Suriye'de 13 yılda demografik yapı nasıl değiştirildi?

img

İZMİR - Demografik yapısı iç savaşla değişen Suriye'de rejim bölgesine ya da başka ülkelere göç eden dini etnik azınlıklar, selefilerin iktidara geçmesiyle yeni bir göç tehdidiyle karşı karşıya. 

Suriye'de 15 Mart 2011'de Dera'da protestolarla başlayan iç savaş, 13 yıllın ardından rejimin devrilmesiyle sonuçlandı. Yaşanan iç savaşta, İran, Suriye, Hizbullah güçleriyle karşı cephede yer alan DAİŞ, HTŞ ile Türkiye ve desteklediğini bugün SMO adını verdiği grupların saldırıları, Suriye'nin demografik yapısını tümden değiştirdi. 
 
 
Suriye iç savaşında güçlerin kendilerine göre demografik yapıyı nasıl değiştirildiğini ve yerinin nasıl doldurulduğunu derledik. 
 
Savaş öncesi 22 milyon Suriye nüfusunun yüzde 80'e yakını Sünni Müslüman, yüzde 10'u Alevi, yüzde 5'i Hristiyan, yüzde ise 3'ü Dürzilerden oluşuyordu. Arap, Kürt, Türkmen ve Çerkesler ile Kafkas göçmenlerinden oluşan Suriye'de Hristiyanlar içinde Süryaniler ve Ortodoks Ermeniler önemli yer tutarken Kürt nüfusu, Suriye nüfusunun yüzde 9'unu oluşturuyordu. 
 
 
Fakat savaş ülkede tüm bu demografik yapıyı değiştirmiş durumda. Birleşmiş Milletler verilerine göre kayıtlı resmî Suriyeli mülteci sayısı 5,3 milyon. Ülke içindeki göçle birlikte 11 milyon insanın göç ettiği tahmin ediliyor. Kıyı bölgelerdeki Sünni kasabalarının ya da Şam'daki Alevi ağırlıklı yerleşim yerlerinin 2011'den itibaren yerle bir edilmesiyle başlayan süreç, daha sonra DAİŞ ve diğer İslamcı örgütlerin ele geçirdiği tüm bölgelerdeki etnik ya da dinî grupları katletmesi ya da göçe zorlaması ile sürdü. Sünnilerin kayda değer bir bölümü rejim kontrolündeki bölgelere gitmektense yurt dışına çıkmayı ya da Sünni muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde kalmayı tercih etti.
 
 
EFRÎN İŞGAL EDİLDİ
 
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) 2023'te yayımladığı rapora göre, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) adı verilen paramiliter yapılanmanın kontrolündeki Efrîn'in demografik yapısı sistematik olarak değiştirildi. Gözlemevi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve desteklediği silahlı grupların Efrîn'de Suriyeli Arap göçmenler için "model köyler" inşa etti. Buna göre Suriye'nin başkenti Şam ve köyleri başta olmak üzere Humus, Hama, İdlib, Rakka, Deyrazor ile Rojava'nın Heseke vilayetinden bazı Arap ailelerin oluşturduğu yarım milyona yakın göçmen buraya yerleştirildi. Gözlemevi, Rojava saldırısından sonra on binlerce Kürt ailenin mülklerine zorla el konulduğunu da belirtti. Aynı raporda, Efrîn ve çevresinde 18 konut kooperatifinin dağıtıldığını ve bu kooperatiflerin AFAD aracılığıyla Katar ile Kuveyt'ten gelen fonlarla kurulduğu aktarıldı. Yine bu gruplar Efrîn ve çevresinde birçok insan kaçırma, cinayet, yağma olayına karışırken, Serêkanîyê ve Efrîn'de 49 Kürt ve Êzîdî kadını kaçırdı.
 
 
KÜRT BÖLGELERİ ARAPLAŞTIRILDI
 
Türkiye, 2016'da "Fırat Kalkanı Harekatı'nı" adını verdiği saldırıyla Cerablus ile El Bab arasındaki bölgeye, 2018'de de "Zeytin Dalı Harekâtı" adını verdiği saldırıyla ile Efrîn'e girdi. Türkiye'nin denetimine giren yerlerde, Kürt nüfusun büyük çoğunluğu göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'nin saldırısı öncesinde bu bölgelerde 650 bini Kürt, 180 bini Arap, 10 bini Türkmen, 10 bini Hıristiyan yaşıyordu.
 
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Kürtsüzleştirilen bölgeler için BM Genel Kurulu'nda da anlattığı plana göre; Türkiye'nin işgal ettiği Minbic dahil Fırat'tan Irak sınırına kadar uzanan 32 kilometre derinliğindeki bölgede 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçe inşa edilecek. Köylerin her birinde, 350 metrekare parsel üzerinde 100 metrekare 3+1 ev ile ahırdan oluşan bin konut, 2 cami, 16 derslikli 2 okul, 1 gençlik merkezi, kapalı spor salonu ve yönetim merkezi yapılacak.
 
 
HRİSTİYANLAR GÖÇERTİLDİ
 
En büyük göç dalgasını ise Suriye iç savaşı ile birlikte radikal selefi El Nusra ve DAİŞ’in Hristiyan dine mensup halklara yönelik zulüm ve etnik temizlik uygulamaya başlaması üzerine yaşandı. Çeşitli raporlara göre, Suriye'de ikamet eden Suriyeli Hristiyanların toplam nüfusu 2011'den önce 1,5 milyon iken bu sayı 2022 itibariyle 300 bine düştü. Suriye Ulusal Devrimci Koalisyonuna bağlı Süryani örgütü Asuri Demokratik Örgütü (ADÖ), Suriyeli Hristiyanların yaklaşık üçte ikisinin 2021 yılına kadar ülkeyi terk etmiş olduğunu açıkladı. Hristiyanlara dönük yönelim katliama dönüştü. Kafa kesme, çok sayıda kadının kaçırılması, rahip ve rahibelerin kaçırılması tanıkların anlattığı suçlardan sadece bazıları.
 
Savaşın ilk döneminde özellikle DAİŞ bölgede yaşayan Süryani-Asuri, Keldani ve Ermenileri yerlerinden sürdü, mülklerini gasp etti. Özellikle Habur nehri kıyılarındaki Hristiyanlar, IŞİD'in çok sayıda insanı öldürüp yüzlercesini rehine alması ve bunların fidye ile kurtarılması sonrasında köylerini terk etmek zorunda kaldı. Savaş sürecinde Cezîre'deki Hristiyanların yaklaşık yüzde 40'ı bölgeyi terk etti. Bu bölgedeki arazilerin yüzde 35-38'i de Hristiyanlara aitti. Yine DAİŞ’in 2015 ve Temmuz 2016 Qamişlo bombalamaları da dâhil olmak üzere Suriyeli Hristiyanları hedef alan birçok saldırısı oldu. 
 
 
KİLİSELER YIKILDI
 
Lazikiye’ye bağlı Kesep kasabasında El Nusra, Ensar İslam ve diğer örgütlerin saldırıları sonucunda 900 Ermeni aile Keseb’den Lazkiye ve farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı. Kaçamayanlar tutuklanırken, Ermenilere ait ev ve kiliseler tahrip edildi. İdlib kent merkezi ile Cisir El Şiğur’da binlerce Hristiyan bu yüzden Suriye’nin diğer kentlerine ve Lübnan’a göç etti. Selefi örgüt ve gruplar, El Xesaniye köyündeki Rum Ortodoks Kilisesi’ni toplu mezara çevirdi. 
 
Yine Şam’ın kırsal bölgesi Adra’da 100 bin Nusayri, Dürzi, Hıristiyan ve İsmaili göçmenin sığındığı kampı basan El Nusra çeteleri çok sayıda kişiyi kaçırıp, katletti. 2013’te Aramilerin yaşadığı Şam’a 50 km uzaklıktaki Malula’da kiliseler ateşe verildi, 12 rahibe kaçırıldı. İç savaş öncesi Halep’te de nüfusları 18 bin olan Ermenilerin büyük bir kısmı maruz kaldıkları saldırılar nedeniyle kentten göç etmek zorunda kaldı. Efrîn’de ise, hem bombardımanlar hem de Türkiye destekli grupların ‘kafirlerin kafasının kesilmesi’ tehdidi üzerine bölgedeki 250 Hristiyan aile Halep’e göç etti, onlara ait kiliseler ve kutsal mekanlar yerle bir edildi.
 
Sadece Humus’ta, Müslüman Kardeşlere bağlı Faruk Tugayı, 120 binden fazla Arap Hıristiyan’ı yerlerinden göçertti. Rakka, Girê Spî, Serêkanî'ye, Dêrazor, Til Temir, Tirbespiyê, Qamişlo ve Habur Vadisi'ndeki Tel Tamer yakınlarındaki köylerde de DAİŞ ve Türkiye destekli örgütlerin saldırılarına uğrayan Hristiyanlar bölgeden göç etmek zorunda bırakıldı. Halep’te bulunan St. Rita Tilel Ermeni Kilisesi, Der Zor’da Ermeni soykırımı anısına inşa edilen kilise, Rakka’da bulunan Ermeni Katolik Kilisesi de dahil 60'dan fazla kilise de yıkıldı.
 
 
DÜRZİLER DİN DEĞİŞTİRMEYE ZORLANDI
 
Savaştan önceki kaynaklara göre Suriye’de 700 bin Dürzi bulunuyordu. Dürziler savaş boyunca çatışmanın dışında ve kendi köylerini korumak için savunmada kaldı. Fakat Nusra Cephesi'nin İdlib eyaletindeki Kelb Luza (Ayn Laruz) köyünde Dürzilere saldırarak 20 kişiyi katletti. Qalb Loze katliamından önce, Nusra yüzlerce Dürzi'yi Sünni İslam'a geçmeye zorlamış, mezarlarını tahrip etmiş ve türbelerini yıkmıştı. Dürziler, Esad'ın düşmesi durumunda azınlık gruplarının hedef alınacağından ve toplulukların Suriye'deki Sünni çoğunluk içinde yer alan radikaller tarafından ortadan kaldırılacağından korkuyor.
 
 
ALEVİLER CİHATCILARIN HEDEFİNDE
 
DAİŞ, El Nusra ve diğer radikal selefi örgütlerin hedefinde olan en önemli kesim ise Aleviler oldu. Attıkları bu sloganlar zamanla "Sizi kesmeye geldik ey Aleviler" marşına döndü. Cihatçı örgütler ve IŞİD, işgal ettikleri bölgelerde duvarlara bu sloganı yazdı ve hayata geçirdi. Beraber yüzlerce operasyona çıkan ÖSO, IŞİD, Nusra, İslami Cephe, Ahrar Şam ve Sukkur Şam gibi cihatçı örgütler, çok sayıda katliama da beraber imza attılar. Cihadçılar, özellikle Humus’ta, çok sayıda Alevi katliamı gerçekleştirirken, 1 Ekim 2014’te Humus’un İkrime mahallesinde 41 ilkokul çocuğunu katletti. 2013 yılında da birkaç hafta arayla Alevi mahallelerinde yer alan iki okul önünde gerçekleştirilen saldırılarda 80’e yakın çocuk katledilmişti. Humus’un özellikle 3 ay boyunca cihatçılar tarafından kuşatma altında kalan Alevi Zehra mahallesinin neredeyse her caddesinde bir bombalı saldırı gerçekleştirildi.
 
Savaşın başından beri cihatçıların hedefinde olan Alevilere yönelik en büyük katliamlardan birisi de İdlib’i ele geçiren El Nusra Cephesi’nin öncülüğündeki "Fetih Ordusu" tarafından İştebrak’da yapıldı, en az 68 sivil katledildi. Şimdi ki adıyla HTŞ olan El Nusra Cephesi Hama kırsalındaki Mecdel ve Maan’a da saldırdı ve aralarında kadın, çocuk ve engellilerinde bulunduğu Alevileri katletti. 
 
İktidarı ele geçiren grupların Hama kırsalında hiç bir stratejik öneme sahip olmayan bu küçük Alevi köylerini hedef alması, gelecek için de Alevileri endişelendirmeye yetiyor. Lazkiye'de El Kaide ve ÖSO'nun yaptığı Alevi katliamıyla ilgili detaylı bir rapor hazırlayan İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, yüzlerce insanın öldürüldüğü, toplu mezarlara konulduğu, yüzlercesinin de kaçırıldığı ve halen kayıp olduğu belirtildi. El Nusra'nın yanı sıra IŞİD de Hama kentine bağlı Mabuja, Humus’a bağlı Suha ve Znuba adlı Alevi köylerini bastı ve sivilleri katletti. Hama, Humus, Halep'te yaşayan Aleviler yerlerinden göç etmek zorunda kalırken, şehirlerin yapısı tamamen Sünnileşti.
 
 
ÇİNGENELER DE GÖÇTÜ
 
Suriye’de yaşayan bir diğer etnik grup olan Domlar (Çingene) da çatışmalarda, tarafsız kalmalarına rağmen, hem rejim hem de muhalifler tarafından göçe zorlandı, evleri ve malları yıkılıp yağmalandı. Radikal İslamcı gruplar denetimlerindeki bölgelerde Domların “Yeterince Müslüman” olmadıkları gerekçesiyle, evlerine ve mallarına el koyup ölümlere varan şiddet uyguladı. Bu gruplar İslamcıların baskılarından dolayı Halep, İdlip, Hama, Minbic gibi kentlerde yaşadıkları evleri bırakıp ya rejim denetimindeki bölgelere ya da çevre ülkelere sığınıp göçebe olarak yaşamak zorunda bırakıldı.
 
 
ÇERKESLER YERİNDEN EDİLDİ
 
Savaş, 19’uncu yüzyılda anavatanları Kafkasya’dan sürüldükten sonra Suriye'ye yerleşen Çerkesleri de bir kez daha yerlerinden etti. Nüfusu 100 bin civarında olan Çerkeslerin bir kısmı Golan Kuneytra’daki bazı Çerkes köyleri Nusra Cephesi’nin eline geçince Çerkesler yine göçe maruz kaldı. Bazıları Şam’a, bazıları Türkiye’ye, bazıları da anavatan Kafkasya’ya gitti. Keneytra'nın yanı sıra Hama ve Halep'te yaşayan Çerkesler de buralara yayılan savaş sonrasında köylerini, mallarını terk ederek, yerlerinden göçtü.
 
 
AZINLIK HALKLAR ENDİŞELİ
 
Rejimin düşmesiyle birlikte radikal cihatçıların daha önce yarattığı korku ve endişe Suriye'de hakim olmaya başladı. Özellikle Arap Aleviler, Ermeniler ve diğer Hristiyan gruplar, HTŞ ve SMO'yu kendilerine karşı büyük bir tehdit olarak görüyor. Cihatçı gruplar, Suriye’de evlerin duvarlarına, kiliselere yazdıkları, protesto gösterilerinde haykırdıkları "Aleviler tabuta, Hıristiyanlar Beyrut’a" sloganlarıyla, bu azınlık toplulukları hedef gösterdi ve savaş boyunca birçok katliam ve yerinden etmeye maruz bıraktı.
 
MA / Tolga Güney

Diğer başlıklar

11:00 Gazeteci Kurt'un tahliyesinin ertelenmesi kararına itiraz reddedildi
10:32 Nazım Daşdan ve Cihan Bilgin anılacak
10:27 Ekmek ve barış için yürüyenler: Savaşa değil, barışa yatırım yapılsın
09:32 Avustralya'daki silahlı saldırıda ölü sayısı 15'e yükseldi
09:07 Prof. Jorge Riechmann: Abdullah Öcalan’ın adımları yeni barış yolları açtı
09:05 Kirli havadan 230 kişi ölmüştü: Nedeni doğa talanıdır, dur denilmeli
09:04 Halkın süreçten ortak beklentisi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:01 Barış Anneleri: Abdullah Öcalan halkıyla beraber olmalı
09:00 15 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:55 Serhat Bölgesi yağışlara teslim: Sıcaklıklar 4 derece düşüyor
08:36 Xwebûn Gazetesi’nin yeni sayısı ‘Licê’de özel savaş' manşetiyle çıktı
14/12/2025
23:56 İdlib'de Geçiş Hükümeti devriyesine saldırı: 4 ölü
23:18 Osmaniye’de kaza: 3 kişi hayatın kaybetti
21:31 3. Amed Uluslararası Film Festivali ödüllerle son buldu
21:02 Tom Barrack: Suriye'deki saldırı karşılıksız kalmayacak
20:55 Gazeteci Osman Çaklı serbest bırakıldı
20:46 Belediye Başkanı Gülşah Durbay hayatını kaybetti
20:22 Wan’da müzik festivalinde renkli görüntüler
20:08 Yaşamını yitiren Karabaş için anma
20:05 Kaldıraç'tan Eroğlu ve Akdoğdu için anma
18:23 'Demokrasiye sahip çıkıp, sürecin önemini bilmeliyiz'
18:12 Gazeteci Aykol iki aydır yoğun bakımda
17:44 Antalya’da 'Geçinemiyoruz' mitingi: Bu bütçe emeğin değil sermayenin
17:40 Polis, buluşma ardından posterlere el koydu
17:35 Asgari Ücret İnisiyatifi: Asgari ücret yılda dört kez güncellenmeli
17:03 ‘Mısır Koçanlarını Kızartan Koku’ kitabının imza etkinliği düzenlendi
16:46 DBP Eş Genel Başkanı Bayındır: Kürtlerin özgürlüğü çok yakındır
16:19 Mûş'ta halk buluşması: Süreci başarıya ulaştıracağız
16:03 Yanan bölgede 5 bin palamut ekildi
15:52 3’üncü Amed Film Festivali film gösterimleriyle sürüyor
15:51 Mersin’de bağımlılıkla mücadele atölyesi
14:56 'Ekmek ve Barış' yürüyüşçüleri Ankara’da: Savaşa değil halka, emekçiye bütçe
14:48 Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenler anıldı
14:36 'Komün ve meclisler ekmek ve su kadar gereklidir'
14:08 Cizîr ve Êlih'te kurulan taziyelere kitlesel ziyaret
14:05 Ömer Öcalan: Önder Apo 'Her evde Kürtçe konuşulmalı' diyor
13:41 Avustralya’da silahlı saldırı: En az 10 ölü
13:36 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsak Rukiye Fidan taziyeye götürüldü
13:26 'Uyuşturucu ve fuhşa karşı birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız'
13:15 AB ve HRW’den İran’a Nergîs Muhammedi için çağrı
11:56 Pervin Buldan: Yasal düzenlemeleri yapma zamanı
11:42 Taliban eğitimcileri tutukladı
11:18 'Şam'la uzlaşı sağlamaya çalışıyoruz, Türkiye müdahale ediyor'
10:58 Roboskî'de şüpheli ölüm
10:54 Bayındır: AKP'nin raporu cesur ve kararlı adımlardan uzak
10:05 Jin dergi yeni sayısında ‘kadın mücadelesine’ odaklandı
09:40 Karadeniz ve Marmara için yağış uyarısı
09:36 İtalyan akademisyen: Kürtlerin barış isteğini büyük umutla destekliyorum
09:31 ABD’de üniversitede silahlı saldırı: En az 2 ölü
09:06 EPSU Temsilcisi Centellas: İşçi hareketi ve sendikalar süreçte rol üstlenmeli
09:05 Öğrencilerden Kürtçe eğitim komünü
09:04 ‘Cezaevleri sürecin samimiyet testidir’
09:03 7 kadın bir araya gelerek kapanma noktasına gelen kooperatifi yeniden üretime geçirdi
09:01 32 yıldır yasaklı köylerine yılda bir kez gidebiliyorlar: PKK gerekçeniz de kalmadı
09:00 'Türk'ün gücünü göreceksin' işkencesi: Tutsakları yıldırma politikasıdır
09:00 14 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
13/12/2025
23:59 Trump’tan ABD'li askerlere yapılan saldırıya ilişkin açıklama
23:55 Gazeteci Osman Çaklı gözaltına alındı
23:52 Endonezya’da bini aşkın kişi yaşamını yitirdi
22:58 Sağlık ve Enerji Bakanlığı bütçeleri kabul edildi
21:13 Amedspor lider oldu
20:53 Türmen: Süreç yeni bir Türkiye’nin kurulmasına sebep olabilir
20:29 ‘Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü: Savaşa değil emekçiye bütçe
20:18 Amed Film Festivali'ne 7'inci gününde yoğun ilgi
20:15 İsrail Gazze’de araç hedef aldı: 4 kişi hayatını kaybetti
20:12 Silopiya'da halk buluşması: Demokratik toplumu inşa etmeliyiz
20:08 Mêrdîn’de ‘Dargeçit’ belgeselinin gösterimi
20:04 Meclis'teki taciz soruşturmasında tutuklu sayısı 4’e çıktı
20:02 Sudan Kadınlar Birliği: Savaşa karşı barış, derhal ateşkes
19:29 DAİŞ Uluslararası Koalisyonu hedef adı: 3 kişi hayatını kaybetti
19:24 Amedspor maçı öncesi coşku
19:19 ABD’li petrol şirketine mahkemeden iptal kararı
18:08 Suriye Demokratik Meclisi 10’uncu yılını kutladı
18:04 DEM Partili vekiller: Yıkım ve işgal mantığı ile hareket ediliyor
18:00 PYD: Özerk Yönetim demokratik inşa için eşsiz bir model
17:55 ‘Çocuklar barışın öznesi olmalı’
17:27 Çewlîg'de halk buluşması: Umut hakkı uygulansın
17:20 ‘Ekmek ve barış için bütçesi’ yürüyüşü: Savaş bütçesine karşı barış bütçesi talebi
17:17 MHP raporunda ‘Umut hakkı’ da Kürtlerin anayasal tanınması hakkı da yok!
17:14 ‘Anılarına bağlı kalacağız’
17:12 Aile yılı modeline karşı Özgür eş yaşam modeli
16:48 CHP’li Konuralp: İmralı’ya gitmeme kararı aldık ama gidilmesini de yanlış görmedik
16:38 Tiryaki: Yerelde güçlü demokrasi olursa ülke güçlenir
16:08 Mazlum Ebdî: 10 Mart antlaşmasını uygulamaya kararlıyız
16:01 TTB’den ‘Sağlık İçin Barış ve Demokrasi Çalıştayı’
15:32 Aykol'a cezaevinden mektup: Temennimiz her şeyin sizden yana olmasıdır
15:26 Bütçe yürüyüşçüleri tarım işçileri ve çiftçilerle buluştu
15:18 Yoğun bakımda tutulan Aykol için ziyaretler sürüyor
15:10 YJA Star’lı İnci Sümbül anıldı
14:51 Hasta tutsaklar Erişmiş ve Gören’in tahliyesi istendi
14:49 Emekliler: Sefalete teslim olmayacağız
14:21 İnsan zinciri oluşturarak barış talep ettiler
14:15 Erdoğan’dan ‘sivil ve özgürlükçü’ anayasa vaadi
14:12 KHK’liler: Hukuksuzluklar son bulsun
14:10 'Meclis’teki tecavüzün sorumlularını yargılayın’
14:03 Kayıp yakınları beş kentte adalet talep etti
13:13 Dilovası'ndaki işçi cinayetinin iddianamesi hazırlandı
13:00 Cumartesi Anneleri Demir ve Akipa için adalet istedi
12:56 Nergis Muhammedi gözaltına alındı
12:26 Barış Annesi Bahar Çaltu yaşamını yitirdi
12:25 Fabrikadaki denetimde 9 ton şekerleme imha edildi
12:19 Şirnex’ta halk buluşması: Kürt halkı özgürlüğüne ilk defa bu kadar yakın
12:15 Bahçeli ile görüşen Özer: Türkiye bu sorunu demokrasi içinde çözmeli
11:52 'Ekmek ve barış için bütçe' yürüyüşü ikinci gününde: Talepler Ankara'ya iletilecek
10:50 Êlihlilerin öncelikli talebi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü
09:44 Taciz mesajlarıyla gündeme gelen okulun müdürü açığa alındı
09:42 Licê’deki yürüyüşe çağrı
09:41 Bütçe yürüyüşçülerini karşılayan yurttaşlar: Barış olmadan ekmek olmaz
09:38 5 kent için sarı kodlu uyarı
09:19 ‘Abdullah Öcalan özgür olmadan barışın önü açılmaz’
09:18 Din alimleri: Bundan sonraki adım Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olmalı
09:15 Rojin Kabaiş dosyası için özel bir üniversite tarafından rapor hazırlanıyor
09:13 Nilüfer Şahin: Özgünlük değerleriyle örülü yaşam siz izin vermedikçe elinizden alınamaz
09:10 YNK Temsilcisi Xelanî: Ulusal birlik zafere götürür
09:09 Sûr'da sahiplerine verilmeyen evler fuhuş, uyuşturucu mekanı oldu
09:06 Amerikalı Filozof Todd May: Tüm taraflar bu fırsatı değerlendirmeli
09:04 Sinemaseverler: Festivalller sayesinde Kürtçe filmlerle buluşabildik
09:03 Kete: Komisyonun İmralı görüşmesiyle devlet muhatabını resmileştirdi
09:02 Nitelikli ve yeterli gıdaya ulaşmak insan hakkıdır: Bu ücretsiz sağlanmalı
09:01 Cizîr’deki 79 günlük yasağın tanığı: Barışın toplumsallaşması için geçmişle yüzleşilmeli
09:00 13 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
12/12/2025
23:20 Maden ocağında 5 işçi gazdan etkilendi
21:46 Yürüyüş Mersin'e ulaştı: Ekmek ve barış istiyoruz
21:38 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşecek
21:12 Epstein albümünden Trump’ın yeni fotoğrafları paylaşıldı
20:59 Türkiye'den giden gemiye Rusya saldırdı
20:54 Riha'dan seslendiler: Talepleri çuvallarla Meclis'e taşıyacağız
20:45 Dêrsim’de kadınlar barışı konuştu
20:37 Sonay Bayramoğlu: Belediyeler kent yönetimi olmaktan çıktı
20:33 ODTÜ'de tecavüz failinin yurtta barındırılmasına karşı protesto
19:50 Asgari Ücret İnisiyatifi: Ücreti emekçiler belirlesin
19:44 Özel ve 6 milletvekillinin dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle fezleke
19:35 Yürüyüşün Ege kolu: Bütçe halka ayrılsın
19:28 223 işçinin direnişi sürüyor: Barış olmadan emek korunmaz
19:25 Bakırhan: Bütçe, savaşa değil emekçiye harcansın diye yola çıktık
19:15 Erzirom’da ‘Ekmek ve barış için bütçe’ şiarıyla açıklama
18:59 Neslihan Şedal: Eşbaşkanlık sistemi ile dünyaya öncülük ettik
18:54 Amed film festivalinde 18 film ve belgesel gösterildi
18:31 Cizîr'de Barış ve Demokratik Toplum buluşması
18:23 Bütçe görüşmeleri: Dillerin yaşatılması için tek bir kuruş dahi ayrılmadı
17:49 İHD: İç Anadolu bölgesi cezaevlerinde 335 ağır hasta tutsak bulunuyor
17:44 Kocaeli’de 7 işçinin yaşamını yitirdiği bina yıkıldı
17:38 UNICEF: Gazze’de 2 çocuk soğuktan hayatını kaybetti
17:35 Ahmet Özer: Sürecin toplumsallaşması için adımlar atılmalı
17:30 Meclis'teki istismar soruşturmasında 4 kişi hakkında gözaltı kararı
17:27 Temelli: Hangi füze karnımızı doyuracak?
17:20 İHD'den tutsaklara yeni yıl dayanışma kartı
17:16 Gazeteci Aykol'a PEG işlemi uygulandı
17:13 Beritan Güneş Altın: Bütçede uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan pay 0,02
17:04 Ailesinden 4 kişiyi kaybeden tutsağın taziyeye gelmesi için 200 bin TL istendi