Kriz yemenicilik mesleğini de vurdu

img

ANTEP – Antep’in önemli el sanatlarından olan yemenicilik maliyet artışından dolayı zor günler geçiriyor. Yemeni Ustası Adil Keskinsoy, satışların az olmasının yanı sıra maliyet artışının bellerini büktüğünü belirtti.

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte zar zor ayakta duran el sanatına dayanan sektörler, ekonomik krizden daha çok olumsuz etkileniyor. Antep’te kalan çok az sayıda usta tarafından devam ettirilen Yemeniciliğin eski ustalarından olan Adil Keskinsoy, yemeni sektörünün günümüzde yaşadığı birçok sorununun üzerine, son dönemde yaşanan ekonomik krizden dolayı maliyet artışının da eklendiğini ifade etti. 
 
Geçtiğimiz yıl bir çift yemeniyi 55 TL'ye üretirken bu yıl 70 TL'ye ürettiklerini belirten Keskinsoy, yemeni yapımında kullanılan malzemelerin tümüne yüzde 50 zam geldiğini söyledi.
 
Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş önemli el sanatlarından biri olan yemeniciliğin kökeni Yemen’e dayanıyor. Yemen-i Ekber isimli bir kişinin icat edip, kendi ismini verdiği bir ayakkabı olan yemeni yapımında 5 farklı hayvan derisi kullanılıyor. Yemen’den Anadolu’ya, özellikle Antep, Maraş, Diyarbakır, Antakya, Adana’ya kadar yayılan yemeni yapımını Antep ve Maraş'da az sayıda usta devam ettiriyor. Sayılı usta kaldıklarını belirten Keskinsoy, bu sezonun kötü geçtiğini anlattı. 
 
‘TURİST GELİP BAKIP GEÇİYOR’
 
Yemeni ve diğer ürettikleri ürünlerin yazlık olmasından dolayı kış aylarında satış yapamadıklarını aktaran Keskinsoy, kış aylarında yaz sezonuna hazırlıkla geçirdiklerini belirtti. Şuan yemeni üretip stokladıklarını söyleyen Keskinsoy, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz sezonda satışlar kötüydü. Bir önce ki yılın sezonuna göre de kötüydü. Her geçen sene işlerimiz geriliyor. İşlerimiz gerilediği için kazancımızda azalıyor. Turist turlarında büyük bir düşüş yaşandı. Geçen sezon satışlardan umduğumuzu bulamadık. Turların çok olmasının yanında gelen turistin para harcayıp kente para bırakması gerekiyor. Ancak gelen yerli turistlerin alım gücünün düşmesinden dolayı gelip bakıp geçiyorlar. Eskiden çok daha farklıydı. Gelen yerli turistler para bırakır giderdi." 
 
‘OLAN BİZİM EMEĞİMİZE OLDU’
 
Enflasyonda ki artıştan dolayı yemeni yapımında kullanılan ürünlerin zamlandığını vurgulayan Keskinsoy, 70 TL'ye mal ettikleri yemeniyi 80 TL'ye sattıklarını aktardı. Kendilerinden 80 TL'ye alan perakendecilerin ise 120 TL civarında sattıklarının altını çizen Keskinsoy, “Yemeni yapımında kullandığımız köseleyi 23 TL iken 34 TL oldu. Yapışkan diye kullandığımız ilaç, deri, çivi ve ipte aynı şekilde yüzde 50 zam yedi. Maliyet ister istemez arttı. Olanda bizim emeğimize oldu. Maliyet artışına rağmen yine de biz zam yapmadık. Zamlar öncesinde sattığımız fiyatlara satmaya devam ediyoruz. Çünkü zaten iş yok. Biz zam yaparsak satış olmaz. Zaten eskisi gibi yemeniye ilgi yok. Bu artışlar belimizi tam büktü” diye ekledi.
 
‘ÇAREMİZ YOK, DAYANACAĞIZ’
 
Mesleğin yok olmaması için bu işi dayanabildiği kadar yapmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Keskinsoy, şunları söyledi: “Yemeni çok farklı bir şey dünyada eşi benzeri yok. Yemeninin faydaları saymakla bitmiyor. Ter, koku yapmaz. Vücudun elektriğini alır. Ayakta oluşan mantar hastalığına bire birdir. Yemeni adeta ayağın doktorudur. Şimdi kalkıp da böyle harika bir şeyi üretmeyi bırakamıyoruz. Bu işten dönüşümüzde yok. Çünkü sadece bu işi biliyoruz. Yemenide ki kazancın azalmasından dolayı kentte 8 atölye tek kaldı. 8 atölye demek 150 işçi ve onların aileleri demektir. Yani bu işten yüzlerce kişi ekmek yiyor. Antep’in önemli bir sektörüdür. Başka çaremiz yok, dayanacağız.” 

Diğer başlıklar

30/06/2025
09:53 Xêro Abbas: Sanatçılar sürece omuz vermeli
09:01 İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin üzerinden 4 yıl geçti: Vazgeçmeyeceğiz
29/06/2025
17:43 Şêx Seîd ve arkadaşları idam edildikleri yerde anıldı: Mezar yerlerini açıklayın
15:27 MED TUHAD-FED ve ÖHD’den rapor: 631 hasta tutsak cezaevinde
12:22 Bayındır: Kürt halkının 100 yıllık mücadelesi zaferle sonuçlanacak
11:39 Gimgim'da kadın festivali: Ekin'in düştüğü yerden ayağa kalkıyoruz
28/06/2025
18:45 Medeni Yıldırım mezarı başında anıldı
18:31 MKM 35'nci yılında yeni mekanını törenle açtı
17:40 DFG ve MKG: Zeynep Durgut’un yanındayız
15:14 Hasta tutsaklar için tahliye çağrısı
14:22 Çukurova TUAY-DER kongresi: Öcalan'ın çağrısı çözüme kapı araladı
14:15 Tülay Hatimoğulları: Yasal adımlar atılmalı, KHK'lilerin sorunları giderilmeli
13:41 Kayıp yakınları 3 kentte adalet talep etti
13:27 Bin 57'nci hafta: 5 kişinin failleri yargılansın
11:21 Anevrizma hastalığı olan tutsağa 'revirde ameliyat' önerisi!
10:44 Erdîş Bahar Şenliği'ne katılan sanatçılar: Kültürümüze sahip çıkalım
09:10 Sel nedeniyle evleri zarar gören yurttaşlar çözüm istiyor
09:08 İHD'li Pınar Zengin: Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sürece katkı sunar
09:07 100 yıldır mezar yeri açıklanmayan Şêx Seîd'in torunu: Adil barışa destek sunarız
09:06 Petrol kuyuları yarım asırlık köyün kaynak sularını kuruttu