İSTANBUL - Kürt dili üzerindeki baskılarla mücadele kapsamında “Bir Türkçe kitaba karşılık bir Kürtçe kitap” kampanyası başlatacak olan Liberta Kitabevi’nin işletmecisi Şivan Zeren, çocuklar için 5 bin, yetişkinler için ise 10 bin kitap hazırladıklarını belirtti.
İstanbul’un Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi’nde Liberta Kitapevini işleten Şivan Zeren, Kürtçenin geliştirilmesi için bir kampanya başlatacak. 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı’nda başlatılacak kampanya kapsamında ise Türkçe kitap karşılında Kürtçe kitap takas edilecek.
Şivan Zeren, kampanyaya dair konuştu.
ÖNCE BİLİNÇ
Kürt dili üzerindeki asimilasyon politikalarına işaret eden Zeren, buna karşı mücadele etmenin yolunun bilinçlenme olduğunu belirtti. Zeren, “Önce bilinç sonra da varlık. Eğer bilinç olmazsa dil de anlaşılmaz. Bazı insanlar kendi dilini konuşuyor ancak fikir ve düşüncesi iktidarların düşüncesidir. Neden? Çünkü bilinçlenme eksik kalıyor” dedi. Kürt gençlerinin okumalarının çoğunu Türkçe yaptığından, kendi dilini unutmakla yüz yüze kaldığını ifade eden Zeren, buna karşı Türkçe kitap karşılığında Kürtçe bir kitabın verildiği bir kampanya başlatacaklarını ifade etti.
ÇOCUKLAR İÇİN 5 BİN, YETİŞKİNLER İÇİN 10 BİN KİTAP
Daha önce benzer bir kampanya yaptıklarını ve bu kampanyanın 2 yıl sürdüğünü anımsatan Zeren, kampanyaya ilginin yoğun olduğuna vurgu yaptı. Zeren, 2 yıllık kampanyada 10 bin Kürtçe kitabın Türkçe kitaplarla takas edildiğini dile getirdi. Amacının her eve Kürtçenin girmesi olduğunun altını çizen Zeren, “Kürt dilinin her eve girmesi için mücadele ediyorum. Buna dair ne yapacağımı düşünüyorum. Türkçe kitaplarının Kürtçe kitapla takas kampanyasını tekrardan başlatmaya karar verdim. Çocuklar için 5 bin kitap, Kürtçeye yeni başlayanlar ve Kürtçe öğrenmeyi kendine dert edenler için de 10 bin kitap ayırdık. Önceki kampanyada kargo yoluyla da kitap takası yapıyorduk. Ama yeni kampanyada kargonun artan fiyatlarından dolayı bu sefer bunu yapamayacağız. Ama elindeki Türkçe kitapları kitapevimize getirip karşılığında Kürtçe kitapları vereceğiz” dedi.
Yeni nesil gençlerin Kürtçeyi az öğrenip okuduğunu hatırlatan Zeren, “Bu alanlarda çok zayıflık var. Birçok kişi ne kendi tarihini biliyor ne de bunun için araştırma yapıyor. Onun için kitap talep edenlere hem Kürt tarih kitaplarını hem de dilini geliştirebilecekleri kitaplar önereceğiz. Çünkü biri eksik kaldığında sorun çözülmüş olmaz. 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı’nda bu kampanyayı başlatmış olacağız. 15 Mayıs aynı zamanda Hawar Dergisi’nin kuruluş yıldönümüdür. Kampanya için kitaplarımızı da ayırdık. Şu anda gelip kitap takası yapanlar var. Ama esas olarak Mayıs ayında kampanyamıza yoğunluk vereceğiz. Başka şehirlerden kitap takası yapmak isteyenler olursa, kendi kargo ücretini ödemeleri karşılığında kitap gönderebiliriz. İnternet üzerinden baktıkları zaman bize ulaşabilirler” diye belirtti.
‘TÜRKÇE KİTABI GETİR, KÜRTÇE KİTABI AL’
Zeren, Kürt dili ve tarihi için kampanyaya destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Binlerce Kürtçe kitabı takas yoluyla talep edenlere ulaştırdık. Önümüzdeki yıllarda da bu kampanyayı sürdürmeyi düşünüyoruz. Okudukları Türkçe kitapları getirip karşılığında Kürtçe kitapları almalarının çağrısını yapıyoruz. O kitaplar bir kenarda kalacağına ya da Türkçe kütüphanelere vereceklerine buraya getirsinler. Türkçe’nin Kürtçeye karşı büyük bir etkisi var. Bu etkiden kurtulmak için Türkçe kitaplarını getirsinler ve Kürtçe kitaplarını alsınlar. Elimizden geldiği kadar halkımıza bu konuda yardımcı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
MA / Melik Çelik