İSTANBUL - Kadın Zamanı Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Zamanı kadın özgürlüğüyle kuşatmaya geliyoruz" etkinliği düzenledi.
Kadın Zamanı Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında "Zamanı kadın özgürlüğüyle kuşatmaya geliyoruz" adıyla İstanbul'un Bağcılar ilçesinde bir buluşma düzenledi. İlçedeki bir dernek binasında gerçekleşen buluşmaya çok sayıda kadın katıldı. Buluşmada söz alan Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, kadınların yaşanan sürecin öznesi olduğunu ve yıllardır barış mücadelesini büyütenlerin kadınlar olduğunu belirtti. Dilek Başalan, "Kadın mücadelesini ve barış mücadelesini büyütme zorunluluğumuz var. Biz sadece kadınlar için mücadele yürütmüyoruz doğayı, kadınları, çocukları güçlendirecek büyüteceğiz ve erkekleri de bilinçlendireceğiz. Sadece kendimizden sorumlu değiliz herkesten sorumluyuz. Toplumsal olarak kaygısı olan insanlarız. Buraya gelen her kadın mücadelenin bir parçası. 8 Mart kutlama gibi lanse edilse de aslında Amerika'da erkeklerle aynı işi yaptıkları halde kadınların erkeklerden aşağı görülmesine karşı isyan ettiği ve ardından 120 kadının katledildiği gündür. Kadınlar öldürüldü sokağa çıkmayacağız demiyoruz, yası sokakta öfkemizle büyüteceğiz. Kadınlar yıllar içerisinde ciddi kazanımlar elde etti. Rojava'da direnen kadınları bugün tüm dünya konuşuyor" diye konuştu.
ÖRGÜTLÜLÜK VE DAYANIŞMA VURGUSU
Kadınların yaşam alanların tahakküm altına alınmaya çalışıldığını belirten Dilek Başalan, kadın dayanışmasının önemini vurgulayarak, "Örgütlülük, mücadele somut mekanlardan ibaret değil. Örgütlülük ve mücadele ruhta duygudadır. Biz bir araya gelmeyelim, dayanışmayalım istiyorlar. 2015'den bugüne az şey yaşamadık, bunlara karşı geri adım atmadık. Bugün buradayız bu çok kıymetli" ifadelerini kullandı.
Ardından kadınların yıllar içerisinde yürüttüğü mücadeleyi konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Kadın Zamanı Derneği Yönetim Kurulu üyesi Psikolog Esra Kahraman'ın yönetiminde şiddete karşı öz savunmanın önemi ve güç kaynaklarına dair atölye gerçekleştirildi. Atölyede kadınların ilk 8 Mart'ı ne zaman duyduklarına dair tartışmalar gerçekleştirilerek, kadınlar tarafından öz savunmaya dair düşünceleri resmedildi.
Son olarak atölyede konuşan kadınlardan Zübeyde Oğurlu, 8 Mart'ı gizlice evinde kutlayan kadınların örgütlenerek sokaklara taştığını dile getirdi. Zübeyde Oğurlu, "Kürt kadın hareketi tüm dünyada etki yaratacak güce erişti. Bu güce ulaşmışken artık kimse bizi yok edemez. Ailemiz, sistem bize baskı uyguladılar bedenimizden dahi utandırdılar. Bunlara karşı biz ailemizde, kendimizde devrim yarattık. İnsan önce kendinde devrimi yaratmalı. Bu yolda çok zorluk çektik. Kürt kadınları sadece kadın mücadelesi yürütmüyordu aynı zamanda kimliği de tanınmıyordu. Onun içinde mücadele yürütüyordu. İstanbul'da bir gün bana biri 'Kürtlerin kuyruğu var' demişti. Böyle zamanlardan geçtik, ama bugün Kürt kadını dünyadaki kadınların önünü açmış durumda. Yaşam devam ettiği sürece mücadele devam etmeli" şeklinde konuştu.
Buluşma çekilen halay ve "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.