Özgür Gündem davasında karar çıktı

img

İSTANBUL - KHK ile kapatılan Özgür Gündem yazar ve yöneticilerinin yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan ve Bilge Aykut’un beraatına, Kemal Sancılı, Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Zana Kaya’nın dosyalarının ayrılmasına, Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu hakkındaki dosyaların ise ayrılarak başka bir dosya açılmasına karar verdi.

 
Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem Gazetesi gazetesinin yayın danışma kurulu üyeleri Yazar Aslı Erdoğan, Dilbilimci-Yazar Necmiye Alpay, gazetenin o dönemki Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'nın da aralarında bulunduğu 9 gazetecinin yargılandığı davanın karar duruşması bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
 
Tutuksuz yargılanan Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Zana Kaya ve Necmiye Alpay’ın hazır bulunduğu duruşmayı basın meslek örgütleri, HDP milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve çok sayıda gazeteci izledi.
 
KESKİN: MUSA ANTER VE FERHAT TEPE’YE GÖNÜL BORCUM VAR
 
Kimlik tespitlerinin ardından esasa ilişkin sanık savunmalara geçildi. İlk olarak Eren Keskin dinlendi. Keskin, yaptığı savunmasında “örgüt üyesi” olmadığını, insan hakları savunucusu olduğunu söyledi. Hayatı boyunca eline silah almadığını belirten Keskin, Kürt sorunu, Ermeni Soykırımı ve Kıbrıs meselesi konularında devletle aynı şeyleri düşünmediği için yargılandığını ifade etti. 
 
Özgür Gündem Gazetesi’nde yazılar yazdığını ve bu gazetenin birçok muhabirinin öldürüldüğünü, binalarının bombalandığını hatırlatan Keskin, "Bana gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği teklifi yapıldığında, seve seve kabul ettim. Ben bu gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olduysam, Musa Anter ve Ferhat Tepe gibi isimlere gönül borcum olduğu içindir" dedi.
 
‘DEVLETİN KAFASI KARIŞIK’
 
Yıllardır çizgisini koruduğunu dile getiren Keskin, "Ancak devletin kafası hala karışık. Çözüm sürecinde bu gazete hakkında tek bir dava açılmazken, süreç bozulunca gazete kapatıldı, davalar açıldı. Benim hakkımda 17 yıl hapis cezası verildi. ben bir yere kaçmadım, istersem giderdim ama buradayım, gitmiyorum. Benim irademi kimse teslim alamaz, düşüncelerinden ötürü kimseye hesap vermem" diyerek, beraatını talep etti.
Ardından Dil Bilimci Necmiye Alpay’ın savunması alındı. İddia makamının hakkında istediği beraat isteminin doğru ancak eksik olduğunu belirten Alpay, sanıkların tümü hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade etti.
 
‘ÖZGÜR GÜNDEM GAZETESİ’NE YÖNELİK BİR ÖN YARGI VAR’
 
Gazetenin İmtiyaz sahibi Kemal Sancılı ise, iddia makamının hakkındaki suçlamalarıyla ilgili “Suçlamalar gerçeklikten uzak, soyut, sıradan, yüzeysel, aceleye getirilmiş bir iddia” dedi. 
 
Sancılı, savunmasına şunları ifade etti: “Basın kanunun 11. maddesinde 'gazetenin imtiyaz sahibi yayınlanan haber ve köşe yazılarından sorumlu değildir' denilmesine rağmen, nedense bir biçimiyle sorumlu tutulmaktayım. Bu dava nedeniyle 2 yıldan fazla cezaevinde kaldım. Ayrıca tüm mal varlıklarıma el konulup, TMSF tarafından satılıp hazineye devredildi. Bu da yetmezmiş gibi şirketin borçları ise bana bırakıldı. Mevcut durumda bankalar tarafından adeta kuşatılmaya alındım. Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik bir ön yargı var. Yıllarca yargının verdiği kararlar AHİM tarafından bozulup, tazminat cezalarıyla sonuçlanıyordu. Aradan yıllar geçmesine rağmen neden aynı şeylerde ısrar ediliyor. Umarım mahkeme heyeti alacağı kararla bu olumsuz gidişata son verir" diye belirtti.
 
‘TÜRKİYE TARİHİNİN YAKIN TANIĞI’
 
Gazetenin eski Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya da, savunmasında Özgür Gündem Gazetesi’nin Türkiye yakın tarihinin tanığı, sanığı ve hesap soranı olduğu üzerinde durdu. Gazetenin Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları tahlil eden, koşulları iyileştirmeye dönük ışık tutan bir yayın çizgisine sahip olduğunun altını çizen Kızılkaya, “Çözüm sürecinin geçersizleşmesiyle beraber şehirlere sıçrayan çatışmalar ve sivil yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerinin ‘orantısız güç’ gösterisi sonucu çatışma alanlarında yaşananlara sayfalarında yer veren gazetenin yayın çizgisi tepki çekti. Muhabir, editör, Genel Yayın Yönetmeni, Yazı İşleri Müdürü hakkında savcılar neredeyse her sayı için soruşturma ve dava açmaya kendilerini mecbur kıldığı bir dönem yaşandı” diye konuştu. 
 
‘ÇİFTE STANDART’                
    
Yasama, yürütme ve yargı dışında dördüncü kuvvet olarak algılanan basının, toplum adına yönetenlerin politikalarını sorgulamayı önüne koyması gerektiğini kaydeden Kızılkaya, şöyle devam etti:  “Bugün yüzyılı aşan tarihiyle ve bölgesel boyut kazanan Kürt meselesinin tüm muhatapları ve taraflarının görüşlerine yer verildiği Özgür Gündem, ‘yasadışı örgüt bağlantısı’ olduğu suçlamasıyla karşı karşıya. Mesleğin duayenlerinden olan rahmetli Mehmet Ali Birand’ın 1992 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı röportaj, televizyon kanalında yayınladı. Yine 2013 yılında müzakere sürecinde iktidarın onayıyla Diyarbakır’da 21 Mart’ta Newroz günü yüzbinlerce insana Öcalan’ın mesajı okundu. O günün görece rahat ortamında bütün ulusal gazete ve televizyonlar bu açıklamayı manşetten verdiler. Ve hiçbiri mahkemenin konusu olmadı.” 
 
GAZETECİLİK YARGILANAMAZ
 
Davaya konu olan haberlere, yazı ve görsel malzemelere yönelik iddianamede bir itirazın olmadığını hatırlatan Kızılkaya, “Hiçbir habere yalanlama, maddi delillerin çarpıtıldığına dair suçlama yok. Aksine yaşanan çatışmaların dökümünün yapıldığı, tarihe not düşen ıskalanan barış sürecinin trajedisini sayfalarına taşımıştır. Bu minvalde mantıksal bir temeli olmayan ve somut bir kanıt taşımayan suçlamalara konu olan yorum, analiz, haber ve röportajlardır. Toplumun merak ettiği güncel sorunlarda halkı, okuru bilgilendirme amaçlı gazetecilik faaliyetleridir. Gazeteleri kapatmak ve gazetecileri cezalandırmak, bir ülkenin geleceğini de karanlığa gömmektir. Gazetecilik yargılanamaz” dedi.
 
TEK BİR SOMUT DELİL YOK
 
Onun ardından dinlenen Zana Kaya da, 15 yıldır gazetecilik mesleğini yaptığını, Özgür Gündem Gazetesi’nin Türkiye’de olup biten her şeye ışık tuttuğunu ve yapılanların kamusal bir görev olduğuna işaret etti. Topluma gerçeği anlatmanın aynı zamanda anayasal bir hak olduğunu belirten Kaya, “Fakat iddianamede geçen ‘örgütle bağlantılı’ konusunda somut bir bağ yok. Somut olarak bir delil bulunuyorsa bulunsun ama bizim yaptığımız faaliyetlerle ile ilgili tek bir somut delil yok. Yaptığımız haberler iktidarı rahatsız ede biliriz ama iktidar rahatsız oluyor diye yargılanmamız kabul edilemez” diyerek, beraat talebinde bulundu. 
 
‘HUKUK VARMIŞ GİBİ SAVUNMA YAPACAĞIM’
 
Yurt dışında olan yazar Aslı Erdoğan ise, avukatı aracılığıyla mahkemeye yazılı savunmasını sundu. 
 
Savunmasında “Hukuk varmış gibi savunmamı yapacağım” diyen Erdoğan,  3 buçuk yıldır süren davada, dört yazısından dolayı savcının hakkında ceza istediğini, ancak bu yazıların birçok dile çevrildiğini ve kitaplaştırıldığına kaydetti. Basına yönelik baskılar cümleciğinde suç unsuru aranmasına Nazi döneminde bile rastlanmadığını dile getiren Erdoğan, “Bu davanın kendisi, zaten baskıların kanıtı değil mi?” diye sordu.  
 
Şırnak’ın Cizre ve Diyarbakır’ın Sur ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşananlarla ilgili pek çok belgesel yapıldığını, bu kentlerde yaşanan sivil ölümlerin uluslararası kaynaklarca da belgelendiğini anımsatan Erdoğan, “İnsan öldürmek her kanunda suçtur. Tanıkların susturulması yoluyla bir suçun örtbas edilmesi, bundan da öteye geçerek meşrulaştırılması kanımca en ağır suçtur. Sayın mahkemeyi hukuka ve yazılarımın seslendiği o tek yere, yani evrensel vicdana sahip çıkmaya çağırıyorum ve beraatımı istiyorum” dedi.
 
Ardından avukatlar dinlenip, talepleri alındı. İddia makamı esasa ilişkin mütalaasını tekrar ederek, avukatların ek süre talebinin kabul edilmesini istedi. 
 
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, haklarında yakalama kararı bulunan ve henüz ifadeleri alınmamış olan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu dosyalarının ayrılmasına karar verdi. Avukatların süre talebinde bulundu Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Eren Keskin yönünden de dosyanın ayrılmasına karar kılan mahkeme, diğer sanıklar Necmiye Alpay, Bilge Aykut hakkında beraat, yazar Aslı Erdoğan için ise “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma” ve “Örgüt üyeliği” suçlamalarından beraatına, “Örgüt propagandası” suçundan da davanın zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle düşürülmesine karar verdi.
 
İDDİANAME
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Özgür Gündem gazetesi yöneticileri ve çalışanlarından Kemal Sancılı, Aslı Erdoğan, İnan Kızılkaya, Bilir Kaya, Ayşe  Necmiye Alpay, Emire Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu ve Bilge Aykut  "şüpheli" sıfatıyla yer alıyordu. İddianamede, Aslı Erdoğan ve yazar Necmiye Alpay'ın da bulunduğu 4'ü  tutuklu 9 şüphelinin, "Örgüte üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" suçlarından  ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyordu. Sanıklardan Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay ve Bilir Kaya'nın 29 Aralık 2016'daki ilk duruşmada tahliyelerine karar verilmişti.
 

Diğer başlıklar

08/11/2025
23:02 Tahliye edilen Semra Güzel 3 yılın ardından Amed'de
22:55 Pamuk yığınının altında kalan işçi yaşamını yitirdi
22:35 Uludağ'da 4 çocuk kayboldu
22:31 İş cinayetini protesto eden 9 kişi gözaltına alındı
22:08 6 işçinin hayatını kaybettiği yangın: 7 kişi açığa alındı
21:11 Amedspor sahasında kazandı
21:04 Wan’da ‘çîrok' gecesi
20:54 Koma Amed'in Wan konserine 'hava durumu' iptali
20:28 Gebze'de 'şiddet' konulu buluşma
20:20 Mêrdîn Barosu'ndan 'Rojin Kabaiş' kararı
19:46 Şiyar Serdar için taziye
19:20 Kadınlardan katliamlara tepki: Failleri bulun
19:12 'Sosyalizm yeniden' konferansı: Yeniyi yöntem ve araçları değiştirerek kurabiliriz
18:55 Qoser’deki yangında ölen çocukların sayısı 3’e çıktı
18:52 Köln'de onbinlerin katılımıyla miting: Öcalan'ın özgürlüğü temel talep
18:33 Gazeteci Aykol'a kan takviyesi yapıldı
18:29 İstanbul'da iki aile arasında barış
18:24 Kadıköy'de 25 Kasım çağrısı: Alanlarda buluşalım
18:14 'Ölüye saygı ve adalet' paneli: Bağımsız bir komisyonunun kurulması kritik
17:46 Eşbaşkan Komi: Kürt sorununun yüzde 90'ı yerel yönetimler sorunudur
17:35 Îlham Ehmed: Önemli bir aşamadayız
17:29 Abdullah Öcalan: Kürtler varlıklarından taviz vermeden özgür yaşamın öncüsü olmalı
17:17 Anatolia Kültür Merkezi'nde çocuk atölyeleri başladı
17:10 Amed'de 'barış' paneli: Yasal zemin kapsayıcı olmalı
16:47 ‘Sürecin başarısı için Abdullah Öcalan özgür olmalı’
16:11 Agirî’de Kurdî-Zana Ararat Derneği açıldı
16:08 Joe Kent, Mazlum Abdi ve Rohilat Efrin ile görüştü
15:59 Demirtaş’tan milletvekillerine: İmralı’ya gidip noktayı koyun
15:44 'Toplumsal barışın inşasında hukukun rolü' paneli: Acil yasal düzenlemelere ihtiyaç var
15:39 Yakup Tuncer'in taziyesine ziyaret
15:35 Büyük Köln yürüyüşü başladı: Abdullah Öcalan'a özgürlük
15:30 KESK eylemi 146’ıncı haftasında
15:27 Yangında ölen çocuk ve kadınların isimleri belirlendi
15:26 Konak Belediyesi'nde ‘hukuksuz’ atamalara tepki
15:23 ‘Adalet Nöbeti’ dördüncü haftasında
15:20 Mazlum Dinç: Süreci engelleyen yasalar değiştirilmeli
15:14 Îlham Ehmed’den ‘yaptırımların kaldırılması’na destek
14:59 YRJ’den konferans: Kadın devriminin sesi olacağız
14:52 Doktorlardan Kuzey ve Doğu Suriye’ye destek çağrısı
14:41 Özen, Akman ve Avcı için tahliye talebi
13:49 Dört kentte eylem: Son kayıp bulununcaya kadar mücadelemiz sürecek
13:27 Cumartesi Anneleri Yurtseven, Özeken ve Münür için adalet istedi
12:45 Zeyneb Celaliyan’ın tedavisi engelleniyor
12:35 Xelfetî'de 25 Kasım yürüyüşü
12:29 ‘Sosyalizm yeniden’ konferansı: Geleceği birlikte inşa edelim
12:29 Lokman Çiftçi’nin taziyesine kitlesel ziyaret
12:24 Fransız tarihçi Vincent: Abdullah Öcalan’ın çağrısı çok önemli bir adımdır
11:33 Köln’deki yürüyüş için halk alana akmaya başladı
11:31 ‘Kadın kentleri’ buluşmasında örgütlü mücadele vurgusu
11:20 31 yıl tutsak edildi: Konuşmak yetmiyor, sürece uygun adım atılmalı
10:59 Şirnex’te kaza: 19 yaralı
10:50 Parfüm deposunda yangın: 6 ölü, 1 yaralı
10:38 Sozdar Avesta: Önder Apo’nun özgürlüğü mücadelenin temelidir
09:46 Meteoroloji'den birçok il için sağanak uyarısı
09:39 Tekirdağ Cezaevi’nde ihlaller: Provokasyon zemini örülüyor
09:31 Tülay Hatimoğulları: Abdullah Öcalan ile görüşülmeden süreçte yol alınamaz
09:06 Maliyetin altında fiyat verilince tonlarca mahsul tarlada kaldı
09:05 Amedliler: Devlet süreçteki endişeleri gidermek için adımlar atmalı
09:04 Pazar esnafının da veresiye defterleri doldu
09:03 Suzan İşbilen: Kadınlar savaşın bitirilmesi için var güçleriyle mücadele etmeli
09:02 Rapor: 240 gölün 186'sı kurudu
09:02 2 bin 700 çölyak hastasının olduğu kentte gastroenteroloji bölümü yok!
09:00 08 KASIM 2025 GÜNDEMİ
00:38 İşçiler polis ablukasını kırarak yürüdü
07/11/2025
23:43 ABD, Şara ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı
23:01 Reuters: İktidar, gerillaların dönüşü için yasa hazırlıyor
22:43 Kürdistan'daki elektrik kesintileri Meclis gündeminde
22:19 12 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası Meclis'e sunuldu
21:43 Antalya havalimanında 'uçuş iptal' gerginliği
21:15 Türkiye, Netanyahu ve İsrailli bakanlar hakkında yakalama kararı çıkardı
21:01 İşçilerin 100'üncü gün direnişine polis engeli
20:16 'Beyaz Toros' ve 'JİTEM' baskılı tişörtlere takipsizlik kararı
20:11 'Kuyu tipi hapishaneler kapatılsın'
19:22 Talabani: Toprağını Türkiye’ye satanlar halkımızın haklarını savunamaz
18:49 Hazine'den 196 milyar liralık açık
18:27 Kurtulmuş: Eğer komisyon karar alırsa İmralı’ya gidilebilir
18:22 Maaşlarını alamayan işçiler eyleme geçti
17:56 Efrin’de bir kişi katledildi
17:53 Akın: Gabar’da köylerin suyu petrol akıyor
17:41 Amed’de lösemili çocuklar için farkındalık etkinliği
17:38 İSKİ, İstanbul'da suya zam gündemiyle toplanacak
17:30 Mûş'ta 25 Kasım atölyesi
17:14 TJA eylem ve çalışmalarının programını paylaştı
16:58 KON-MED Eşbaşkanı: Köln mitingi Önder Apo'nun özgürlüğünün talebidir
16:52 DEM Partili belediyelerden şiddete karşı tutum belgesi
16:50 Yıldız ve Işık’ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:23 Dêrsim Ocak Evlatları: Barış için çabalamak en kutsal ibadettir
16:18 DEM Parti ve Laz Enstitüsü, Lazca için anayasal tanınma istedi
15:32 Ekim ayında İran’da 217 kişi idam edildi
15:31 Köln kenti tarihi mitinge hazır
14:59 Kalp krizi geçiren tutsak yeniden cezaevine götürüldü
14:51 Hacettepe öğrencileri: Güvenli kampüsler istiyoruz
14:47 Irkçı saldırı sonucu katledilen Delal Gencer davası ertelendi
13:24 KESK’ten ‘güvenlikçi ve yıkım bütçesi’ne karşı eylem planı
13:22 Aykol’a cezaevlerinden mektup: Yoldaşlığına ihtiyacımız var
12:46 Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini arttı
12:06 İtalyan tarihçi: PKK’nin adımları insanlığa daha iyi bir dünya sunma umudunu yeşertti
12:04 AYM 'kadının kütük kaydı' düzenlemesini görüşecek
11:47 Süreçte ikinci aşamaya geçiş çabaları
11:35 Ayşegül Doğan: Şimdi Abdullah Öcalan'ı dinleme zamanı
11:29 Annecy’den Nergis Muhammedi’ye fahri vatandaşlık
11:00 Abdullah Öcalan Süryani ve Êzidî toplumuna kalem hediye etti
10:43 ‘Demeç’ duruşması ertelendi
10:33 İstanbul'da ‘Ozan Elektronik Para’ soruşturmasında 10 gözaltı
10:18 Fabian Molina: Sürecin başarısı için yasal düzenlemeler şart
10:08 Kalmaegi Tayfun’u Vietnam’dan Kamboçya’ya ilerliyor
09:42 Amed Baro Başkan Yardımcısı: Sürecin kalıcılığı hukuki güvencelerle mümkün
09:41 Wan'da iki yılda 28 şüpheli kadın ölümü
09:26 Barış Akademisyeni: Devlet sürece anayasal reformlarla karşılık vermeli
09:21 İzmir’de su krizi büyüyor
09:07 Küçük esnafın kapısı sadece veresiye için çalınıyor
09:05 Gazeteci Şêx Nûr: Şam hükümeti adım atmamakta ısrar ediyor
09:03 ‘Kadın Kentleri’ ilan edilecek: Yeniden dizayn
09:00 07 KASIM 2025 GÜNDEMİ
09:00 Balıkesir'de 4,2 büyüklüğünde deprem
08:58 Bahis soruşturmasında 21 kişi hakkında gözaltı kararı
06/11/2025
23:55 Suriye'de 7 milyar dolarlık enerji anlaşması
23:47 BMGK Şara'ya yaptırımları kaldırdı
22:23 Başsavcı Gürlek’ten Özel’e tazminat davası
19:40 Opçin ve Bilgi’nin taziyelerine kitlesel ziyaret
19:35 Sındırgı'da 4.3 büyüklüğünde deprem
19:12 223 emekçiden 100'üncü gün eylemine destek çağrısı
19:01 Gençlik örgütlerinden YÖK eylemi: Mücadeleyi yükseltme zamanı
18:54 İmamoğlu: Demirtaş ve Yüksekdağ tahliye edilmeli
18:20 Abdullah Öcalan'a özgürlük yürüyüşüne çağrı
17:51 Öğrencilerden polis ablukasında Rojin Kabaiş eylemi
17:39 İsrail ordusu, Lübnan'a hava saldırısı başlattı
17:06 ÇHD: Ayakta sayımı kabul etmeyen tutsaklar darp ediliyor
16:56 Gazeteci Aykol'un dördüncü aşama tedavisi devam ediyor
16:15 İSİG Ekim ayı raporu: En az 169 işçi yaşamını yitirdi
15:47 HRW: Komisyon somut, hukuki ve kurumsal reformlar önermelidir
15:44 TJA: 11'inci Yargı Paketi geri çekilmeli, entegrasyon yasaları gündeme alınmalı
15:21 TFF'de bahis istifası
15:19 Merkez Bankası'nın rezervleri geriledi
14:58 Bilkent Üniversitesi’nde Rojin Kabaiş eylemi
14:57 IFJ ve EFJ, gazeteci Gabriele Nunziati'nin işe iadesini talep etti
13:54 Mahkeme AYM kararına uymadı: Kahraman'ın yeniden yargılaması reddedildi
13:33 Kalp krizi geçiren tutsağın ailesine haber verilmedi
13:12 İşçilerden ücretlerinin taksitle ödenmesine tepki
12:46 Taliban’dan burkasız kadınların devlet kurumuna girişine yasaklama
12:24 DEM Parti: YÖK derhal kaldırılmalı
12:07 Abdullah Öcalan ile görüşmesini anlattı: CHP’nin sürece katılımına çok kıymet biçiyor
11:49 31 yılın ardından tahliye oldu
11:17 Asker gözetiminde ağaç kıyımı!
11:13 DEM Parti MYK toplandı
11:05 Canlı kalkan davasında bozma: Fazla ceza verildi
10:23 Süveyda kırsalı bombalandı
10:13 Amed'de ihracat yüzde 17,5 arttı
10:09 Filipinler’de tayfun: 114 ölü, afet ilanı
10:07 JİNNEWS şiddet çetelesi: 25 kadın katledildi