiyoruz. ‘Gölge etme başka ihsan istemem’ diyoruz. Kadınları hayatta tutacak olan özsavunmadır. Kazanılmış haklarımızı özgücümüzle koruyacak, gasp edilmiş haklarımızı da mücadelemizle kazanacağız. 25 Kasım vesilesiyle burada bir kez daha söylüyoruz, kadına yönelik şiddet karşısında bizi bulacaktır. Mücadeleyi her gün daha da büyüterek eşit ve özgür bir yaşamı kuracağız.”
 
Açıklama “Jin jiyan azadî” ve “Em xwe diparezin” sloganları eşliğinde son buldu.