Psikolog Şenol: Cinsel şiddetin kaynağı iktidar olma anlayışıdır

  • kadın
  • 09:01 19 Kasım 2018
  • |
img

İZMİR - Kadına yönelik şiddet türleri arasında bulunan cinsel şiddetin önemli bir yer tutmasına rağmen Türkiye’de görmezden gelindiğinin altını çizen Psikolog Zekiye Şenol, “Cinsel şiddetin en büyük kaynağı, iktidar olma anlayışıdır” diyerek cinsel şiddete maruz kalan kadınlara, “cesaretli olun” çağrısı yaptı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda kadına yönelik cinsel ve psikolojik şiddet üzerine yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan ve halen Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Psikolog Zekiye Şenol, cinsel şiddetin en olduğu, cinsel şiddete maruz kalınca ne yapılması gerektiği ve bununla mücadele etme yöntemlerine dikkat çekti. 
 
‘KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARKEOLOJİK BULGULARDA’
 
Şenol, toplumda kadına yönelik cinsel ve psikolojik şiddetin yeterince konuşulup tartışılmadığını ve buna yönelik geliştirilen politikaların da zayıf olduğunu söyledi. Kadına yönelik her türlü şiddetin tarihte çok eski dönemlere dayandığını kaydeden Şenol, şöyle devam etti: “Günümüzden 3 bin yıl kadar önce bile kadına yönelik şiddet vardı. Yapılan arkeolojik bulgularda, kadın kemiklerinde erkek kemiklerine oranla çok daha yüksek oranda kırıklara; yani dışarıdan darbe şeklinde öldürülmüş kemiklere rastlanıyor. Bu durum, dünyanın her yerinde mevcut ve hala günümüzde de devam ediyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmaları 1800 sonunda 1900’lerin başında Amerika ve Avrupa’da başlıyor. Günümüzdeki tarihler daha yenidir. 50-60 yıllık bir tarihte, kadın hareketlerinin başlamasıyla kadına yönelik şiddet üzerine çalışılmaya başlandı.”  
 
CİNSEL ŞİDDET NEDİR?
 
Şiddetin en önemli türleri arasında cinsel şiddetin bulunduğunu dile getiren Şenol, bu şiddet türünün mağdurlarının yine kadınlar olduğunu belirtti. Şenol, cinsel şiddetin neleri kapsadığına dair şunları söyledi: “Cinsel şiddet; cinselliği kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek aşağılamak ve cezalandırmak amacıyla yapılır. Bu; kadının eşi olabilir, partneri, babası ya da erkek akrabaları olabilir. Yani cinsel şiddet sadece eşten ya da partnerden gelmez. Cinsel şiddete maruz kalan erkekler de var; ama bunu da genellikle erkek erkeğe yapabiliyor. Çocuğa yönelik istismarı da cinsel şiddet olarak sınıflandırabiliriz. Çünkü bu cinsel şiddettir, saldırıdır. Bir bebeğin hamilelik döneminde kız çocuk ise kürtaja zorlanması hem kız çocuğuna hem de anneye yönelik cinsel şiddettir. Ama en başta tecavüz etmek, sözle veya fiziksel olarak taciz etmek, istemediği cinsel pozisyonlara zorlamak, reddetmeyi umursamamak, rızası olmadığı halde canını yakacak şekilde cinsel ilişkide bulunmak, kadına ilaç, alkol, uyuşturucu kullandırarak ilişkiye zorlamak, istemediği yerlerde ilişkiye zorlamak, istemediği şekilde dokunmak durumlarını cinsel şiddet olarak kabul ediyoruz. Seks işçiliğine zorlamak, cinselliği erkeğin kendi ihtiyaç ve zevklerine göre yaşaması, bunların hepsi cinsel şiddettir. Cinsel kölelik, zorla kısırlaştırmak veya düşük yapmaya zorlamak da cinsel şiddet içerisinde bulunan türlerdir.”  
 
‘KADINLAR CİNSEL ŞİDDETİ AÇIKLAMIYOR’
 
Cinsel şiddetin olduğu her yerde, psikolojik veya fiziksel şiddetin de olduğunun altını çizen Şenol, kadınların genellikle bu şiddet türünü yaşadığının farkına varamadıklarını dile getirdi. Cinsel şiddetin “yatak odasıyla” sınırlı olmadığına vurgu yapan Şenol, bu şiddet türünü yaratan toplumsal kodların önemli olduğunu kaydetti. Cinsel şiddet mağduru kadınlarla yaptığı görüşmelerde kadınların bunu kolay kolay açıklamadığını belirten Şenol, “Kadın, mahkemeye başvurduğunda fiziksel şiddeti kırıklar, morluklar ne varsa gider belgeler; ama cinsel şiddete uğradığını söylemezdi. Biz onlarla yaptığımız görüşmeler sonucunda tespit ederdik. Kadınlar bize, ‘lütfen kimse bilmesin açıklamayın kimseye bildirmeyin’ şeklinde uyarılar verirdi. Yani; cinsel şiddet çok yaygın onu belirtmek gerekiyor. Aslında birçok kadın cinsel şiddette maruz kaldığının farkında bile değil. Özellikle; evli kadınlarda eğitim, sosyo-ekonomik düzeyi daha düşükse ve yetiştirildiği kültürel yapısı itibariyle kadının yetiştirilme tarzını etkilemişse kadın bunun cinsel şiddet olduğunu anlamayabilir. Cinsel şiddet mağduru birçok kadınla yaptığımız görüşmelerde, cinsel ilişkinin karşılıklı iletişim ve etkileyişimle gelişen özel bir duygu durumu olduğunun farkında bile değildi” ifadelerini kullandı. 
 
‘KADIN HAREKETİNİN ÖNÜNDE DURAN ENGELLER VAR’
 
Cinsel şiddetin tüm toplumlarda var olabileceğini söyleyen Şenol, ülkelerin bu şiddet türüyle mücadele yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de şiddetin daha çok görmezden gelindiğinin altını çizen Şenol, şu noktalara vurgu yaptı: “Bizim ülkemizde cinsel şiddet görmezden gelinir. En büyük sorunlarımızdan birisi de budur. Bir diğeri ise dini sorunlardır. Örneğin; Arap ülkelerinde birçok kadın tecavüze uğradığı zaman cezalandırılan oluyor. Belli bölgelerde kadın tecavüze uğradığı zaman öldürülmese bile toplumdan dışlanır ve seks işçiliğine gidiş olarak kabul edilir. Toplumsal kabul ile çok alakalıdır. Örneğin; kadın cinsel şiddete maruz kaldığını anlattığı andan itibaren, kadının kılığı kıyafetinden, alkollü olup olmamasından gece geç dışarıya çıkmasına kadar bir sürü şeyi sorgulanıyor. Son zamanlarda basına çok fazla yansıdığı için biliyoruz ki sürekli , ‘kadın ne yaptı?’ diye konuşuluyor. Oysa konuşmamız gereken nokta burası değildir. Aldığı aile terbiyesinin onu cinsel şiddet görmeyi hak ettiği üzerinden konuşulur. Bu toplumsal kabul ifadeleridir. Bununla mücadele etmek gerekiyor. Kadın hareketinin önündeki en büyük engeller arasında devletin yaklaşımıysa bir diğeri de toplumsal yapıdır. O yüzden önümüzde oldukça zorlu ve hayli uzun bir yol duruyor.”  
 
‘ERKEK GÜCÜNÜ GÖSTEREBİLDİĞİNE TECAVÜZ EDİYOR’
 
Kadına yönelik cinsel şiddet alanında devletin resmi çalışanlarının yaklaşımlarına dikkat çeken Şenol, “Bu alanda çalışan bir sürü profesyoneller var. Bir tanesi polistir, biri jandarma, hakim, savcı ya da kadının gittiği sığınma evlerindekilerdir. Devletin içinde çalışan profesyoneller bile, sığınaklara gelen kadınları hiç hoş karşılamazlar. Herkes için söylemiyorum; ama bir şekilde bu tip personellerin bulunması bile devletin bakış açısıdır. Buna asla izin verilmemesi gerekiyor. Hakimin, polisin, savcının davranışı bunları ortaya koyar. Bir kız çocuğu için mahkemenin ‘göğsü bulunmadığı için şehvet oluşturmaz’ şeklinde bir kararı vardı. Aslında bu tarz insanların karar alma mekanizmalarında bulunması, kadınlar için doğrudan bir tehdit oluşturuyor. ‘Yaşlı bir kadının nesine tecavüz edilir?’ deniliyor. Oysa orada bir iktidar ilişkisi bulunuyor. Erkek gücünü gösterebildiğine tecavüz ediyor.  Hayvana da tecavüz ediyor. Cinsel şiddetin en büyük kaynağı, iktidar olma anlayışı ve toplumda kabul ediliyor olmasıdır. Yine cezasızlığın etkin olması, cinsel şiddet üzerinde önemli faktörlerdir” ifadelerini kullandı. 
 
‘POLİTİKALAR GERİYE GİDİYOR’
 
Şenol, yargıda “münferit” olarak söylenen olayların böyle olmadığına dikkat çekerek, münferit olarak isimlendiren olayların kadına yönelik şiddetin üstünü örtmenin yolu olduğunu söyledi. Şenol sözlerini şöyle sürdürdü: “1800’lü yıllarda bile İngiltere’de kadına yönelik şiddetin sınırları belirlenmiş. İşaret parmağından daha kalın olan bir şeyle kocanın karısını, babanın kızını dövemeyeceği belirtilmiş.  Bundan daha kalın bir sopayla dövenler için suçun yasal zemini çizilmiştir. Ama bugün gelinen noktada baktığımız zaman, kadına yönelik cinsel şiddet konusunda adalet sisteminin nasıl çalıştığı ve buna maruz kalan kadınların toplumda dışlanıp dışlanmadığı meselesi hala önümüzde duruyor.  Bizdeki en büyük sorun, toplumsal dışlamadır. Çok iyi bir yargıç çıkıp iyi bir karar da verebilir; ama sonrasında toplum kadını kolay kabul etmiyor. Kadınların şiddet konusunda adalet sistemine inançları oldukça düşüktür. Kadınlar, son noktaya kadar karakola gitmezler. Şiddete maruz kaldığında gidip yargıya başvuran kadın sayısı çok azdır. Batıdaki kadınların durumu burada fark ediliyor. Orada kadınlar yüreklendiriliyor. Buna yönelik politikalar yapılıyor. Maalesef ülkemizde bu tür politikalar hep geriye gidiyor.”
 
‘CİNSİYETİNDEN DOLAYI ÖLDÜRÜLEN KIZ ÇOCUKLARI’
 
Türkiye’de cinsiyetinden dolayı kız çocuklarının öldürülmediği söyleminin gerçekçi olmadığını ifade eden Şenol, intihara sürüklenen kız çocuklarının altında yatan gerçek nedenlerinin araştırılması gerektiğine işaret etti. Bunların ölüm değil, cinayet olduğunu söyleyen Şenol, “Evet, cinsiyetinden dolayı öldürülen kız çocukları konusunu tespit edemiyoruz. Bence önce bir sorunu doğru tespitle ortaya koymak gerekiyor. Şiddet olarak kayıtlara girmediyse ya da bir bebek öldü; ama cinsiyetinden dolayı öldürülüp öldürülmediği araştırılmıyorsa biz nereden bilelim bunun sıradan bir ölüm olduğunu? Oysa bir sürü kız çocuğu intihara zorlanıyor; ama bunlar intihar diye kayıtlara geçiyor. Bunlar cinayettir. Hatta biraz daha altı deşilirse cinsel istismar olgusuna rastlanır diye konuştu. 
 
Cinsel şiddete maruz kalan kadınlara “cesaretli olun” çağrısı yapan Şenol, kadınların, sahada çalışan kadınlara daha fazla başvurması gerektiğini söyledi. Cinsel şiddet konusunda derin araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu da ifade eden Şenol, kadın örgütlerinin, bir kadının kıyafetinden dolayı uğradığı saldırıyı, topluma cinsel şiddet olarak vermeleri gerektiğinin altını çizdi. 
 
MA / Nimet Ölmez 

Diğer başlıklar

26/04/2024
23:55 Tutuklanan Aslan'dan mesaj: Yazmaya devam edeceğiz
23:28 3 gazeteci tutuklandı
23:23 CHP’li Tanal’den Enerji Bakanlığı önünde oturma eylemi
23:18 'Celadet Ali Bedir-Xan’a saygı' gecesine büyük ilgi
22:13 Katalonya Muzik Grubu ve Aryen Kom’dan konser
21:47 Hatay’da 27 mahalle karantinaya alındı
21:20 Gazetecilerin hakimlik ifadeleri başladı
20:56 ODTÜ'de ‘kayyım rektör'ün yasağına karşı nöbet eylemi
20:24 Doğan’dan Adalet Bakanı’na: Aba altından sopa göstermeyin, kayyım rejimi sandığa gömüldü
19:59 ‘İzmir'in Çernobil'inde nükleer tepkisi
19:24 Cizîr’de, Celadet Ali Bedirxan’ın doğum günü kutlandı
18:23 Emine Şenyaşar 87 gündür Adalet Bakanlığı önünde
18:16 Tecavüz failine ‘iyi hal’ indirimi
17:03 Serbest bırakılan gazeteciler: Hakikati gerçekle buluşturduğumuz sürece müthiş kazanacağız
16:20 Gümüşhane'de yaylada açılmak istenen maden ocağına onay
16:00 Başhekim SES üyelerini hastaneden çıkarttırdı!
15:45 Tutuklamaya sevk kararı avukatlara verilmedi
14:57 Hakları için eylem yapan işçiler gözaltına alındı
14:37 İşte Amed kayyımının devrettiği taşınmazlar
14:33 3 gazeteci hakkında tutuklama istemi
14:24 Agrobay işçilerinin davası ertelendi
14:13 Cizîr'de 19 kişi gözaltına alındı
13:35 'Kürt iş insanlarının infazının MGK kararıyla olduğu tescillendi'
13:32 Katledilen 9 yaşındaki Gina'nın davası görüldü
13:10 İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
12:43 Şakran Cezaevi'nde tutsaklara hücre cezası
12:32 TJA: 1 Mayıs’ta tecride karşı alanlarda olacağız
12:28 'MİT' yalanıyla okulda tecavüz davasında verilen cezalar onandı
11:49 Amed Büyükşehir Belediyesi'nin borcu belli oldu
11:33 Efrîn’de 2 yurttaş kaçırıldı
11:03 Ailelerden İmralı için görüşme başvurusu
10:54 Gazetecilere yaptıkları haberleri soruldu
10:47 Gözaltındaki gazeteciler adliyeye getirildi
10:14 Colemêrg'te madene karşı eylem 4'üncü gününde
09:24 Gever'de askeri operasyon
09:24 Riha’da ev baskınları
09:15 45 gündür yanıt arayan soru: Ali Veli nerede?
09:14 İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacak
09:01 81 yaşındaki hasta tutsak ATK’ye kelepçeli sevk edildi
09:01 Gazeteci Altan: Tazelenme ve demokratikleşme için mutabakat lazım
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 185 gündür haber yok
09:00 Mali müşavirler ekonomik krizle boğuşuyor
09:00 Çernobil 38'inci yılında: Sıra Sinop’ta!
09:00 YNK’li Herkî: Türkiye ile işbirliği Irak'a zarar verir
09:00 2 ilde bölgesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak
09:00 ATK raporları: Tecrit koşullarına 'tıbbi meşruluk' kazandırıyor
09:00 26 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın