ADANA - SES Eş Genel Başkanı Mehmet Sıddık Akın, "Sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmak ve çalışma barışını sağlamak için idarecilerin çalışanlar tarafından seçimle belirlenmesi gerekiyor" dedi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde çalışanlara dönük baskı ve mobbinge ilişkin açıklama yaptı. Hastane önünde yapılan açıklamaya, çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. Açıklamayı yapan SES Adana Şube Başkanı Erol Eren, çalışanların haklarını savunacaklarını ve sonuna kadar yanlarında olacağını belirtti.
İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için, emek için bütçe güvenceli, iş güvenceli gelecek için çalışanları omuz omuza vermeye çağıran Eren, kendileri emekten yana bir bütçe için uğraşırken, toplu sözleşmelerde emekçileri mağdur eden, haklarını savunmayan sendikaların, üyelerine baskı kurduğunu, yerlerini değiştirdiği ifade etti. Eren, "Emeğin ve emekçinin hakkını savunmayı bilmeyen sendikacılığın nasıl yapıldığından habersiz olan sarı sendikanın literatürümüze astın, üste mobbingi gibi bir kelime kattığı için de şaşkınlık içindeyiz" ifadelerini kullandı.
'ORTALAMANIN GERİSİNDEYİZ'
Açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Sıddık Mehmet Akın da Sağlık Bakanlığı bütçesinin OECD ve Avrupa Birliği ortalamalarının çok gerisinde kaldığını, dünya genelinde sağlık bütçelerinin genellikle yüzde 13-14 civarında olduğuna işaret etti. Akın, Türkiye’de bu oranın sadece yüzde 6 seviyelerinde olduğunun altını çizdi. Bu bütçenin kamu sağlık kurumlarına değil, büyük oranda şehir hastaneleri gibi sermaye odaklı projelere ayrıldığını belirten Akın, "Ücretsiz, nitelikli, erişilebilir ve anadilinde sağlık hizmetine yönelik bir bütçe yok. Sağlık emekçileri ise kamu emekçileri içinde en düşük ücretlerle çalıştırılmaya devam ediliyor" diye konuştu.
"Bütçeden payımızı istiyoruz, geçinemiyoruz" sloganıyla 30 Kasım'da Ankara’da yapacaklarını eyleme dikkati çeken Akın, sendikal örgütlenme özgürlüğüne yönelik baskılara işaret ederek, bazı idarecilerin sağlık emekçilerini belirli sendikalara üye olmaya zorladığını ve bu tür uygulamaların suç olduğunu ifade etti.
'İDARECİLER SEÇİMLE BELİRLENSİN'
Sağlıkta yaşanan sorunların temelinde liyakatsiz idarecilerin olduğunu söyleyen Akın, "Sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmak ve çalışma barışını sağlamak için idarecilerin çalışanlar tarafından seçimle belirlenmesi gerekiyor" dedi.