HDP’nin Êzidî vekilinden taziye evinin yıkılmasına tepki: Şengal’deki zihnin devamıdır

img

MARDİN – Nusaybin’de Êzidîlere ait taziye evinin kayyum atanan belediye tarafından yıkılmasına tepki gösteren HDP’nin Êzidî Milletvekili Ali Atalan, DAİŞ’in Şengal’de gerçekleştirdiği yıkıma işaret ederek, “Bu aynı zihnin devamıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Bagok Dağı kırsalındaki Kaleli (Efşê) köyüne yıllar sonra geri dönüş yapan Êzidîler tarafından inşa edilen taziye evi, 18 Mayıs tarihinde kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından, “SİT alanı” olduğu gerekçesiyle yıkıldı.
 
Dün yıkımın gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Êzidî Milletvekili Ali Atalan, bu yıkımı asla unutmayacaklarını belirtti. 
 
‘GÜN GELİR DEVRAN DÖNER’
 
Halkların mozaiği olan Mezopotamya coğrafyasının zenginliğinin hedef alınmasının kabul edilebilir olmadığına vurgu yapan Atalan, “Gün gelir devran döner, bu yıkıntıyı unutmasınlar” diyerek, yıkıma tepki gösterdi. AKP-MHP’yi temsil eden kayyum tarafından taziye evinin yerle bir edildiğini dile getiren Atalan, “Bu, Êzidîler için nefret uyandırıcı bir olaydır. Bunu kınıyoruz. Kınamakla yetinmeyerek, hukuken mücadelesini vereceğiz. Bu yıkıntının hesabını soracağız” dedi. 
 
'ŞENGAL’DEKİ ZİHNİYETİN DEVAMIDIR’ 
 
Yıkımı, “insanlıktan çıkmanın tezahürü” diye yorumlayan Atalan, Êzidîlerin topraklarına göz dikenlerin halka hesap vereceğini belirtti. Atalan, “İnançlara ve özgürlüklere saygısı olmayan AKP hükümetinin zihniyetini alt etmek gerekir. Şengal, Kobanê, Efrin, Nusaybin, Sur, Cizre, Silopi ve Yüksekova’da yaptıklarının aynısını burada yaptılar. Bu, aynı zihniyetin devamıdır. Önemli olan buna karşı mücadele etmektir. Halkımızı, hukuki, siyasal ve demokratik bir zeminde bu zihniyet ile mücadele etmeye çağırıyorum. Halklar kesinlikle sessiz kalmamalıdır.”