Agirî Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras: Kentte yeni bir zihniyet inşa ediyoruz

img

AGIRÎ - DEM Parti yönetimindeki Agirî Belediyesi, 8 aylık süreçte tüm olumsuzluklara rağmen kentin sorunlarını tek tek çözüme kavuşturuyor. Eşbaşkan Hazal Aras, Agirî de yeni bir zihniyeti inşa etmenin ön adımını attıklarını belirtti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti)  yönetiminde olan Agirî Belediyesi, tüm borçlara, kayyım ve AKP’nin yıkımlarına rağmen kentte önemli hizmetlere imza atıyor. AKP’den kalan yaklaşık 505 milyon borca rağmen, yıl içerisinde 30 kilometre sıcak asfalt, tamamen yıkılan 17 park baştan yapılırken, 3 yeni parkın da açılışları yapıldı. Yine mesire alanları, ulaşım, kent estetiği konusunda da önemli hizmetler yapan belediye yönetimi, gelecek yıl için de planlarını hazırladı. Agirî Belediye Eşbaşkanı Hazal Aras, kentte yeni bir zihniyeti inşa etmenin ön adımını attıklarını belirtti. 
   
'İLK ÇALIŞMA İLKE BELİRLEMEK OLDU’
 
Belediyeyi AKP’den devraldıkları sırada iç disiplini yitirmiş, ilke ve ölçüler noktasında sapma içinde olan bir anlayışı devraldıklarını söyleyen Hazal Aras, “Halk için değil halka rağmen bir belediyecilik anlayışıyla devraldık. Gerçekten siyasete ve siyasetçiye olan inancı ve güveni yitirmiş, kent olarak yorgun düşmüş, ihmal edilmiş ve göz ardı edilmiş bir kenti devir aldık. Dolayısıyla işimiz zordu. Önce bu statükoyu nasıl yıkacaktık? Bunun arayışı oldu. Sonra da tespitlerimizi yapıp çalışmalarımıza başladık. Yöntem; iktidarla ve iktidarcılığı karıştıran bir yönetim anlayışıydı. Dolayısıyla, önce bunu lağvetmemiz gerekiyordu ve biz ilk çalışmayı belediye iç işleyişinde başlattık. Önce kendi ilkelerimiz ve ölçülerimizi koyduk. Yıllardır halka çözüm olamayan, çözüm sunamayan o anlayışı, o pratiği masaya yatırdık. Kendi doğrularımız, kendi ölçülerimizle birlikte bunları karşılaştırdık ve bizimle çalışacak ekibi hazırladık. Belediyede, disipline etme, çalışma aşkı ve şevki aşılama, program yapma, planlı, programlı bir şekilde bunu yürütmenin çabası içerisinde olduk” dedi.
 
‘TOPLUMCU BELEDİYECİLİĞİ ESAS ALDIK’
 
Seçim öncesinde yaptıkları çalışmaların kendileri için bir fizibilite çalışması olduğunu ve kazandıktan sonra yapacakları çalışmaların altyapısını oluşturduğunu söyleyen Hazal Aras, “Çalışmalara başlarken ilk olarak öncelikleri belirledik. Ama öncelik sırasını belirlerken dezavantajlı grupları ihmal etmedik. Örneğin biz seçim çalışmaları yürütürken en büyük savunucularımız çocuklar ve kadınlar olmuştu. Dolayısıyla bir halkın çamurda yürümemesi için asfalt yapımına ne kadar önem verdiysek çocuklara ve kadınlara yaşam alanları sunmak için de bir o kadar önem verdik. Yine hayvanlar için de çalışma yaptık. Dolayısıyla ne kadar asfalt yapıp ne kadar park yaptıysak aynı zamanda tüm yaşam alanına ilişkin de bu çalışmaları yaptık. Biz bu çalışmaları yaparken, toplumcu belediyeciliği esas aldık. Bir park yapımında bile o parkın yapımına çocukları dahil ettik. İhtiyaçları nedir, beklentileri nedir onlarla birlikte karar alıp o parkı yaptık. Bir parkı yaparken ve o parka bir isim belirlerken çocukları, yazarlarla ve şairlerle tanıştırmaya esas aldık. Bu nedenle hem çocukları dahil ettik hem de engelli çocukları düşündük. Dolayısıyla Ağrı'da belki de ilk kez bir engelli çocuk parkı yapılmış oldu” diye konuştu.  
 
KANGRENLEŞMİŞ SORUNLAR
 
Kentin çok önemli sorunları olduğunu ve bunun çözülmesi için büyük bir emek verildiğinin altını çizen Hazal Aras, “Bunların başında altyapı sorunları geliyor. Örneğin Ağrı'da hala insan sağlığına zararlı kanserojen üreten asbest borular var. Dolayısıyla bunların değiştirmesi gerekiyor. Ağrı bölgenin ve Türkiye'nin en yoksul illerinin başında geliyor. Dolayısıyla biz geldiğimizde 18 mahallenin birçoğunda insanlar çamurdan yürüyemiyordu. Yine kadınlar ve çocuklar için yaşam alanları yok denecek kadar az. 2014'te bir Kültür Merkezi’miz vardı fakat belediyeye kayyım atanmasıyla birlikte bu merkez kapatıldı. Dolayısıyla gençlerin, çocukların kendi birikim ve sanatsal faaliyetlerini icra edecek herhangi bir alan yok. Kadınların üretimine dönük bir alan yok. En çok karşılaştığımız sorunlardan biri işsizlik ve yoksulluk sorunu. Buna kadınlar da dahil. Çünkü kadınların çalışabilecekleri alanlar yok yine gençlerin çalışabilecekleri alanlar yok. Şimdi belediye olarak bütün bunlara çözüm olabilecek bir güçte değiliz. Ama buna dönük arayışlarımız var. İş insanlarıyla görüşüyoruz. Bir takım projeler hazırlamaya çalışıyoruz. Bu tarz kangrenleşmiş sorunlarla baş edebilmek için belediye tek başına çözecek gücü yok” diye ifade etti. 
 
ENGELLEMELERE RAĞMEN HİZMET 
 
Belediyeyi devir alırken 500 milyon civarında bir borçla aldıklarını ifade eden Hazal Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediyeler krediler üzerinden borçlanarak faaliyet yürütürler. Hem borçla devraldık hem bir lira kredi çekmemize müsaade edilmedi. Tüm kredi taleplerimiz olumsuz sonuçlarla geri döndü. Dolayısıyla ekonomik olarak köşeye sıkıştırıldık. Ama o noktada halk imdadımıza yetişti. Bir çağrıyla belediyede metrelerce insan kuyruğu oluştu. Su faturalarını, emlak borçlarını ve ilan vergi borçlarını yatırmak için kuyruklar oluşturdu. Bu noktada halkın çok ciddi bir desteği oldu. Çalmayınca, yolsuzluk yapmayınca var olan gelirlerle de bir şeyler yapılabiliyor. Biz bunu gösterdik ve bizden önce tüm kaynakların, o hızlı akışına rağmen yapılmayan birçok çalışmayı biz kendi dönemimizde başarıyla sonuçlandırdık. Mesela Ağrı gibi bir kentte çocuklar ve kadınlar için 4 tane park yaptık. Hayvan barınağı yaptık. Onun dışında, çöp merkezi yaptık. Mesela vahşi depolamayla depolanan bir çöp merkezi halk sağlığını tehdit eder bir boyuta ulaşmıştı. Biz bunun ıslahıyla uğraştık. Onun dışında halkla istişare haline gelen talepler doğrultusunda yol yapımından tutun park yapımına kadar birçok çalışmayı 8 aya sığdırdık.”
 
KADIN ÇALIŞMALARI
 
Seçimden önce kadınlar için oluşturdukları projeleri hayata geçirmeye başladıklarını anlatan Hazal Aras, “İlk yaptığımız icraatlardan biri Kadın Politikalar Müdürlüğü’nü oluşturmak oldu. Bu müdürlükle birlikte kentte kadınların yaşadığı sorunların tespit edilmesi, o tespite dönük çözüm önerilerinin masaya yatırılması gibi faaliyetleri yürütmeye başladık. Şu anda o çalışmalar hala sürüyor. Yine Zîn Kadın Danışma Merkezi'ni kurduk. Kadınların ekonomik, fiziksel, sosyolojik tüm sorunlarına dönük hem saha araştırmaları yapma hem onlarla birebir görüşmeler alma gibi bir takım çalışmalar yürütmeye başladık. Yine bir kadın kooperatifi çalışmasına başladık. Kadınların en çok zorlandığı husus işsizlik ve yoksulluk. Buna dönük çok ciddi bir hamle yapamadık. Mesela Ağrı’da bir ilk defa kadın şoför aldık. Belediyeye kadın personel alanında işte daha çok bize temizlik işçisi olarak alınma önerileri gelmişti. Biz yeni bir zihniyet inşa edecektik. Yani statükoyu sarsmak gerekiyordu. Dolayısıyla yaptığımız işlerden biri de kadın şoför alımı oldu. Bir algıyı yıktık aslında. Yani kadın şoför Amed, Mersin ve Wan için sıradan bir şey olabilir ama Ağrı gibi bir yer için çok önemlidir. Biz kadınlarla, belediye arasındaki o bürokratik duvarları yıktık. Bence en önemli çalışmalardan biri budur” diye konuştu. 
 
‘TASSARUF TEDBİRLERİ HİZMETİ ENGELME NOKTASINA ULAŞTI’
 
Önceki dönemlerle bu dönem arasında belediyecilik açısından önemli zorlukların olduğunu söyleyen Hazal Aras, “Bu dönem belediyelerinin birçoğunu DEM ve CHP’de olması farklı bir yaklaşımı da beraberinde getirdi. Örneğin yaz aylarında normalde İller Bankası'ndan gelen pay kesintisiz gelirdi ama bu yıl kesildi. Ya da yıllara dayalı vergi, sigorta borçlarında hiçbir dönem bu kadar büyük bir kesinti yapılmamıştı. Belediyelerin vergi ve sigorta borçları var. Ama bu kesintinin çok makul düzeyde olması gerekiyor. Çünkü belediye bir hizmet kurumu. Fakat hizmeti aksatacak bir noktada kesintiler yapılıyor. Onun dışında belediyenin yapacağı bir anket çalışması, bir kültürel faaliyet tasarruf tedbirlerine takılıyor. Hangi adımı atarsanız tasarruf tedbirleri önünüze çıkıyor. Oysa tasarruf tedbirleri belediyelerde bir takım şatafatı, israfı, boşa giden harcamaları, lüksü kısmak için çıkarılması gerekirken tam tersi hizmeti engellemeye dönük bir noktaya ulaştı. Mesela vahşi depolama ile depolanan bir çöp merkezi var ve bunda bir takım iş makinalarının çalışması gerekiyor. O iş makinalarının çalışmasında bile bakanlığın onayı gerekiyor. Yani biz şu anda herhangi bir iş makinasını bile kiralamak istediğimizde tasarruf tedbirleri kanunu önümüze çıkıyor” diye konuştu. 
 
‘KAYYIM KİBİR VE KORKU HAREKÂTIDIR’
 
Halkın seçtiği belediyelere yönelik kayyım atamalarını bir irade gaspı olarak değerlendiren Hazal Aras, “Kayyımlar aslında bir kibir ve korku harekatıdır. Yani sadece bir gasp değil. Altında çok derin bir kibir ve çok derin bir korku yatıyor. Neye dönük bir kibir? Bir kere Kürdün kendisini yönetmesine dönük bir kibir. Kayyım politikasıyla ‘Sen benim tebaamsın, benim tarafımdan yönetilebilirsin ama yönetemezsin’ deniliyor. Şimdi yönetmek ve hükmetmek birbirinden farklı iki kavramdır. Şu anda bizim yaptığımız yönetmektir. Ama statükonun esas aldığı hükmetmektir. Kürdün kendini yönetmesine dönük bir kibir taşıyorlar. Bunu hazmedemiyorlar. Bir ikincisi korkudur. Aslında bir korku pratiğidir. Neden korkudur? Çünkü DEM Parti belediyeleri alternatif bir belediyecilik anlayışı, alternatif bir yönetim anlayışını hayata geçirdi. Statüko değişimden ve yenilikten korkar. DEM Parti belediyeleri olarak, halktan kopuk olsaydık, sürekli bizim hakkımızda halk şikayetçi bir pozisyonda olsaydı, emin olun kayyımlar atanmayacaktı. DEM Parti farklı bir yönetim anlayışını halka sundu ve yeni bir anlayışla tanıştırdı. Bir filozofun güzel bir sözü var; ‘Ölüm geldiğinde ben yokum, ben varken ölüm yok’ diyor. Ölüm nasıl yaşamın çok soğuk ve çok acı bir gerçekliği ise, kayyımlar da Türkiye demokrasisinin soğuk ve acı bir gerçekliği. Dolayısıyla biz kayyım korkusuyla yaşamıyoruz. Biz varken kayyım yok, kayyım geldiğinde yine biz olacağız” ifadelerinde bulundu. 
 
MA / Mehmet Güleş 

Diğer başlıklar

18/01/2025
23:56 Güney Kore eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında tutuklama kararı
23:43 Trump’ın yemin töreni öncesi ‘Kadınlar Yürüyüşü’ düzenlendi
21:46 Avrupa’da Kuzey ve Doğu Suriye için eylemler: Özerk Yönetim’i tanıyın
21:35 Bavê Teyar, Tişrîn Barajı’nda ağır yaralandı
21:07 Kurdîgeh mezunları belgelerini aldı
20:35 Netanyahu’dan ‘ateşkes’ açıklaması
20:20 Bern’de WEF protestosu
20:11 Riha'da SES'ten dayanışma konseri
20:00 Hrant Dink, Sebat Apartmanı’nda: Hafıza, hakikat, hayat, hasret…
19:37 Riha’da yaşamını yitiren 5 yaşındaki çocuğa dair savcılık açıklaması
18:50 Narlıdere’de katledilen gazeteciler anıldı
18:29 Amedspor maçtan 1 puanla ayrıldı
17:41 Tişrîn’e saldırıda 4 kişi katledildi
17:36 Erdoğan tehditlerini Mersin’de de sürdürdü
17:30 Arap Birliği’nden Şam’a ziyaret
17:18 30 yıl tutsak kalan Babat hayalini gerçekleştirdi
16:55 Tahliyesi 5 kez ertelenen tutsak için çağrı
16:48 Gazeteci örgütlerinden Özgür Basın’a baskılara tepki
16:40 Dicle Üniversitesi’nde ‘baldız’ ataması
16:36 HDK’den ‘Halklar ve inançlar barış için yan yana’ buluşması
16:09 Amed’de Sağlık Meclisi kuruldu
15:51 'Tişrîn’deki saldırıları durdurun'
15:51 Êlih’te 18 işçi daha işten çıkarıldı
15:49 Erdoğan’dan CHP'ye: Ne yaptıkları belli değil
15:45 KCK: Kürt sorununun çözümü yüzyılımızın en önemli gelişmesi olacaktır
15:38 İskenderun'da Hrant Dink anıldı
15:34 Köpeklerin saldırdığı 12 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
15:24 Tişrin Barajı’nda halka saldırı: Ölü ve yaralılar var
15:14 Hasta tutsaklar Köse ve Elçiçek’in tahliyesi istendi
15:08 Cinsel saldırı faili baba iki davadan da beraat ettirildi
14:55 İHD ve kayıp yakınlarından 4 kentte eylem
14:42 Göreve iade edilen KHK’lilere ‘güvenlik soruşturması’ engeli
14:12 Halide Türkoğlu: Rojava’yı savunmaya devam edeceğiz
14:08 Gözaltındaki gazeteci: Hakikati haykırmayı sürdüreceğiz
14:02 Sinpaş işçilerin parasını vermedi
13:54 Roboskî'yi anan okul müdürüne 10 ay ceza
13:45 Kadınlar saldırılara karşı Kobanê sınırına yürüdü
13:24 Kayyım protestosu: Kimse pes etmemizi beklemesin
13:13 Cumartesi Anneleri Abdullah Canan’ın faillerini sordu
12:58 Îdir’da yürüyüş: Rojava’ya saldırılar durmalı, statüsü tanınmalı
12:47 İmralı Heyeti'nin mesajı: Umut ve sorumluluk!
12:37 İran’da iki yargıca suikast
12:25 DEM Parti: 2024’te engellilerin hak kayıpları hızlandı
12:14 Ataşehir'de yangın: 3 kişi yaşamını yitirdi
11:19 Gençlerin kayyıma karşı direnişi sürüyor
11:16 Cemil Bayık: Türk devleti demokratikleşme için adım atmıyor
11:03 Tuncer Bakırhan’ın babası Qers’te defnedilecek
10:31 Gazetecilerden tepki: Saldırılara karşı ortaklaşmalı
10:15 Hrant Dink suikastı 18’inci yılında: Devlet gerçeklerle yüzleşmeli
10:13 İzmir’de iki kadını katletme girişimi
09:30 Mêrdîn’de şüpheli genç ölümü
09:29 Ahmet Türk'e açılan davada beraat kararı
09:27 30 yaşındaki Karaağar 32 yıl önce katledildi
09:26 Kürtçe şarkı seslendirdiği için 22 ay ceza verildi: Vazgeçmek yok
09:26 11 aydır ev hapsinde olan gazetecinin duruşma günü belli değil
09:21 Termik santral hasta etti: Zehir soluyoruz
09:19 Kadın Savunma Ağı: Aile değil kadınız
09:09 Azadî Partisi Genel Başkanı: Birlik olunursa Kürtlerin statüsü sağlanır
09:06 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur'
09:05 Barış Anneleri: Devlet Öcalan gibi samimi olmalı
09:04 Kürt sorunu nasıl çözülür: İlk adımı devlet ve iktidar atmalı
09:02 Kürdistan'da ‘fidan dikme’ kampanyası: İklimi değil sistemi değiştir
09:00 18 OCAK 2025 GÜNDEMİ
08:41 5 yaşındaki çocuk tecavüz edildikten sonra katledildi
17/01/2025
23:56 Fransa ve İsviçre’de Tîşrin’e saldırılar protesto edildi
23:06 İran’da 10 kadın tutsağa iletişim hakkı engeli
22:02 Tutsak kadınlardan Pexşan Ezîzî ve Werîşe Muradi için çağrı
20:27 150 kişinin ölümünden sorumlu tutulan müteahhide ‘kocama’ tahliyesi
20:05 Akdeniz’de direniş halk buluşması ile sürüyor
19:54 Erdoğan: Gizli-açık pazarlığımız yoktur
19:18 Bakırhan: Barış iktidarlarla gelmez, halk ister iktidar yapmak durumunda kalır
19:12 Eyn Îsa kırsalına saldırı: 3 çocuk yaralandı
18:25 Naci Görür: Olası bir depremden en çok Semsûr etkilenecek
17:58 Rıza Akpolat görevden uzaklaştırıldı
17:53 Özel: İktidarı devretmeye hazırlansınlar
17:21 Tişrîn, Qamişlo, Kobanê ve Til Temir'e saldırı
17:15 Pınar Bayrak davasında yeni deliller sunuldu
17:06 Saldırılar protesto edildi: Birlikte yaşamı ucuz politikalara kurban etmeyin
16:48 Kayyım protestosu: Belediyeler halkındır
16:32 Rıza Bey Apartmanı davasında sanıklar birbirini suçladı
16:08 Nezir Tekçi davasında sanık askerler hakkında beraat kararı
16:03 Munîra Qazî: Babamın hayali Rojava Kürdistan'ında gerçek oldu
15:37 Mazlum Ebdî'den Barzani görüşmesine dair açıklama
15:20 ‘Barış için 1 milyon imza’ kampanyasının linki
14:47 Sağlıkçılardan yemek boykotu
14:19 Kayyım protestosunda 'Barış için 1 milyon imza' çağrısı
13:27 Gözaltındaki gazeteci sayısı arttı
13:14 Nevzat Bahtiyar’ın tutukluluk haline itiraz reddedildi
13:14 DEM Parti İstanbul’da kongreye hazırlanıyor
12:51 Üniversite öğrencisine SSCB bayrağından hapis cezası
12:47 Yük treni otomobile çarptı: 1 ölü
12:29 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basın’ı yıldıramaz
12:27 Türkiye 40 günde Tişrîn'de 2'si gazeteci 11 sivili katletti
12:26 Ailelerden İmralı’ya gitme başvurusu
12:13 Gözaltındaki gazetecilerin dosyasına kısıtlama
11:32 DBP'den Hewlêr görüşmesine dair açıklama
11:31 CENTCOM komutanı QSD komutanlarıyla bir araya geldi
10:55 'Terör suçlusu' kartını takmayı reddeden gazeteciye disiplin cezası
10:53 Tişrîn Barajı’ndaki direniş 10’uncu günde
10:10 Martı ve Güncel Prodüksiyon'a polis baskını
09:58 İmralı Heyeti: Kamuoyunun desteği çözümün en kıymetli yapı taşı olacaktır
09:54 Halise Aksoy davasında mütalaa hazırlanacak
09:53 Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat tutuklandı
09:31 35 partiden BM ve Arap Birliği’ne saldırılara karşı çağrı
09:28 HAK-İş’e ‘ek protokol’ tepkisi: Kayyım sendikayı da yönetiyor
09:27 30 yıl tutsak kalan Babat resim sergisi açmaya hazırlanıyor
09:26 'Eko-kırımla insansızlaştırma politikası devrede'
09:23 Ayfer Koçak: Merminin parası emekçinin cebinden çıkıyor
09:22 DTSO Başkanı Kaya: Ankara’da siyasi partilerle görüşeceğiz
09:22 Hem mal varlığına el konuldu hem kredilerini ödemesi engelleniyor
09:20 Hayvanların beslenme alanlarına kum ocakları yapılıyor
09:19 NLSR üyesi Direhî: Suriye'yi federal bir gelecek bekliyor
09:16 Emekliler: İktidar bizimle dalga geçiyor
09:15 İzmir’de azınlıkların tarihi yapılaşmanın hedefinde
09:10 Îdirli keresteci: Yüksek enflasyon bizi eziyor
09:00 17 OCAK 2025 GÜNDEMİ
08:53 Birçok kent için sağanak yağış uyarısı
08:02 Gençlerden kayyım protestosu
07:54 Çok sayıda gazeteci gözaltına alındı
16/01/2025
23:59 Ressam Timur Çelik hayatını kaybetti
23:53 Mêrdîn’de kadın cinayeti
22:47 Türkiye'nin saldırılarına ilişkin hashtag kampanyası
22:42 Caner Şipi'nin korucu silahıyla intihar ettiği iddia edildi
20:49 Mêrdîn’de 'mera kavgası': 1 çocuk yaşamını yitirdi
20:40 Tişrîn'in 2 günlük bilançosu: 5 kişi katledildi, 40 kişi yaralandı
20:21 Dîloklu kadınlar Rojin Kabaiş'in akibetini sordu
20:15 Akdeniz'de halk buluşması: Kayyım ile sonuç alamayacaklar
20:07 Riha merkezli gözaltına alınanlardan 3'ü serbest
20:02 Danıştay Başsavcılığına Erkan seçildi
19:43 Soylu siyaseti bırakacağını duyurdu
19:35 Rojin Kabaiş’in ailesinin tekrar ifadesi alındı
19:30 Topraklarından edilen Efrînlilerden BM'ye mektup
19:17 Sahte içki nedeniyle 30 kişi hayatını kaybetti
19:06 Sinop’ta üniversite öğrencisi yaşamını yitirdi
18:46 Barzanî ve Talabanî görüştü
18:43 Kadınlar Pexşan Ezîzî'ye verilen cezayı protesto etti
18:33 Akdeniz kayyımını protesto eden 3 kişiye tutuklama
18:22 Özgür Özel: İrademize sahip çıkmaya devam edeceğiz
18:16 Kayyım, belediye meclisinin görevlerini devretti
18:13 QSD Genel Komutanı Mazlum Abdî Hewlêr'de
18:09 KJK: Herkes saldırılara karşı eyleme geçmeli
17:54 QSD: Tişrîn'deki katliamın ve felaketin sorumlusu Türkiye'dir
17:30 Tişrîn’deki saldırıda 4 gazeteci yaralandı
17:26 Sine-Sen: Sanat ve emeğin tekkelleşmesine karşı birlikte set kuralım
16:46 Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık çalışması
16:44 AFD ile Hafif Raylı Sistem Projesi için teknik iş birliği kararı
16:11 Tişrîn bombalandı: 1 ölü, 10 yaralı
16:00 Marmaris'te marina tepkisi
15:55 Hasta tutsak Üstek’e dönük hak ihlalleri İHİK’e taşındı
15:54 Tutsak gazeteciden Nazım ve Cihan için mektup