Çukurcalılar: Topraklarımız üzerindeki yasaklar hemen kaldırılsın

img

HAKKARİ -  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Yayla yasakları kalkacak” sözünün üzerinden 4 ay geçti. 2 yıldır mahallelerine bile giremeyen Çukurcalılar yasaklara “Topraklarımız üzerindeki yasaklar hemen kaldırılsın” diyerek tepki gösterdi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Aralık 2017 tarihinde "Yayla yasakları kalkacak" açıklamasının üzerinden 4 ay geçti. Yayla yasakları kalkmadığı gibi Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı birçok mahalle iki yıldır "Özel Güvenlik Bölgesi" konumunda. İlçeye bağlı Bey (Bê), Dutluca (Bêlat),  Tekevler (Seresêvê), Kalealtı (Serkûşka) mahalleri, 90’lı yıllarda boşaltılan ve daha sonra tekrar köye dönüşlerle birlikte yerleşime açılan, mahallelerin birçok noktası da son bir yıldır tekrar yasaklandı. Yayla yasaklarının konuşulduğu bugünlerde mahallelerine bile giremeyen Çukurcalılar yasaklara tepki gösterdi.
 
İLÇEYE BAĞLI 5 MAHALLE YASAKLI
 
Çukurca Belediyesi'ne kayyum atanması ve 7’inci kez uzatılan OHAL yasaklarıyla birlikte adeta açık bir cezaevine dönüştürülen ilçede, yurttaşlar, TOMA ve polis araçlarından hareket etmekte bile zorlanıyor. Çarşının küçük bir caddeye sıkıştırıldığı ilçede, aynı caddede olan Kaymakamlık, Belediye binası, ilçe hastanesi, HDP binası önünde çok sayıda zırhlı araç bekletiliyor. Yayla yasaklarından daha önce ilçeye bağlı birçok bölge ve 5 mahallesinin bir yıldır yasaklı olduğunu ama son iki yıldır da birçok alanın yasaklandığını belirten Tekevler Mahallesi sakinlerinden Abubekir Kanat, “Ne yayla yasakları, kendi mahallemize bile giremiyoruz” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Yasaklı mahallelerin 1990’larda da yasaklı olduğunu hatırlatan Kanat, “Özellikle Dutluca, Tekevler ve Bey mahallerinin arazileri tek başına Çukurca kadardır. Bu bölgelerin çok büyük arazileri ve ekim alanları bulunuyor. Zaten buralar 1996 yılında boşaltılmış. İnsanlar zor şartlar altında gidip topraklarında tekrar ekim yaptı. Ama bir yıldır hiçbirimiz o alanlara gidemiyoruz.  Biri köyüne gitmeye çalışsa, etrafta gördüğünüz karakol ve üst bölgelerden hemen uyarılıyor ve geri çevriliyor” dedi.
 
‘KOYUNLARIMIZI NEREDE OTLATACAĞIZ’
 
Erdoğan'ın yayla yasaklarının kaldırılmasına ilişkin verdiği sözleri hatırlatan Kanat, “Yayla yasakları kalkacak dediler. Geçtik yaylaları hele siz ilçemizin üstündeki yasakları kaldırın. Bakın çarşının hemen üstünde başlayan mahaller insanlara kapatıldı. Burası bizim topraklarımız, kimse yokken hep Kürtler bu toprakları korudu. Elbette topraklarımızın üstündeki yasaklar hemen kaldırılsın istiyoruz. Tarım Bakanlığı'nın 300 koyun projesi için ilçeden ve çevre köylerinden birçok arkadaşımızın başvuru yaptığını biliyorum. Ama ne yapacak 300 koyunu? Nerede otlatacağız? İnsanların bile ilçenin mahallelerine gidemediği bir yerde hayvanları nereye götürecek?" sorusunu yöneltti.
 
‘KÖYÜMÜZDE HİÇBİR ŞEYE İHTİYACIMIZ YOKTU’
 
Yasaklı Dutluca Mahallesi sakinlerinden ve şimdi Hasimkaya Mahallesinde yaşayan Nadir Yılmaz, Bahar mevsiminin en güzel aylarında pancar toplayamadıklarını söyleyen Yılmaz, “Evimin karşısında ki tepeye bile çıkmak yasak. Etrafta topladığım ve köyümüzdeyken asla yemediğimiz pancarları bugün topladım. Bizi bu baharda nefessiz bıraktılar. Ne bahçe, ne bağ ne de toprak kaldı. Bize hiçbir yol bırakılmıyor. Köyümüzde hiçbir şeye ihtiyacımız yoktu. Şimdi burada kendimize ait tek bir şeyimiz bile yok. Köyümüze gitmek istiyoruz, bu yasaklar bizi perişan etti. Bu iş sadece yasakların kalkmasıyla da halledilemez biliyorum. O yüzden önce barış olmalı, önce huzur gelmeli” ifadelerini kullandı. 
 
‘KÖYÜMÜZE GİTTİK PARA CEZASI ALDIK’
 
Geçen yıl Dutluca Mahallesi'ne ailesiyle ceviz toplamaya gittiği için 250 TL para cezası ödemek zorunda kaldıkları bilgisini veren Adalet Yılmaz da yaşam alanları kalmadığını ifade etti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Köyümüzde domates, salatalık, susam, mercimek, pirinç, patates gibi ihtiyacımız olan bütün sebze ve meyveyi ekiyorduk. Şimdi hayvanlar bile aç kalıyor. Etrafımız çepeçevre sarılmış. Nereye gitsek karşımıza yasaklar çıkıyor. Kimse konuşmuyor, tartışmıyor. Burada yaşadıklarımızdan kimsenin haberi yok mu? İnsanlar bunu gündeme getirmeli. Yüzlerce ailenin şuan hiçbir geçim kaynağı yok. Köylerimiz, topraklarımız bize açılmalı. Çünkü daha fazla kimsenin dayanacak hali kalmadı. Ceviz toplamaya gittiğimiz için para cezası aldık. İnsan kendi köyüne gittiği için ceza alır mı?” diye belirtti.
 
MA / Nimet Ölmez