Deprem Toplanma Alanları resmi kurumların işgalinde

img
VAN - Van’da 8 yıl önce peş peşe yaşanan iki depremde toplam 644 kişi hayatını kaybetmesine rağmen kente hala bir acil toplanma alanı yok. Fay hattı üzerinde bulunan kentin yaşanan depremler sonrası oluşturulan yeni İmar Planı'nda belirlenen 3 ayrı toplanma alanında Van Valiliği ve DSİ binaları ile TOKİ'ye devredilen bir park var.
 
Van ilki 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen ve 604 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı depremden 17 gün sonra ikinci kez sallandı. 9 Kasım'da yaşayan 5.7 şiddetindeki depremde, ilk depremin ardından yardım için kente gelip, yıkılan Bayram ile Aslan otelleri enkazı altına kalanların da aralarında bulunduğu 40 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. 
 
Kentte yaşanan bu her iki depremde toplam 644 yurttaş hayatını kaybederken, bin 966 yurttaş yaralandı, 252 yurttaş ise enkaz altından sağ olarak kurtuldu.
 
Onlarca binanın yıkıldığı, yüzlerce yapının hasar gördüğü ve binlerce insanın kış ortası evsiz kaldığı depremin üzerinde 8 yıl geçmesine rağmen kentin halan bir acil toplanma alanı yok. Yaşanan depremler sonrası hazırlanan yeni İmar Planı'nda, 3 ayrı toplanma alanı belirlenmesine rağmen bu alanlardan ikisinde yer alan Valilik ve Devlet Su İşleri (DSİ) binaları boşaltılmayıp, yine park olarak kullanılan alan ise TOKİ'ye devredildi.
 
50 BİN HASARLI BİNA YIKILDI 
 
Mimarlar Odası Van Şube Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kartal, depremde hasar gören binalara dair alınan kararların tamamının uygulandığını belirterek, “200 binden fazla binanın tespiti yapıldı. Bunun 50 bini ağır hasarlı olarak tespit edildi. 15 bini orta hasarlı, 72 bini az hasarlı 59 bini de hasarsız. Yani bu şu anlama geliyor. Tespit edilen binaların yüzde 26’sı ağır hasarlıydı. Ağır hasarlı olan binalar yıkılması gereken binalardır. Yüzde 8’i orta hasarlıydı, orta hasarlı olan binalar da güçlendirme yapılıp tekrar kullanılabilir. Yüzde 36’sı az hasarlıydı, bu yüzde 36’ya denk gelen az hasarlı da herhangi bir sıva çatlağı, duvar çatlağı boya ile kapatılabilir. Yüzde 30 da hasarsızdır, yani yaklaşık olarak yüzde 65’i hiçbir şekilde hasar görmedi. AFAD tarafından bazı tarihlere kadar güçlendirme yapılması ve bazı ağır hasarlı binaların yıkılması için süre verildi. Özellikle siteler yıkıldı ve kentsel dönüşümden yeniden yapılmaya başlandı” dedi.
 
‘DEPREMDE TESPİT EDİLEN BİNALARIN TÜMÜNÜN İŞLEMLERİ YAPILDI’
 
Geçmişte kalan birkaç metruk binanın da geçmiş dönem belediyesince, mülk sahiplerinden izin alarak yıkıldığını söyleyen Kartal, güçlendirme kararı alınan tüm binaların da güçlendirmesinin yapıldığını aktardı.
 
Kartal, “Van merkezde birçok yerde İpekyolu’nda, Tuşba’da hiçbir ağır hasarlı bina kalmadı hepsi yıkıldı. Sitelerin neredeyse tamamı yapılmaya başlandı. Hatta bazılarına da oturmaya başlandı. Kentsel dönüşüm kapsamında yapıldı bu siteler. Orta hasarlı binalar için de AFAD yeni bir süre verdi. Dedi ki 'Bu süre içinde eğer hasarlıysa güçlendirmenizi yapın. Eğer ki güçlendirme yapmayacaksanız bu orta hasarlı binanız ağır hasarlı statüsüne girecek.' Orta hasarlı binaların birçoğu zaten depremin ilk yıllarında 2012 ve 2013 yılında onarılıp, güçlendirmesi yapıldı. Şuan güçlendirme yapılması beklenen hiçbir bina yok. Zaten birçok bina da hasarsız ve az hasarlıydı. Yani depremde tespit edilen binaların tümünün işlemleri yapılmış” diye konuştu. 
 
‘KONTROL MEKANİZMASI İYİ İŞLEDİ' 
 
Deprem sonrası yeni yapılan binaların sıkı denetim nedeniyle dayanıklı olduğunu dile getiren Kartal, imar planı hazırlanmadan kentte tek bir binanın yapılmadığını kaydetti. Bina yapımında kontrol mekanizmasının önemine vurgu yapan Kartal, şunları belirtti: 
 
“Depremden sonra Büyükşehir Belediyesi sürecine girdik. 2014 yılında Büyükşehir Belediyesi statüsüne girdik. Yalnız o arada iki yıl boyunca Çevre Şehircilik tarafından imar programları hazırlandı. Dolayısıyla 2011 ve 2012 yılları arasında imar planımız hazır olmadığı için hiçbir yapı yapılmadı. Sadece orta hasarlı olan binaların güçlendirmesi yapılmasına müsaade edildi. İki yıl boyunca meslektaşlarımız, mimar arkadaşlarımızdan yeni yapı adıyla tabir edilen ruhsatlı hiçbir bina yapılmadı. 2013 yılında bu imar planı belediye tarafından onaylandıktan sonra inşaat süreci başladı. Bu sürede yeni yönetmenlikler çıktı. Deprem yönetmenliği çıktı. 2019 yılında yeni deprem yönetmenliği uygulanıyor. Geçmiş döneme nazaran şu anki binaların çok daha sağlıklı ve iyi inşa edildiğini söyleyebilirim. Burada kontrol mekanizması çok iyi şekilde devreye girdi. Yapı denetim şirketleri var, onlar da artık müsaade etmiyor. Çok iyi bir şekilde kontrol ediliyor. İşin bir de belediye ayağı var onlar da öyle. Bir de bizler varız. Teknik elemanlar ve müttehitler, bizler de artık o bilince eriştik. Bir felaket yaşadık. Yapılan yeni ve iyi binalarında teknik elemanların etkisi çoktur diye düşünüyorum.”
 
DEPREM TOPLANMA ALANI'NDA VALİLİK BİNASI DURUYOR 
 
Van'ın deprem sonrası yapılan İmar Planı'nda, 3 ayrı Deprem Toplanma Alanı bulunduğunu belirten Kartal, ana toplanma merkezinin ise şuan Valilik tarafından kullanılan Valilik Binası'nın bulunduğu yer olduğuna dikkat çekti. 
 
2'nci toplanma alanının Devlet Su İşleri'nin (DSİ) bulunduğu yer olduğunu söyleyen Kartal, 3'üncü noktanın da Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan ve TOKİ'ye devredilmesi kararlaştırılan park alanı olduğunu belirtti. 
 
Deprem toplanma alanlarının üçünün de devlet kurumlarınca kullanıldığına işaret eden Kartal, "İmar Planı'nda Valiliğin bulunduğu bina yıkılacak ve stadın olduğu yerde yapılacaktı. Ama gelin görün ki Valilik halen o alanı kullandığı için o alan toplanma amaçlı kullanılamaz. Aynı şekilde DSİ'de alanı kullanıyor. DSİ kendi hizmet binasını yapıyor ama konteyner kurduğu alanda hizmet veriyor. Yani bu deprem toplanma alanlarının üçünde de resmi kurumlar var. Bunun yanında belirlenen sayı da çok az. Sadece 3 yer var. Yalnız şehirde o kadar çok alan da yok. O deprem toplanma alanları nereye eklenebilir? Nerede yapabilirsiniz ki bu alanları?" dedi. 
 
'AFAD TOPLANMA MERKEZLERİNİ AÇIKLASIN'
 
Halkın depreme anı ve sonrasına dair bilgilendirilmediğini söyleyen Kartal, "Deprem toplanma alanlarını bir çok kişi bilmiyor. Bu durumdan haberleri dahi yok. 9 Kasım iyi bir fırsat AFAD çıkıp, deprem toplanma alanlarını varsa yeni kararlaştırılan yerlerine dair bir açıklama yapsın, halka anlatsın bizce" diye konuştu. Deprem toplanma alanlarının azlığına dikkat çeken Kartal, en son İstanbul'da yaşanan depremde ortaya çıkan gerçeği hatırlattı. Kartal, "Bir çok toplanma alanında AVM yapıldığı tespit edildi" diye belirtti.
 
‘ESTETİK KURULU KURULMALI’
 
Kentte olmayan Estetik Kurulu'nun bir an önce kurulması gerektiği ve pasif olan Kent Konseyi’nin aktifleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kartal, şunları söyledi: “Geçmiş dönemlerde bizim belediyelere imar planından dolayı açmış olduğumuz davalar var.  İmar planları, maalesef altyapısı yapılmadan binaların yapılması devam ediliyor. Özellikle parsel parsel yapılıyor, çok tehlikeli. Son zamanlarda imar planları belediye meclisinden olumsuz yanıtını alıyor. Dolayısıyla bizim artık kat ilavesi, tadilat olayına bir son vermemiz lazım. Plandaki kat neyse ona göre hareket etmemiz lazım. Bir diğer konu da Kent Estetik Kurulu. Türkiye’de ve birçok belediyelerde Kent Estetik Kurulu vardır. Bu kurulların belediyelerle birlikte işleyişleri vardır. Bu kurullar binaların cephesine, rengine kadar her şeye müdahale etmektedir. Van’da bu kurul geçmiş yıllarda vardı. Hatta İpekyolu Kent Parkı, Kent Estetik Kurulu'nun aldığı bir kararla ortaya çıktı. Kayyum döneminde Estetik Kurulu kurulacaktı, bizden de bir temsilci istendi. Biz temsilcinin adını verdik, yazıyı da gönderdik; ama arada geçen 6 aylık süreçte Estetik Kurulu kurulamadı. Sonra seçimler ve belediye el değiştirdi. Dolayısıyla kurulun acilen aktif hale gelmesi lazım. Halk ve STK’lerin birlikte karar vermesi lazım. Madem biz bir paydaşsak, madem biz birlikteysek birlikte harekât etmemiz lazım. Aynı şey Kent Konseyi için de geçerlidir. Kent Konseyi de uzun bir zamandır pasif bir durumda. Kent Konseyi'nin de acil aktif bir duruma gelmesini talep ediyoruz." 
 
'İMAR AFFI GELECEK İÇİN TEHLİKE'  
 
İmar Affı'na da değinen Kartal, "Olay tam bir faciadır, tamamen rant amaçlı alınmış bir karardır. Biliyorsunuz  karar seçim öncesi alınmış bir karadır. Biz de oda olarak buna karşı olduğumuzu söylemiştik. İmar Affı birçok kişi tarafından 'imar barışı' olarak nitelendiriliyordu; ama biz ona İmar Affı diyoruz. Hem gelecek dönemler için de tehlikeli. Artık insanlar yasal boyuta gelmeden 'ne de olsa 3-5 yıl sonra af gelecek' diye düşüncesiyle yasal konumdan da uzaklaşıyorlar. Tamamen yapan kişinin gözlemiyle alınıyor kararlar. Statik proje, deprem performans raporu ve karot istenmeden bina gözlemsel alınan karara dayanıyor. Dönemin Turizm Bakanı'nın Marmaris’te ki Oteli de kaçaktı. Bir gazeteci ona soru sormuştu 'Başvurdunuz mu?' diye. Turizm Bakanı 'Elbette çok iyi bir fırsat kaçıracak mıyım?' demişti. Dolayısıyla maalesef imar affı bu şekilde uygulandı. Gelecek için de çok çok tehlikeli bir durum" dedi. 
 
9 Kasım'da 2'nci depremin 8’inci yılının geride kalacağını belirten Kartal, "İnsanların bu konuda yeterince bilinçlendiğini düşünmüyorum. İnsanların bu konuda bilinçlenmesi için okullarda, kurumlarda eğitim verilmesi gerekiyor” dedi.

Diğer başlıklar

07/12/2025
23:48 Muğla'da 11 mahalle karantinaya alındı
22:55 Wan'da 4.6 büyüklüğünde deprem
21:32 DEM Parti'den Kumluca’da şölen
20:53 Amed Film Festivali, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne adandı
20:02 Wan’da şüpheli ölüm
19:58 Colemêrg’te heyelan
19:40 Uluslararası Savaş Karşıtı Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi
19:24 Eskişehir’de Kürtçe'ye engel
19:08 Mazlum Ebdî: Şara’dan gerçek bir değişim görmemiz gerekiyor
18:17 PYD: Yeni Suriye’nin kurulması ademi merkeziyetçilikle mümkün
17:54 Konferans sona erdi: Öcalan’ın sözlerinin gücünü ülkemize götürmek için geldik
17:42 10 yaşındaki çocuk gömüldüğü topraktan yaralı çıkarıldı
17:40 İsrail'in saldırıları sürüyor: 70 bin 360 kişi katledildi
16:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
16:27 Anavarza Kültür ve Sanat Derneği açıldı
16:18 Haydar Ergül: O ışık Öcalan'ın kendisidir
16:07 Marksist John Hollaway: Abdullah Öcalan’ın yaktığı ışık beni buraya getirdi
15:47 İzmir'de asgari ücret ve bütçe tepkisi
15:15 Nobel Ödüllü Shirin Ebadi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sürecin temel koşuludur
15:12 Macaristan Başbakanı Orban yarın Türkiye'ye geliyor
14:59 Dil kurumlarından çocuklara alfabe öğretme etkinliği
14:26 PKK'liler için kurulan taziye ve verilen mevlide kitlesel ziyaret
14:08 Demirtaş: Süreç parçalanma değil, onurlu birliği sağlayacak bir süreç
Figen Yüksekdağ: Yeni bir dönemin kapıları açıldı
14:00 Barış ve Demokratik Toplum Konferansı'nın ikinci oturumu
13:57 Seferleri azaltan kayyım öğrencileri mağdur etti
13:30 Mêrdîn’de sağanak: Caddeler göle döndü
13:03 Prof. Paech: Kürtlerin ve azınlıkların varlığı kolektif haklarla korunmalı
12:17 Dubbins: 27 Şubat çağrısı Türkiye ve Ortadoğu için muazzam fırsat yarattı
10:30 DEM Parti'nin 'Uluslararası Konferansı' konuşmalarla sürdü
10:08 Hindistan’da gece kulübü yangını: En az 25 ölü
09:57 Jin dergi ‘Komün’ kapağıyla çıktı
09:53 Hintli eski Parlamenter: Öcalan'ın ilkeleri bütün dünyaya barış getirecektir
09:43 Konferansa katılanlar: Tarihi seyreden değil, yapan bir dönemdeyiz
09:24 Psikolog Hatice Göz: Güçlü bir çocuk hakları hareketi oluşturulmalı
09:21 Çok sayıda bölgede sağanak bekleniyor
09:19 Emekliler: 2026 yılını emeklilere düşman yılı kabul ediyoruz
09:12 Cezaevindeki yemek borcu gerekçesiyle kızının bursuna el konuldu
09:12 Wan kayyımı ‘Sit alanı’ olan yapıyı bakanlığa devretti
09:10 Licê’deki fuhuş ağına karşı komisyon kurulacak
09:08 Dêrsim’de fuhuşa tepki: Yapılanlar bilinçli bir politikanın devamıdır
09:06 Özgür sinemanın adresi
09:02 Anneler: Önderliğimiz özgür olmadan barış olmaz
09:00 07 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
06/12/2025
23:49 Yemeklerinde ölü fare çıktığını söyleyen öğrencilerden protesto
23:23 Paramiliter grupların işkence ettiği Efrînli M.S. yaşamını yitirdi
23:13 Uluslararası konferansta yarın da önemli başlıklar tartışılacak
23:07 Metin ve Kemal Kahraman’ın konserine yoğun ilgi
22:54 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
22:51 Hatun Esen: Doğayı katledenler değil mücadele kazanacak
22:11 BMGK'den Lübnan'a destek açıklaması
22:01 Ankara'da 'Ev' filmi gösterimi ve söyleşisi
21:14 'Hakikat ve adalet olmadan barış inşa edilemez'
20:49 Kaldırım çalışmaları esnafı da yurttaşı da mağdur etti
18:41 Halep’te Abdullah Öcalan için özgürlük çağrısı
18:33 Fidan: Öcalan Suriye'de rol oynayabilir
18:08 BM: Suriye’de insan hakları ihlalleri devam ediyor
18:04 Azime Işık: Dönüşüm için ilkin adalet kıstası benimsenmeli
17:56 Êlih'te panel: Barışı örgütlemek zorundayız
17:48 İsrail, 70 bin 354 Filistinliyi katletti
17:45 Afşin Belediyesi’nin işine son verdiği işçi intihar etti
17:01 Cizîr'de mağarada bir kişiye ait cenaze bulundu
16:32 Aydın Erdem mezarı başında anıldı
16:31 İrlandalı milletvekili Kearney: Sivil toplum sürece dahil edilmeli
Katalonya eski Başbakanı Garcia: En önemlisi halkınızla yaptığınız sözleşmedir
16:20 Bahçeli: Barış kuşunun ikinci kanadı takılacak ve herkes uçuşunu görecektir
16:18 Wan’da Şiyar Be Platformu kitlesel yürüyüşle deklere edildi
16:01 Gazeteci Aykol’un tedavisi sürüyor
15:54 Suriye’de Alevilere dönük saldırılar Amed’de protesto edildi
15:52 Prof Köker: Nihai hedef barış ve demokratik toplumun inşasıdır
15:19 Neçirvan Barzani: Barışın inşa edilmesi tüm bölgeyi etkiler
15:18 Amed Sağlık Platformu çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı
15:04 Üç kentte hasta tutsaklar için çağrı
15:03 CHP'de yeni MYK belli oldu
15:01 Güney Afrikalı Senatör Bhabha: Yasal kılındığımız an dönüm noktası yaşandı
14:49 Arzu Yılmaz: Abdullah Öcalan’ın söylediği entegrasyon, birlikte yaşamın formülüdür
Nobel Ödüllü Oleksandra Viacheslavivna Matviichuk: Kadınları sürece dahil etmeliyiz
14:19 DAİŞ saldırısı ihtimaline karşı kutlama yasağı
14:02 İstanbul’da Barış Çalıştayı: Süreçte aktif rol almak istiyoruz
13:59 Suriye’de savaş kalıntıları nedeniyle 665 kişi yaşamını yitirdi
13:44 İmralı Heyeti üyesi Erol: Abdullah Öcalan Kürtlerin hukuka dahil edilmesini istiyor
13:36 İmralı’ya giden komisyon üyesi Yıldız: Süreç ertelenmeyecek bir devlet meselesidir
13:27 Yiğit ve Turgut’un taziyelerine kitlesel ziyaret
13:19 'Esas duruş' dayatmasını reddeden tutsak, 10 gardiyan tarafından darp edildi
13:13 Mehmet Güler, Rojhat Özdel ve Faik Kevci için adalet istendi
13:11 Cumartesi Anneleri Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu
12:28 İstinaf da 'yetki davası'nda DİSK Basın-İş'i haklı buldu
12:26 Barzani: Sürece her anlamda katkı sunmaya hazırım
Talabani: Barış ve demokrasi umudu için atılan her adımı savunuruz
12:01 Îlham Ehmed: Kendimizi Türkiye’de, Türkiye’yi burada görmek istiyoruz
11:26 15'inci İnsan Hakları Film Günleri başlıyor
11:18 Boşanmak isteyen kadın ve kız kardeşine saldırı
11:07 Abdullah Öcalan: Demokratik toplum sosyalizmi temelinde kurtuluşa yürüme zamanı
10:53 ‘Uluslararası konferasta’ barış deneyimleri tartışılacak
10:38 Uluslararası konferans: Abdullah Öcalan’ın demokratik paradigması büyük bir çözümdür
10:30 Osmaniye'de kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var
09:41 Dilan Karaman’ın ölümüne dair açılan soruşturma ne aşamada?
09:31 DAİŞ Suriye'de yeniden varlık gösteriyor
09:13 Kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
09:12 ‘Katıldığı sınav bulunmadı’ iddiasıyla 30 yıllık tutsağın tahliyesi 9 ay ertelendi
09:11 1 ayda 4 kez hastane sevk edildi: Artık beni hastaneye götürmesinler
09:09 Her Yer Çocuk Derneği gönüllüsü: İktidarın politikalarıyla çocukluk kısalıyor
09:08 Wan-Bedlîs-Colemêrg Eczacılar Odası Başkanı: Fiyat belirsizliği ilaçları vurdu
09:07 'Savaş engelliliği artırıyor, barış için mücadele edeceğiz'
09:07 Kayyıma gerekçe yapılan davadan beraat etti: Belediye iade edilmeli
09:06 Avukat Özdemir: 11'inci Yargı Paketi beklentileri karşılamadı
09:05 ÖHD'li Kantarci: Abdullah Öcalan'ın özgür yaşar ve çalışır koşulları sağlanmalı
09:04 Türkdoğan: Komisyon raporunun en önemli başlığı entegrasyon olacak
09:04 Licêlilerden 'fuhuş ağına' karşı birlik çağrısı
09:03 31 yıllık tutsağı arkadaşı anlattı:Yaşamını halkının mücadelesine adadı
09:02 Kırmızı halısız festival
09:00 06 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
05/12/2025
23:34 Rojin Kabaiş’in telefonu 10 gün içinde İspanya’ya gönderilecek
22:56 BM: Gazze'de insani kriz kritik seviyede
22:38 Suriye Geçiş Hükümeti’ne bağlı silahı grup, Alevi türbelerini yaktı
22:06 Abdullah Öcalan'dan komisyona: Görüşme tarihidir
21:37 Provokatör polis açığa alındı
21:27 Barış paneli: Daha somut uygulamaların tartışılması gerekiyor
21:06 Licê’de fuhuşa karşı çalışmalar 5’inci gününde
20:52 Tetwan’da Zîn Kadın Dinlenme Merkezi açıldı
19:35 SAMER araştırması: Katılımcıların yüzde 70'i boykotu etkili buluyor
19:25 Alevi katliamına karşı birlik olma çağrısı
19:17 30 yıldan sonra tahliye edildi: Artık Kürt halkının özgürlüğünün zamanı
19:08 Erxenî'de kavga: İki kişi hayatını kaybetti
19:01 İşçilerin hak arayışı 129'uncu gününde
18:15 Ferdi Zeyrek davasında tahliye
18:08 İstanbul’da yapılacak konferansın hazırlıkları tamamlandı
17:34 Son bir yılda 85 çocuk işçi yaşamını yitirdi
16:40 Gazeteci Aykol’un tedavisi antibiyotiklerle sürüyor
16:30 Cizîr’de Kezi Dayanışma Mağazası açıldı
16:29 ÇHD: İdare ve Gözlem Kurulları lağvedilmeli
16:20 Kadri Bağdu'nun anısına 'Yara' belgeseli yayımlandı
16:05 Kadınlardan uyuşturucu ve fuhuşa karşı ortak mücadele çağrısı
15:30 İzBB işçileri, eylem takvimini açıkladı
15:29 Rapçı Barody madde bağımlılığına karşı şarkı besteledi
15:26 'Hasta tutsak Yıldırım tahliye edilmeli'
14:42 Şerzan Kurt öykü ödülü sahiplerini buldu
14:41 Sosyolog Holloway’den Asrın Hukuk Bürosu’na ziyaret
14:39 BM ve AK'ye Suriye'deki katliamlara karşı sorumluluk alma çağrısı
14:11 Neslihan Şedal hakkında beraat kararı
13:49 Îlham Ehmed de İstanbul’daki konferansta konuşacak
13:44 BES'ten 'adil ücret' çağrısı
12:56 HPG'li Ali Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret
12:34 Ajanlaştırma baskısı ve takip tacizine suç duyurusu yapılacak
11:54 Filozof Bourg: Kürtlerin siyasete aktif katılımı demokratikleşme için zorunlu
11:41 Eğitim Sen: MESEM iktidarın eğitimi piyasalaştırma politikasıdır
11:36 İmralı görüşmesini anlattı: Bir güç orduya katılacak, diğer güç asayişi sağlayacak
11:22 Abdullah Öcalan’dan Mexmûr Kadın Meclisi Konferansı’na mesaj
11:12 Barış ve Demokratik Toplum Konferansı'na kimler katılacak, neler tartışılacak?
10:39 Kayyım atama davasında beraat
10:34 Bahis soruşturmasında 46 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
10:02 Ebru Günay: Kürt sorunu uluslararası zeminde tartışılacak
10:00 11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi
09:22 Siyaset bilimci İnsel: Bütüncül hukuk ikili hukuk yapısına son vermektir