MUĞLA - DEM Parti Ekoloji Komisyonu Marmaris'te yapı ruhsatları iptal edilmesine rağmen devam eden otel inşaatının derhal durdurulmasını isteyerek, Kızılbük'te Sinpaş zorbalığı yaşandığını vurguladı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ekoloji Komisyonu, Muğla Marmaris ilçesinde milli park içinde Sinpaş tarafından yapı ruhsatlarının iptal edilmesine rağmen inşa edilen otel projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Kızılbük’te Sinpaş zorbalığı yaşandığı belirtilen açıklamada, "Kızılbük’te belediyelerin yıkacağız demesine rağmen, inşaat sürüyor maalesef. Kızılbük 2021’den beri ekolojik bir yıkıma sahne oluyor. Muğlalı yurttaşlar tarafından 2021’de açılan dava kazanılmıştı. O kararda Sinpaş’ın iştiraklerinden Kızılbük gayrimenkul yatırım ortaklığının ekolojik yıkıma yol açan uygulamaları ortaya konmuştu. Bir anlamda dava hâlâ sürüyor" denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Kara yetmedi, denizde de kamusal alanları gasp etme niyeti açıkça görülüyor. Marmarisli yurttaşların açtığı, müdahil olunan iki dava aleyhine sonuçlanmasına, bir davanın da sürüyor olmasına, sayısız eyleme ve TBMM’de soru önergelerine rağmen Kızılbük GYO A. Ş. anayasayı, kanunları hiçe sayarak kaçak inşaatı sürdürüyor ve engellen(e)miyor.
'İNŞAAT DERHAL DURDURULMALI'
Danıştay tarafından bilirkişi incelemesi yönünden bozulan davada yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi Kasım-2024 ortasında yapıldı. Bilirkişi raporu bekleniyor. Bu raporda ilk davadaki gibi doğaya, ekosisteme verilen zararlar önemle altı çizilerek vurgulanacaktır umuyoruz. Buna dayanarak Danıştay’ın vereceği karar da davacıların lehine olacak sanıyoruz. Bu kararla Sinpaş tarafından kar uğruna, insana, doğaya karşı acımasızca yürütülen yıkım da sona erecektir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı Danıştay tarafından kararın bozulmasının da gösterdiği gibi, hukuka, anayasaya, kanunlara aykırı ÇED olumlu kararından derhal vazgeçmeye çağırıyoruz. Muğla Valiliği ÇŞİD İl Müdürlüğü de görevini yerine getirmeli, belediyelere talimat vermek yerine, kaçak süren inşaatı derhal durdurmalıdır."