RIHA/İSTANBUL - Riha ve İstanbul'da, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde Kürtçeye yönelik engellere tepki gösterilerek, "Kürtçeye resmi statü tanınması" istendi.
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Riha’da, Kürtçeye yaklaşım, Kürtçenin durumu, kamusal alan ve yerel yönetimlerde Kürtçenin kullanımı konularının konuşulduğu “Kürt Dil Çalıştayı”, İstanbul'da da "Kürtçeye statü ve Kürtçe eğitim" talebiyle etkinlik düzenlendi.
Riha Emek ve Demokrasi Platformu ile Kürt Dili ve Kültürü Derneği tarafından Riha Barosu’nun Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya, platform birleşenlerinin yanı sıra Wêranşar Belediye Eşbaşkanı Bedriye Yorgun, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Çalıştayda, edebiyatçı ve aydınların fotoğrafları ile "15'e Gulanê roja cejna zimanê kurdî pîroz bê", "Bi kurdkî qisey bi kêrê, bi kurdkî biwane, bi kurdkî binuse û bi kurdkî biciwîyê" ve "ziman hebûn e, xweza ye, dîrok e, xwebûn e" pankartları asıldı.
Moderatörlüğünü Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Haşim Yetim'in yaptığı çalıştayın birinci oturumunda sunum yapan Dil Bilimci Sami Tan, anket verileri ışığında Kürtçenin durumuna değindi. Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Bahoz Baran ise Husên Kemal'in Term romanı çerçevesinde Kürtçe ve edebiyat ilişkisini ele aldı. Oturumda son sözü alan yazar Haydar Diljen, dil, toplum ve eğitim ilişkisine dair konuştu.
KAMUSAL ALANDA ANADİL
"Kamusal hizmetlerde anadil kullanımının önemi" başlığıyla gerçekleştirilen ikinci oturum, psikolog Salih Tekinalp moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda konuşan sikolog Azad Gönderici, psikolojik açıdan anadil kullanımına odaklandı. Avukat Serhat Hezer, hukuksal haklar açısından Kürtçenin duruma dikkati çekti.
YEREL YÖNETİMLERDE KÜRTÇE
Avukat Ayşe Şehriban Demirel moderatörlüğünde yapılan üçüncü oturumda da yerel yönetimler ve Kürtçe konusu üzerinden duruldu. Bu oturumda konuşan Dil Bilimci Zana Farqînî, çok dilli belediyecilik açısından Amed Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalara dikkati çekti. Türkiye Cumhuriyeti'nin ret ve inkar üzerine kurulduğuna dikkati çeken Ferqînî, bu politikaları devam ettiren kayyımların ilk icraatlarının Kürtçe tabelalara saldırmak olduğunu hatırlattı. Amed Büyükşehir Belediyesi'nin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimine geçtikten sonra Kürtçe alanından yaptığı çalışmaları anlatan Ferqînî, Amed'de her yerde Kürtçenin yaşatılması için belediyenin çalışmalar yaptığını vurguladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Milletvekili Ayşe Sürücü, Riha'da yerel yönetimler ve Kürtçenin durumu hakkında aktarımlara bulunarak, Kürt hareketinin ortaya çıkması ile yok olaya yüz tutmuş Kürtçenin yeniden gün yüzüne çıktığını söyledi. Belediyelere atanan kayyımların ilk olarak Kürtçe kurumları hedef aldığına dikkati çeken Ayşe Sürücü, tüm baskı ve engellemelere karşı Kürtçeye sahip çıkıldığını belirtti.
HER YERDE KÜRTÇE
Çalıştayın son oturumunda ise soru-cevap şeklinde yapılan forumda, katılımcılar her yerde Kürtçe konuşma çağrısı yaptı. Çalıştay, plaket takdiminin ardından son buldu.
İSTANBUL
DEM Parti Sancaktepe İlçe Örgütü de, ilçe binasında etkinlik düzenledi. "Statuya Kurdî perwerdehiya bi Kurdî" pankartının asıldığı etkinliğe, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sanatçısı Cihat Atabey ve Kürt Araştırmaları Derneği üyesi Erkan Özdaş katıldı. Etkinlik, saygı duruşunun ardından başladı. Daha sonra konuşan Kürt Araştırmaları Derneği üyesi Erkan Özdaş, asimilasyon politikalarına karşı verilen mücadeleye dikkat çekti.
Ardından konuşan MKM sanatçısı Cihat Atabey, dengbêj stranlarını seslendirdi. Ayrıca etkinlikte Anneler Günü kutlandı.