'Bozankaya A.Ş. sendikalı işçileri atıyor’

img
ANKARA – Birleşik Metal İşçileri Sendikası, yaptığı açıklamada Bozankaya A.Ş.’nin bir yandan sendikalı oldukları için işçileri işten attığını diğer yandan ise işçilerin sendikal faaliyetlerde bulunmaması için vaatler sunduğunu belirtti.
 
 Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na  (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Ankara’da faaliyet gösteren Bozankaya A.Ş.’nin sendikal faaliyette bulundukları gerekçesiyle işten çıkarttığı işçilere dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Sendikamızın örgütlenmesini engellemek için türlü yollara başvuran Bozankaya A.Ş., Cuma günü 10 üyemizi işten çıkardıktan sonra, bugün de fabrikada topladığı işçilere vaat üstüne vaat verdi” denildi.
 
İŞÇİLERE VERİLEN VAATLER
 
Açıklamanın devamında ise, Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Semih Uğurluel’in sendikal faaliyet yürütmemesi için işçilere çok sayıda vaatte bulunduğu belirtildi. Bozankaya A.Ş.’nin işçilere vaatleri şöyle sıralandı: “1 maaş ikramiye, Sincan fabrikasıyla Kazan fabrikası arasındaki yüzde 2’lik ücret farkının giderilmesi,  100’TL yakacak yardımı, Ramazan Ayı’nda 100 lira alışveriş çeki, Bayramlarda 300’er lira para, devamlılık primi, yıllık izin öncesi izin parası ve asgari ücret zammı üzerinde 2 puan daha fazla zam.”
 
‘AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR’
 
Açıklamada ayrıca, “İşçileri çocuk gibi kandırmaya çalışıyor. Çok değil, bundan bir yıl öncede işçiler sendikaya gitmesin diye iki ikramiye verileceği söylenmiş,  ‘tehlike’ geçince ‘para yok’ denmişti. Şimdi de aynı şeyi yapıyorlar. Ama nafile. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını görev çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.
 
NE OLMUŞTU?
 
Ankara Sincan ve Kazan ilçelerinde kurulu Bozankaya A.Ş. işletmesinde çalışan 10 işçi, Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle geçtiğimiz hafta Cuma günü işten çıkarılmıştı. O günden bu yana yaklaşık 10 işçi fabrika önünde eylemlerini sürdürüyor.