Agirî Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras: Kentte yeni bir zihniyet inşa ediyoruz

img

AGIRÎ - DEM Parti yönetimindeki Agirî Belediyesi, 8 aylık süreçte tüm olumsuzluklara rağmen kentin sorunlarını tek tek çözüme kavuşturuyor. Eşbaşkan Hazal Aras, Agirî de yeni bir zihniyeti inşa etmenin ön adımını attıklarını belirtti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti)  yönetiminde olan Agirî Belediyesi, tüm borçlara, kayyım ve AKP’nin yıkımlarına rağmen kentte önemli hizmetlere imza atıyor. AKP’den kalan yaklaşık 505 milyon borca rağmen, yıl içerisinde 30 kilometre sıcak asfalt, tamamen yıkılan 17 park baştan yapılırken, 3 yeni parkın da açılışları yapıldı. Yine mesire alanları, ulaşım, kent estetiği konusunda da önemli hizmetler yapan belediye yönetimi, gelecek yıl için de planlarını hazırladı. Agirî Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras, kentte yeni bir zihniyeti inşa etmenin ön adımını attıklarını belirtti. 
   
'İLK ÇALIŞMA İLKE BELİRLEMEK OLDU’
 
Belediyeyi AKP’den devraldıkları sırada iç disiplini yitirmiş, ilke ve ölçüler noktasında sapma içinde olan bir anlayışı devraldıklarını söyleyen Hazal Aras, “Halk için değil halka rağmen bir belediyecilik anlayışıyla devraldık. Gerçekten siyasete ve siyasetçiye olan inancı ve güveni yitirmiş, kent olarak yorgun düşmüş, ihmal edilmiş ve göz ardı edilmiş bir kenti devir aldık. Dolayısıyla işimiz zordu. Önce bu statükoyu nasıl yıkacaktık? Bunun arayışı oldu. Sonra da tespitlerimizi yapıp çalışmalarımıza başladık. Yöntem; iktidarla ve iktidarcılığı karıştıran bir yönetim anlayışıydı. Dolayısıyla, önce bunu lağvetmemiz gerekiyordu ve biz ilk çalışmayı belediye iç işleyişinde başlattık. Önce kendi ilkelerimiz ve ölçülerimizi koyduk. Yıllardır halka çözüm olamayan, çözüm sunamayan o anlayışı, o pratiği masaya yatırdık. Kendi doğrularımız, kendi ölçülerimizle birlikte bunları karşılaştırdık ve bizimle çalışacak ekibi hazırladık. Belediyede, disipline etme, çalışma aşkı ve şevki aşılama, program yapma, planlı, programlı bir şekilde bunu yürütmenin çabası içerisinde olduk” dedi.
 
‘TOPLUMCU BELEDİYECİLİĞİ ESAS ALDIK’
 
Seçim öncesinde yaptıkları çalışmaların kendileri için bir fizibilite çalışması olduğunu ve kazandıktan sonra yapacakları çalışmaların altyapısını oluşturduğunu söyleyen Hazal Aras, “Çalışmalara başlarken ilk olarak öncelikleri belirledik. Ama öncelik sırasını belirlerken dezavantajlı grupları ihmal etmedik. Örneğin biz seçim çalışmaları yürütürken en büyük savunucularımız çocuklar ve kadınlar olmuştu. Dolayısıyla bir halkın çamurda yürümemesi için asfalt yapımına ne kadar önem verdiysek çocuklara ve kadınlara yaşam alanları sunmak için de bir o kadar önem verdik. Yine hayvanlar için de çalışma yaptık. Dolayısıyla ne kadar asfalt yapıp ne kadar park yaptıysak aynı zamanda tüm yaşam alanına ilişkin de bu çalışmaları yaptık. Biz bu çalışmaları yaparken, toplumcu belediyeciliği esas aldık. Bir park yapımında bile o parkın yapımına çocukları dahil ettik. İhtiyaçları nedir, beklentileri nedir onlarla birlikte karar alıp o parkı yaptık. Bir parkı yaparken ve o parka bir isim belirlerken çocukları, yazarlarla ve şairlerle tanıştırmaya esas aldık. Bu nedenle hem çocukları dahil ettik hem de engelli çocukları düşündük. Dolayısıyla Ağrı'da belki de ilk kez bir engelli çocuk parkı yapılmış oldu” diye konuştu.  
 
KANGRENLEŞMİŞ SORUNLAR
 
Kentin çok önemli sorunları olduğunu ve bunun çözülmesi için büyük bir emek verildiğinin altını çizen Hazal Aras, “Bunların başında altyapı sorunları geliyor. Örneğin Ağrı'da hala insan sağlığına zararlı kanserojen üreten asbest borular var. Dolayısıyla bunların değiştirmesi gerekiyor. Ağrı bölgenin ve Türkiye'nin en yoksul illerinin başında geliyor. Dolayısıyla biz geldiğimizde 18 mahallenin birçoğunda insanlar çamurdan yürüyemiyordu. Yine kadınlar ve çocuklar için yaşam alanları yok denecek kadar az. 2014'te bir Kültür Merkezi’miz vardı fakat belediyeye kayyım atanmasıyla birlikte bu merkez kapatıldı. Dolayısıyla gençlerin, çocukların kendi birikim ve sanatsal faaliyetlerini icra edecek herhangi bir alan yok. Kadınların üretimine dönük bir alan yok. En çok karşılaştığımız sorunlardan biri işsizlik ve yoksulluk sorunu. Buna kadınlar da dahil. Çünkü kadınların çalışabilecekleri alanlar yok yine gençlerin çalışabilecekleri alanlar yok. Şimdi belediye olarak bütün bunlara çözüm olabilecek bir güçte değiliz. Ama buna dönük arayışlarımız var. İş insanlarıyla görüşüyoruz. Bir takım projeler hazırlamaya çalışıyoruz. Bu tarz kangrenleşmiş sorunlarla baş edebilmek için belediye tek başına çözecek gücü yok” diye ifade etti. 
 
ENGELLEMELERE RAĞMEN HİZMET 
 
Belediyeyi devir alırken 500 milyon civarında bir borçla aldıklarını ifade eden Hazal Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediyeler krediler üzerinden borçlanarak faaliyet yürütürler. Hem borçla devraldık hem bir lira kredi çekmemize müsaade edilmedi. Tüm kredi taleplerimiz olumsuz sonuçlarla geri döndü. Dolayısıyla ekonomik olarak köşeye sıkıştırıldık. Ama o noktada halk imdadımıza yetişti. Bir çağrıyla belediyede metrelerce insan kuyruğu oluştu. Su faturalarını, emlak borçlarını ve ilan vergi borçlarını yatırmak için kuyruklar oluşturdu. Bu noktada halkın çok ciddi bir desteği oldu. Çalmayınca, yolsuzluk yapmayınca var olan gelirlerle de bir şeyler yapılabiliyor. Biz bunu gösterdik ve bizden önce tüm kaynakların, o hızlı akışına rağmen yapılmayan birçok çalışmayı biz kendi dönemimizde başarıyla sonuçlandırdık. Mesela Ağrı gibi bir kentte çocuklar ve kadınlar için 4 tane park yaptık. Hayvan barınağı yaptık. Onun dışında, çöp merkezi yaptık. Mesela vahşi depolamayla depolanan bir çöp merkezi halk sağlığını tehdit eder bir boyuta ulaşmıştı. Biz bunun ıslahıyla uğraştık. Onun dışında halkla istişare haline gelen talepler doğrultusunda yol yapımından tutun park yapımına kadar birçok çalışmayı 8 aya sığdırdık.”
 
KADIN ÇALIŞMALARI
 
Seçimden önce kadınlar için oluşturdukları projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Hazal Aras, “İlk yaptığımız icraatlardan biri Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü oluşturmak oldu. Bu müdürlükle birlikte kentte kadınların yaşadığı sorunların tespit edilmesi, o tespite dönük çözüm önerilerinin masaya yatırılması gibi faaliyetleri yürütmeye başladık. Şu anda o çalışmalar hala sürüyor. Yine Zîn Kadın Danışma Merkezi'ni kurduk. Kadınların ekonomik, fiziksel, sosyolojik tüm sorunlarına dönük hem saha araştırmaları yapma hem onlarla birebir görüşmeler alma gibi bir takım çalışmalar yürütmeye başladık. Yine bir kadın kooperatifi çalışmasına başladık. Kadınların en çok zorlandığı husus işsizlik ve yoksulluk. Buna dönük çok ciddi bir hamle yapamadık. Mesela Ağrı’da bir ilk defa kadın şoför aldık. Belediyeye kadın personel alanında işte daha çok bize temizlik işçisi olarak alınma önerileri gelmişti. Biz yeni bir zihniyet inşa edecektik. Yani statükoyu sarsmak gerekiyordu. Dolayısıyla yaptığımız işlerden biri de kadın şoför alımı oldu. Bir algıyı yıktık aslında. Yani kadın şoför Amed, Mersin ve Wan için sıradan bir şey olabilir ama Ağrı gibi bir yer için çok önemlidir. Biz kadınlarla, belediye arasındaki o bürokratik duvarları yıktık. Bence en önemli çalışmalardan biri budur” diye konuştu. 
 
‘TASSARUF TEDBİRLERİ HİZMETİ ENGELME NOKTASINA ULAŞTI’
 
Önceki dönemlerle bu dönem arasında belediyecilik açısından önemli zorlukların olduğunu söyleyen Hazal Aras, “Bu dönem belediyelerinin birçoğunu DEM ve CHP’de olması farklı bir yaklaşımı da beraberinde getirdi. Örneğin yaz aylarında normalde İller Bankası'ndan gelen pay kesintisiz gelirdi ama bu yıl kesildi. Ya da yıllara dayalı vergi, sigorta borçlarında hiçbir dönem bu kadar büyük bir kesinti yapılmamıştı. Belediyelerin vergi ve sigorta borçları var. Ama bu kesintinin çok makul düzeyde olması gerekiyor. Çünkü belediye bir hizmet kurumu. Fakat hizmeti aksatacak bir noktada kesintiler yapılıyor. Onun dışında belediyenin yapacağı bir anket çalışması, bir kültürel faaliyet tasarruf tedbirlerine takılıyor. Hangi adımı atarsanız tasarruf tedbirleri önünüze çıkıyor. Oysa tasarruf tedbirleri belediyelerde bir takım şatafatı, israfı, boşa giden harcamaları, lüksü kısmak için çıkarılması gerekirken tam tersi hizmeti engellemeye dönük bir noktaya ulaştı. Mesela vahşi depolama ile depolanan bir çöp merkezi var ve bunda bir takım iş makinalarının çalışması gerekiyor. O iş makinalarının çalışmasında bile bakanlığın onayı gerekiyor. Yani biz şu anda herhangi bir iş makinasını bile kiralamak istediğimizde tasarruf tedbirleri kanunu önümüze çıkıyor” diye konuştu. 
 
‘KAYYIM KİBİR VE KORKU HAREKÂTIDIR’
 
Halkın seçtiği belediyelere yönelik kayyım atamalarını bir irade gaspı olarak değerlendiren Hazal Aras, “Kayyımlar aslında bir kibir ve korku harekatıdır. Yani sadece bir gasp değil. Altında çok derin bir kibir ve çok derin bir korku yatıyor. Neye dönük bir kibir? Bir kere Kürdün kendisini yönetmesine dönük bir kibir. Kayyım politikasıyla ‘Sen benim tebaamsın, benim tarafımdan yönetilebilirsin ama yönetemezsin’ deniliyor. Şimdi yönetmek ve hükmetmek birbirinden farklı iki kavramdır. Şu anda bizim yaptığımız yönetmektir. Ama statükonun esas aldığı hükmetmektir. Kürdün kendini yönetmesine dönük bir kibir taşıyorlar. Bunu hazmedemiyorlar. Bir ikincisi korkudur. Aslında bir korku pratiğidir. Neden korkudur? Çünkü DEM Parti belediyeleri alternatif bir belediyecilik anlayışı, alternatif bir yönetim anlayışını hayata geçirdi. Statüko değişimden ve yenilikten korkar. DEM Parti belediyeleri olarak, halktan kopuk olsaydık, sürekli bizim hakkımızda halk şikayetçi bir pozisyonda olsaydı, emin olun kayyımlar atanmayacaktı. DEM Parti farklı bir yönetim anlayışını halka sundu ve yeni bir anlayışla tanıştırdı. Bir filozofun güzel bir sözü var; ‘Ölüm geldiğinde ben yokum, ben varken ölüm yok’ diyor. Ölüm nasıl yaşamın çok soğuk ve çok acı bir gerçekliği ise, kayyımlar da Türkiye demokrasisinin soğuk ve acı bir gerçekliği. Dolayısıyla biz kayyım korkusuyla yaşamıyoruz. Biz varken kayyım yok, kayyım geldiğinde yine biz olacağız” ifadelerinde bulundu. 
 
MA / Mehmet Güleş 

Diğer başlıklar

18:17 Semsûr’da 6 Şubat anması
18:04 Eğitim Sen’den ‘laiklik’ açıklaması
17:55 İmamoğlu’ndan iddianame tepkisi: Paniklediler
17:50 Rojava Halklar Mahkemesi: Türkiye bölgede etnik temizlik yapıyor
17:36 6 Şubat yürüyüşü: Hatay’ı yeniden kuracağız
17:19 Erzincan'daki köpek katliamına tepki
17:10 Şirin Ateş için taziye kuruldu
17:01 İran'da Ocak ayında en az 87 kişi idam edildi
16:42 İmamoğlu hakkında iddianame: 7 yıl hapis istendi
16:04 DİSK-AR: Asgari ücret bin 112 lira eridi
15:59 Tutsak kadın siyasetçilere 'İmralı' ziyareti
15:34 Kayyım protestosunda 6 Şubat anması
15:12 Uluslararası 41 basın örgütünden Türkiye'ye çağrı
15:08 Depremde yaşamını yitirenler anıldı: İhmali olan kamu görevlileri yargılanmalı
14:57 'Özerk Yönetim temsilcimizdir'
14:57 Otel yangınında yaralanan 2 kişi taburcu oldu
14:45 Hasta tutsak İsa Özğan için tahliye çağrısı
14:13 Mersin’deki ‘Barış için özgürlük’ mitingine çağrı
14:07 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Öcalan'ın yol haritası çözüm için fırsattır
13:49 Temelli: Beklentimiz çağrının tecridin kalktığı bir ortamda yapılması
13:07 Türkiye'den Yunanistan'ın şarkısına Pontus 'rahatsızlığı'
12:32 Türkiye’nin yargılandığı ‘Rojava Halklar Mahkemesi’ başladı
12:03 Fransa: Kürtler 13 Şubat'taki konferansa katılacak
11:50 Bakırhan: Öcalan onurlu bir barışın formülünü hazırlıyor
11:08 Ege'de depremler: İzmir için uyarı
11:07 Deprem anma programları
10:38 Sêrt kayyımından yardımcısına belediyede 2 görev
10:36 TJA'dan hamle: Tecrit kırılacak, fiziki özgürlük sağlanacak
09:59 21 metrekarelik konteynerlerde yaşam mücadelesi
09:51 'Atina Davası'nda komplo süreci
09:40 Tanhan: Amed'teki mitingle iktidarın kirli politikalarına cevap olalım
09:39 Gabar dinamitlerle yok ediliyor
09:38 Alevi örgütleri süreç hakkında ne düşünüyor?
09:14 Amed depreme hazır mı?
09:09 'Abdullah Öcalan’ın yol haritası çözümün pusulasıdır'
09:05 Deprem yargılamaları müteahhit ve mühendisle sınırlı kaldı
09:04 Gençler Elbistan'ı terk ediyor
09:02 Erdoğan’ın 'manevi' kızı bakanlığa rağmen tarihi yapıyı boşaltmıyor
09:00 30 yıl tutsak edilmesi yetmedi: Pişman mısın?
09:00 05 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
08:49 Yolcu otobüsü uçurumdan yuvarlandı: 10'u ağır, 28 yaralı
08:23 Meteoroloji'den 19 il için ‘sarı kodlu’ uyarı
04/02/2025
22:34 'Uzun Yürüyüş'te 15 Şubat çağrısı
21:27 Mamak'ta 6 Şubat anması
21:23 İki kardeşin ölümünde sanık polis tutuklandı
21:10 Erdoğan-Şara görüşmesi: Gündem Kuzey ve Doğu Suriye
20:56 İzmir'de deprem için kriz masası kuruldu
20:49 'Barış için özgürlük' mitingi çalışmaları sürüyor
20:35 KDP-YNK arasındaki kabine görüşmesi sona erdi
20:31 İsveç'te okula saldırı: 10 ölü
20:08 Pınar Gültekin protestoları: Yargıtay kararını kabul etmiyoruz
18:46 Cezaevi dönüşü kaza: 1 kişi yaşamını yitirdi
18:39 Tülay Hatimoğulları: Güven arttırıcı adımlar atılmalı
18:13 Saldırıya uğrayan Faysal Babat'a kitlesel ziyaret
18:09 CHP’li Enginyurt hakkında soruşturma başlatıldı
18:07 ‘Barış için 1 milyon kampanyası’ İzmir’de başladı
17:38 Miks’te yaşanan çığda yaşamını yitirenler anıldı
17:25 Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde AFC ateşkes ilan etti
17:20 Şam dönüşü kaçırılan yurttaşlar serbest
17:14 TMMOB Bölge İKK: Çözüm adımlarının destekçisiyiz
16:55 Gazeteci Deniz Bakır tahliye edildi
16:53 Îlham Ehmed: Özerk Yönetim deneyimi Suriye’deki krizin çözümünü gösteriyor
16:44 Tutsak gazeteci TV programlarıyla suçlanıyor
16:07 Tişrîn Barajı'nın çevresi uçaklarla bombalandı
15:57 21 kişinin öldüğü Dêrik’teki kaza davasında mütalaa açıklandı
15:45 Gazeteci Ahmet Güneş hakkında tahliye kararı
15:23 Amed’te kapı kapı miting çağrısı
15:10 Bakırhan'dan İmralı ziyareti yanıtı: Henüz netlik yok
15:02 Tokat Cezaevi’nde 1 yıldır kurul kararlarıyla tahliyeler engelleniyor
14:41 Libyalı savaş suçlusu, Türkiye vatandaşı çıktı
14:00 'Kayyım belediyeyi karakola çevirdi'
13:54 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Çözüm için herkesin söz ve pratik sahibi olması lazım
13:31 Adana Adliyesi’nde tutuklamalara tepki
13:16 19'uncu Ankara Japon Filmleri Festivali başlıyor
13:14 DDK'nin yetkilerinin genişletilmesine ortak tepki
13:00 Cizîr'de halkla birlikte meclis toplantısı
12:47 KCDP Ocak ayı raporu: 33 kadın katledildi
12:42 Bakırhan: Öcalan kalıcı çözüm için tarihi çağrıya hazırlanıyor
12:24 Fransız siyasetçi: Rojava gelecek için model sunuyor
12:16 Bakanlıktan 'emeklilik engeli' haberimize ilişkin açıklama
12:10 Deprem seferberliği: Beş belediye başkanı bir araya geldi
11:42 HDK’den konferans: 'Çatışma ve çözüm' deneyimleri tartışılacak
11:21 İzBB işçileri eylemin ikinci gününde
11:11 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:06 Dêrsim’de şap hastalığı: Onlarca hayvan öldü
11:00 Munzur Gözeleri yeniden 1'inci Derece Sit alanı ilan edildi
10:34 İnşaat alanında yangın
10:07 Amed 'Barış için özgürlük' mitingine hazırlanıyor
10:06 Narin Güran davası istinafa taşındı
09:58 Pasur’da hayvanlar için yeni gölet yapıldı
09:57 Çözüm için HDK’nin kampanyasına katılım çağrısı
09:53 Yıldırımcı: Savaş ve çözümsüzlük yoksullaştırıyor
09:40 Karakol komutanı bilirkişiyi doğruluyor: Zeydan’a izin vermedik
09:24 'Tevn kültürü bizimle ölmesin'
09:14 Deprem bölgesinde şiddet, fuhuş ve uyuşturucuda artış
09:13 Pazarda fiyatlar el yakıyor: Çözüm olsun, gerekirse aç kalırız
09:12 'Deprem yargılamalarında süreç bilinçli uzatılıyor'
09:11 Yargıda kopyala-yapıştır işlemi: Cinayet dosyasında 'kaçak eşya' kararı
09:07 28 yıldır verilmeyen bir cenazenin pusulası
09:05 HTŞ yönetiminde 2 ay: Kadının kimliği ve tarihi hedefte
09:00 04 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
03/02/2025
23:50 Ege Denizi’nde 4.7 büyüklüğünde bir deprem daha
23:32 YPJ’li karakteri oynayan Melisa Sözen ifade verdi
22:47 Trump: Gazze'deki ateşkes sürecinin garantisi yok
22:27 Sanatçı Adil Bertî’den Çewlîg’de konser
22:05 Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem
21:30 Kuzey ve Doğu Suriye’de katledilen iki kişinin kimliği açıklandı
20:41 Hatay Depremzede Derneği raporu: Sorunlar artarak derinleşti
20:19 Uzun Yürüyüş 14’üncü gününde: Ortak amaç Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmalı
20:01 Erdoğan’dan kabine toplantısı sonrası açıklama
19:32 Tülay Hatimoğulları’ndan iktidara: Barış için biz hazırız, güven verici adımlar atın
19:29 ABD ek gümrük vergileri kararını askıya aldı
19:23 Basın-İş: Gezi Parkı konusunda sorgulanacak olan şey gazetecilik olamaz
19:18 Amed’de ‘özgürlük mitingi’ için sahaya inildi
19:07 Türkiye, yurttaşların tarım arazilerini bombaladı
18:58 Yaban keçisini avlayan kişiye ceza
18:54 İskenderun'da özel hastanede yangın
18:47 CHP'li Yavuzyılmaz: Elektriğe yüzde 140 zam yapılacak
18:44 Sêrt’te kayyım işçi çıkarmaya başladı
17:48 İran’da gözaltına alınan Pervin Edwayî'ye görüş engeli
17:43 Dolar rekor kırdı
17:41 Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana 570 sarsıntı oldu
17:21 Tişrîn’deki direniş 27’nci gününde
17:12 DEM Partili eşbaşkana ‘hırsız AKP'li başkan’ soruşturması
17:04 İzmir'de deprem için planlama
16:42 Kobanê’den ‘Öcalan’a özgürlük’ çağrısı
16:07 Pınar Gültekin’in annesinden tepki: Yargıtay kararı katillere cesaret veriyor
15:57 Tişrîn'deki direnişe katılmak için 3 kentten yola çıktılar
15:26 Temelli: Abdullah Öcalan'ın attığı her adımın arkasındayız
15:22 Türkiye Kobanê’de su istasyonunu bombaladı
15:20 DİSK-AR enflasyon raporunu açıkladı
14:38 Yargıtay’ın Pınar Gültekin kararı Adalet Bakanlığı önünde protesto edildi
14:25 ‘Özgürlük’ mitinginin afişleri asıldı
14:24 Kayyımın mobbing ve görev değişikliği kararı protesto edildi
14:21 Depremde yaşamını yitirenler anıldı
14:18 Çiğdem Kılıçgün Uçar: En önemli adım Öcalan'ın özgürlüğüdür
13:37 TÜİK'e 'enflasyon' tepkisi: Gerçeği açıkla ekmeğimle oynama
13:26 İşçi kıyımına karşı mücadeleyi büyütme çağrısı
13:26 Salihli'de 9 JES sondaj kuyusu için ÇED süreci başlatıldı
13:11 El Şara Türkiye’ye geliyor
13:07 İzmir sokaklarında ‘Rojin’e ne oldu’ sorusu
13:06 DFG Ocak ayı raporu: 42 gazeteciye soruşturma
13:04 Hezex'te şüpheli çocuk ölümü
12:23 Sêrt Belediye Meclisi bina önünde toplandı
12:16 Yargıtay Başsavcılığı, Pınar Gültekin kararına itiraz etti
12:07 DEM Partili Babat’ın evine saldırı
11:43 'Geçici' hiçbir kayyım gitmedi!
11:21 Ege Denizi'nde 400'ün üzerinde deprem
11:13 Amed'de mitinge çağrı: Özgürlüğü birlikte sağlayalım
10:51 Barış Anneleri: Çözüm Öcalan’ın özgürlüğüyle mümkün