Midyat’ın tarihi dokusunu bozan konağın inşaatı tamamlandı

img

MARDİN – Midyat’ta 2’nci derece SİT alanı olan Bethil Kilisesi ile Konuk Evi arasında kalan alanda bir süre önce inşasına yeniden başlanan ve beyaz renkli taşları ile tarihi dokuyu bozan “Garip Alpsoy Konağı”nın inşaatı tamamlandı.

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Akçakaya mahallesinde yaklaşık 17 yıldır 2’nci derece SİT alanı olarak kabul edilen alanda, yaklaşık 7 ay önce temeli atılan 3 katlı “Garip Alpsoy Konağı”nın yapımı tamamlanmak üzere. Her yıl binlerce kişinin uğrak yeri olan tarihi Konuk Evi ve Bethil Kilisesi arasında kalan alanda yapılan konağın dış bölümleri bitirilirken, iç kısmındaki yapım ise devam ediyor. Kentin tarihi yapısını bozduğu için bazı dernek ve kent sakinleri tarafından tepkiyle karşılanan konağın ne amaçla kullanılacağı ise bilinmiyor.
 
BEYAZ RENKİ TAŞLARI İLE TARİHİ DOKUYU BOZDU
 
Beyaz renkli taşları ile kentin tarihi dokusunu bozan ve Diyarbakır’daki Anıtlar Kurulu tarafından imar izni verilen konağın, kentteki hükümete yakın kişilere peşkeş çekildiği iddia ediliyor. Bir süre önce konu hakkında ajansımıza açıklamada bulunarak, duruma tepki gösteren Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, yapıyı “soykırım” olarak nitelendirmiş ve ilçe kaymakamının da durumdan rahatsız olduğunu ifade etmişti.