Bulut: Güney Hükümeti ayakta kalabileceğini zannetmesin

img

İSTANBUL – Türkiye’nin Xakurke operasyonuna destek veren Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ni “sindirilmişlik” olarak tanımlayan Ortadoğu Uzmanı Faik Bulut, “Türkiye Güney Kürdistan’ı adım adım ele geçirmeye çalışıyor. Güney Hükümeti, Türkiye’deki Kürt hareketi biterse ayakta kalabileceğini zannetmesin” dedi. 

DAİŞ’in toprak işgalinin bitirildiği Suriye’de yaşanan son gelişmeler, Türkiye’nin Rusya ve ABD’yle yaşadığı S-400 krizi, Türkiye’nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde yürüttüğü operasyon ve Bölgesel Yönetimin operasyona verdiği desteği Ortadoğu Uzmanı Yazar Faik Bulut değerlendirdi. 
 
‘HER KES BİR KÖŞE KAPMAYA ÇALIŞIYOR’
 
Suriye’de ABD, Rusya, İsrail, YPG, rejim ordusu ve orada bulunan diğer güçlerin uzun zamandır pozisyon almaya çalıştığına dikkat çeken Bulut, dolayısıyla hangi gücün orada ne yapacağı daha netleşmediğini söyledi. Köşe kapmaca oyunu gibi Suriye’de herkesin bir köşe kapmaya çalıştığını ifade eden Bulut, “Fakat bunun genel hatları şuanda belli olmayacak. Bu ay sonunda Filistin meselesinin çözümü için Bahreyn’de bir toplantı var. İsrail para verip egemenliğini Filistin üzerinde yeniden kurmayı amaçlıyor. Yani yeniden bir işgal diyebiliriz. Bu körfez ülkeleri ile İsrail arasında toplu istihbaratın ekonomik işbirliğini yapma bakımından önemlidir. Benzer formülle Rusya, ABD ve İsrail’in bir güvenlik toplantısı olacak. Bu da Suriye meselesini, İran-Hizbullah meselesini ve Suriye’deki Rojava yani Kürt meselesini yakından ilgilendiriyor. Buna karşılık Beşer Esad geçen gün aşiret reisleriyle bir toplantı yaptı. Orada operasyon güçleri adı altında bir güç kurmaya çalışıyor. Bu toplantıda bir karar alınmış. Burada ‘Biz Rojava’da yani Suriye’nin kuzeyinde herhangi bir toprak parçası üzerinde egemenlik kabul etmiyoruz.  Bunların hepsine karşıyız. Biz üniter bir devlet istiyoruz’ kararı almışlar” diye belirtti.  
 
‘OYUN KANLI BİTECEK’
 
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in önceki günler yaptığı “Türkiye’nin Suriye’den çıkmasını umuyoruz. Türkiye’nin bu koşulu yerine getirmemesi halinde Türk güçlerini işgalci kabul edeceğiz” sözlerini hatırlatan Bulut, şöyle devam etti: “Suriye kendini toparladıkça İdlib’te Türkiye’yi sıkıştıracaktır. Ancak Rusya burada bir taraftan Suriye’ye ‘sen Türkiye’yi sıkıştır oda bana muhtaç olsun. Ben onu bir şekilde halledeyim’ diye mi düşünüyor yoksa ‘tavşana kaç tazıya tut’ pozisyonunu mu alıyor belli değil. Çünkü hala Rusya’nın derdi davası Türkiye’yi mümkün olduğu kadar S-400’ler üzerinden Amerika ve NATO’dan uzaklaştırmaktır. Rusya, Türkiye’nin İdlib için vermiş olduğu sözleri yerine getirmemesinden hiç memnun değil. O bakımdan Suriye’nin Türkiye’yi vurmasından zevk alıyor. Ama bu demek değildir ki Rusya, Türkiye’yi hemen bir gecede sıkıştıracak ve İdlib’ten çek git diyecek. Dolayısıyla uzun bir süre daha körebe ve köşe kapmaca oyunu devam edecek. Ama bu oyun kanlı bitecek.”
 
‘ÜÇÜNCÜ YOL POLİTİKASI AFRİN’DE YÜRÜTÜLMEDİ’
 
Kürtlerin Rojava’da izlediği üçüncü yol politikasının Afrin sürecine kadar iyi gittiğini dile getiren Bulut, bu yol politikasının dostları geliştiren düşmanı zayıflatan bir politika olduğuna vurguladı. QSD’nin Afrin’de yanlış politika yürüttüğünü savunan Bulut, “Öcalan da bu konuda, ‘Kazanımlarınızı elde ederken düşmanlarınızı fazla kışkırtmayın, dostlarınızla da ilişkilerinizi güçlendirin’ diyor. Özeti budur. Diplomasi dediğimiz onca oyuncunun, onca süper gücün, onca devletin olduğu yerde siz ancak dengelerle oyununuzu oynayabilirsiniz. Ancak çok zeki, esnek ve çalım atarak ama halk desteğinizi, özgünlüğünüzü, özgürlüğünüzü kaybetmeden hareket ederseniz dengenizi koruyabilirsiniz” diye konuştu. 
 
‘AFRİN’DEN DERS ÇIKARILDI
 
QSD’nin Afrin sürecinden sonra izlediği üçüncü yol çizgisini iyi oynadığını sözlerine ekleyen Bulut, Kürtlerin Afrin’den ders aldığını söyledi. QSD’nin Afrin sürecinden sonra daha esnek politikalar izlediğini belirten Bulut, “Minbic’i buna örnek gösterebiliriz. Hatırlıyorsanız Minbic Türkiye’nin önüne geldi. Ama orada çok esnek bir taktikle bunu Rusya’ya devretti. Rusya, Suriye, ABD bayrağı orada bir dikildi Türkiye hala oraya giremiyor. İşte esnek politika, esnek diplomasi, üçüncü yol denen şey de budur” dedi. 
 
‘ABD AMBARGO UYGULARSA ZARARI ÇOK OLUR’
 
Türkiye, Rusya ve ABD arasında yaşanan S-400 krizini de değerlendiren Bulut, Türkiye’nin S-400’ü almaması durumunda büyük bir zararı görmeyeceğini, zararın ABD ambargosuyla katlanacağına dikkat çeken Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, Rusya’ya muhtaç olduğu kadar, Rusya da Türkiye o kadar muhtaçtır. Türkiye bu anlamda S-400’lerden vazgeçmesi halinde büyük bir zarara uğramaz. Ama ABD, Türkiye’ye ambargo uygularsa zararı çok feci olur. Çünkü 65 yıllık Türkiye ABD anlaşması, NATO anlaşması, altyapıların birliğinden, stratejik ortaklıktan bahsediyoruz. ABD’nin Türkiye’den çekilmesi, bir şekilde boykot etmesi ya da Türkiye’nin tümden Amerika’ya rest çekmesi durumunda kıyamet kopar. Çünkü ikisi de o duruma hazırlıklı değil. Ama Rusya’ya ‘kusura bakma Putin biz alalım ama depoya koyalım‘ denilebilir. Rusya’nın en fazla domatesini almaz. Dolayısıyla zarar daha az olur.” 
 
‘ABD İÇİN KÜRTLER ÖNEMLİ’
 
ABD ile İran arasında tırmanan gerginlik ve İran’ın Hizbullah vasıtasıyla Suriye’de gösterdiği dirence işaret eden Bulut, şunları dile getirdi: “Bu direnme noktası İsrail’e karşıdır. Yine İran petrol şeyhliklerini yani Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn gibi ülkelerle ilişkilerini deyim yerindeyse tehdit ediyor. Burada İran’ın vurulmasını isteyen iki taraftan biri İsrail’dir, diğeri Sudi Arabistan’dır. Bir şekilde İran’ı oradan çıkarırlarsa hem ABD’nin nüfuzu etkili olacak hem de İsrail bütün körfez ülkeleriyle ilişki haline geçecek ve artık Arap düşmanlığı ön plana çıkmayacak. Çünkü Filistin meselesi de bu şekilde aradan kaybolup gidecek. Böyle bir projeleri var. Yaşananlar ABD’nin bölgede gerileme emareleri gösterdiği şartlarda yeniden hegemonyasını kabul etme meselesidir. Çünkü ABD’ye göre İran düşerse Rusya güneyden çevrelenmiş olur, böylece Çin’in kapılarına dayanmış olur. Çünkü stratejik üçüncü dünya mücadelesinin kapışmasının merkezi Orta Asya’dan pasifiğe kayıyor. Orta Asya’dan kayıyorsa demek ki bir şekilde İran’ın aradan çıkarılması gerekiyor. İran’ı vurabilirler mi? Vurabilirler ama çok zordur. Neden zordur? Birincisi İran’ın büyük bir alanı vardır. İkincisi İran’ın farklı bağlantıları var. Bu arada Rusya buna göz yummaz. ABD açısından burada Kürtler önemlidir. Trump’ın sağ yanında Türkler, sol yanında Kürtler olsun istiyor. Güney’de de Kürtleri yanına alarak bunu İran’a karşı vurucu güç olarak kullanmak istiyor. Kürtleri ilgilendiren tarafı ve en önemli taraf da budur. Görüşmeler sürüyor. ABD Türkiye’ye bir şeyler kabul ettirmeye çalışıyorlar ama bu nedir netleşmiş değil.” 
 
‘GENİŞ BİR PLANIN PARÇASI’
 
Türkiye’nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde yürüttüğü operasyonuna ilişkin de konuşan Bulut, şunları ifade etti: “Türkiye misakı milli sınırları çerçevesinde gördüğü Musul, Kerkük, Halep hattını devamlı kontrolü altında tutmak istiyor. Türkiye, Suriye’de, İdlib’te, Halep’te Özgür Suriye Ordusu, Milli Kurtuluş cephesi ve Türkiye’nin desteklediği çeteler vasıtasıyla yerel yönetimlerin kendilerine bağlı olması istiyor. Yine öte taraftan Berhem Salih’i ve Necirvan Barzani’yi de korkutarak Türkiye’nin güdümünde uydu birtakım yönetimler yaratarak ama esas olarak Musul-Kerkük-Halep hattının buna Şengal, Başika, Musul’un kenarı dahil, buralara hükmetmeyi amaçlıyor. Böylece Irak hükümetini de bir şekilde kendine mecbur etmeyi düşünüyor. Bunu çok geniş bir planın parçası olarak görüyorum. Bunun yavaş yavaş tatbikatlarını görüyoruz. Ama başarır ama başarmaz! Dikkat ederseniz bu operasyona İran daha öncesinde evet demiş oldu ama sonradan vazgeçti. Türkiye bu sefer tek başına operasyon yapmaya çalıştı. Çünkü İran şu anki Kürt dengesini Türkiye lehine bozulmasını istemiyor.” 
 
‘GENİNDE HAK TANIMAMAZLIK VARDIR’
 
Xakurke operasyonuna Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin destek vermesini “sindirilmişlik” olarak tanımlayan Bulut, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye Kerkük meselesinde Habur sınır kapısını kapatıldı. Türkiye, İran ve Irak’la birlikte oralarda askeri bakımdan bir takım manevralarda yaptı. Bu şekilde Irak Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ni sindirdiler. Yine oradaki yönetimin ‘her şey ticarettir, her şey kardır, paradır’ demeye getirilen vizyonsuz bir bakış açısıyla hareket ediyor. Türkiye’yle birlikte hareket edersek, birlikte kalkınırız demeye getiriyorlar. Bu vizyonsuzluktur, ön görmezliktir ama en önemlisi de sindirilmişliktir. Berhem Salih’in Erdoğan’la görüşmesi ve çok memnun olduğunu ifade etmesi, aynı gün Xakurke’ye operasyonu olması, Neçirvan Barzani’nin Türkiye’ye gelmesi vb. bunların hepsi vizyonsuzluk olmanın ötesindedir. O taraftaki bir operasyon için Türkiye’ye yardım etmese bile göz yumuyor, ses çıkarmıyor, itiraz etmiyor. Zannediyor ki bunlarla kurtulacak. Aslında şunu bilmeleri lazım. Türkiye Afrin’e müdahaleden bu yana Güney Kürdistan’ı adım adım ele geçiriyor. Ve Türkiye’deki Kürt hareketi genel anlamda biterse zannetmesinler ki onlar da ayakta kalacak. Türkiye’deki iktidarların geninde Kürt sevmezlik ve Kürtlere siyasi hak tanımazlık hep vardır.” 
 
MA / Ferhat Çelik

Diğer başlıklar

25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı