Dr. Peköz: Efrin, İdlib ve El Bab'ta çatışmalı bir sürece girilecektir

img

İSTANBUL –  Suriye’ye yönelik son hava saldırısını Rusya ve İran’a olduğu kadar Türkiye’ye de bir mesaj olarak okuyan siyaset bilimci Dr. Mustafa Peköz, “İdlib, Efrin ve El Bab başta olmak üzere ciddi çatışmaların yaşanacağı bir sürece girilecektir. Şam rejimine yönelik operasyon, yeni gelişmelerin oluşmasının mesajlarını içeriyor” dedi.

ABD, İngiltere ve Fransa’nın, Suriye’ye son müdahalesinin yankıları bölgede devam ediyor. Siyaset bilimci yazar Dr. Mustafa Peköz, saldırının amacını ve sonrası gelişmelere ilişkin Mezopotamya Ajansı'nın (MA) sorularını yanıtladı. 
 
ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye yönelik hava saldırısına gerekçe edilen “kimyasal silah” gerçekliği var mıdır. Rejim bunu yapmış olabilir mi? 
 
Bir saldırı yapılacaksa uluslararası kamuoyunun duyarlı olduğu bir gerekçe bulunur. Kimyasal silah kullanılması belki de dünya genelinde toplumun en duyarlı olduğu konulardan biridir. Esad rejimi kimyasal silah kullanma potansiyeline sahiptir. Ancak Guta'da kimyasal silah kullandığını düşünmüyorum.  Ayrıca Guta'daki İslamcı militanların tamamı aileleriyle birlikte  Türkiye'nin denetiminde olan El Bab ve İdlib’e götürüldü. Dikkat edilirse Rusya, İran ve Esad rejiminin kuşatarak denetim altına aldığı bütün bölgelerdeki örgütlerin elemanları, El Bab bölgesine götürülüyor. Guta bölgesinin tamamen Esad güçlerine teslim edildiğine göre, kimyasal silah kullanılmasının bir mantığı bulunmuyor.  Bir başka önemli nokta, Suriye savaşını yöneten İran ve Rusya’nın kararı, onayı olmadan böyle bir girişim söz konusu olmaz. Ne Rusya ne de İran, buna asla izin vermez.  
 
O halde saldırının temel amacı nedir. Arka planını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
ABD, Rusya'nın Suriye merkezli artan etkinliğinin askeri ve politik sonuçları Ortadoğu genelinde çok daha etkili olacağını görüyordu. Rusya'nın çıkışı bir bakıma ABD'nin hakimiyet alanına bir müdahaledir.
 
Ortadoğu'daki hakimiyet alanı, küresel güçlerin stratejisi bakımından önemli. Bu nedenle ABD-İngiltere ve Fransa eksenli operasyonunun öncelikli hedef Rusya'nın Ortadoğu'da artan etkisini kontrol etmek ve özellikle bölgesel yayılmacılığını sınırlandırmak. ABD, Rusya'nın Suriye merkezli artan etkinliğinin askeri ve politik sonuçları Ortadoğu genelinde çok daha etkili olacağını görüyordu. Rusya'nın çıkışı bir bakıma ABD'nin hakimiyet alanına bir müdahaledir. ABD ve ortakları, Rusya'nın Ortadoğu’da etkinlik alanı artacak düzeyde bir güç olması, bir kaç yıl içerisinde güç dengelerinin ve ilişkilerinin değişmesi anlamına geliyor. Rusya'nın artan etki gücünün sınırlandırılması, hakimiyet alanlarının kontrol edilmesi için bir mesaj verilmesi gerekiyordu. Sanırım bu mesaj verildi. 
 
Bahsettiğiniz mesaj İran için de geçerli mi? 
 
ABD bakımından bir başka gerekçe de, İran'ın Suriye'de artan gücünü  etkisizleştirmekti. İran'ın bölgesel düzeyde güç olma stratejisinde Suriye, oldukça önemlidir.  Şam'a hakim olan bir İran'ın aynı zamanda Akdeniz'de jeostratejik bir güç haline gelmesidir. İran'ın bu düzeyde bir güce ulaşması, Ortadoğu güç dengelerinde önemli bir inisiyatif elde etmesi demek. Akdeniz'e sınır olması anlamına gelecektir. Bu durumda Ortadoğu'nun politik dengeleri bütünüyle İran lehine dinmesi demek. İsrail ve Suudi Arabistan için ciddi risklerin oluşması anlamına gelir. Dolayısıyla İran'a da ciddi bir uyarı anlamı taşıyor. Operasyondan bir gün sonra Halep yakınlarında İran üssünde meydana gelen patlamada 20'ye yakın üst düzey subayının öldürülmesi çok açık bir mesajdır. İran'ın Suriye'de sınırlandırılması özellikle İsrail'in stratejik çıkarları bakımından da oldukça önemlidir. 
 
ABD ve Rusya arasında zaman zaman anlaşma, zaman zaman da ciddi rekabet ve çatışma riski doğuyor. Nasıl okumak gerekir?
 
Mesela sadece Suriye'nin bazı bölgelerine kimin hakim olacağının çok ötesinde, orta ve uzun vadede 'Büyük Ortadoğu' stratejisinde hangi gücün ne düzeyde konumlanacağıyla ilişkilidir. Enerji yatakları, silahlanma yarışı, yeni enerji koridorlarının oluşturulması gibi birçok faktör bulunuyor. Son yıllarda Moskova'nın İran, Irak ve Suriye ile geliştirdiği stratejik ilişkiler dışında Mısır, Suudi Arabistan, Katar dahil olmak üzere körfez dünyasıyla enerji ve silah ticaretinde önemli ilerlemeler kaydetti. Washington, Rusya'nın Ortadoğu'da artan etkisi kendisinin hakimiyet alanına müdahale etmesini kabul edecek durumda değildir. Bu nedenle mesele ne kimyasal silah ne Esad'ın kalıcı veya gidici olmasıdır. Bütünüyle Ortadoğu'da hakimiyet mücadelesidir.
 
 Var olan durum için çeşitli isimlendirmeler oluyor. Bir dünya savaşına yol açabilir mi?
 
Rusya ile ABD arasında askeri alanda başlayan ve küresel güçler arasında hakimiyet alanına dönüşen Ortadoğu'da bir rekabet ve çatışmanın olması ile bunun iki askeri güç arasında bir dünya savaşına dönüşmesi birbirinden farklıdır. Ortadoğu'da, Kafkasya veya Orta Asya'da hakimiyet mücadelesi veya rekabet kıyasıya devam eder. Ancak özellikle Ortadoğu eksenli hakimiyet mücadelesinde 'yeni' bir dünya savaşı çıkmaz. Benim bakış acıma göre, küresel dünyadaki ekonomik, politik, teknolojik ve sosyal gelişmeler birinci ve ikinci dünya savaşına benzer üçüncü dünya savaşı olmaz. Küresel sermaye, böylesi bir savaşa izin vermez diye düşünüyorum. Küresel güçler arasında zorunlu bağımlılık ilişkileri var. Örneğin Çin'in ihracatının en büyük müşterisi ABD'dir. Rusya doğal gazın çok önemli bir kısmını AB ülkelerine veriyor. ABD ve AB patentli küresel şirketlerin üretimlerinin çok büyük bir kısmı Çin'de yapılıyor. Karşılıklı zorunlu bağımlılık ilişkisi nedeniyle olan çıkar ilişkileri yok sayılıp yeni bir dünya savaşına tutulmaları oldukça zordur. Eğer mutlak olarak yeni bir dünya savaşından bahsedeceksek; bu savaş, ABD ve müttefiklerinin 2001 yılında Afganistan işgaliyle başladı. Bir başka ifadeyle dünya savaşı, farklı bölgelerde lokal savaşlar olarak yayılarak gelişebilir. Ortadoğu önemli bir alandır. Devam eden bölgede savaş ve çatışmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görünüyor. Ortadoğu küresel sistemin jeostratejik hedefleri bakımdan çok önemli bir alan olan olmasına rağmen dünya savaşı çıkmaz. 
 
Saldırı öncesi Rusya’ya vurulacak yerlerin bildirildiği ve buraların boşaltıldığı da ifade edildi… 
 
Bu güçler arasında bölgesel bir rekabetin olmasının çok ötesinde aralarında önemli bağların olduğunu da unutmamak gerekir. Arka planda bu güçlerin birbirlerini denetledikleri, karşılıklı bilgi akışı sağladıkları biliniyor. Operasyona dair kapsamlı bilgi paylaşımı yapıldığını sanmıyorum. Rusya'nın ve ABD'nin kullandığı askeri teknolojiler dikkate alındığında biz şu bölgeleri vuracağız gibi bir bilgi aktarıma gerek yok. Hangi düzeyde bölgesel operasyon yapılırsa yapılsın, karşıdaki gücün askeri potansiyeli mutlak olarak dikkate alınır. Özellikle Rusya'nın askeri güçlerinin bulunduğu yerlere bir saldırının olmayacağını bölgesel ilişkilerden az çok anlayan herkesin bileceği bir durumdur. Dikkat edilirse Rusya'da S-400 füzelerini aktifleştirmedi. Bunlar karşılıklı askeri dengelerin korunması anlamına gelir. Ayrıca Rusya'nın operasyonun nerelere yapılacağını bilmesi ve bunları Esad rejimine bildirmesi doğal. Bildirmemesi, önlem aldırmaması tuhaf olurdu. 
 
Rusya’nın hamlesi ne olur? 
 
Rusya'nın Suriye stratejisinin değişeceğini sanmıyorum. Esad rejimine desteği kesintisizce devam edecektir. ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye politikalarına da çok daha fazla dikkat edecektir. Rusya için Suriye son derece stratejik öneme sahiptir.  Rusya, Akdeniz bölgesini kontrol edecekse, Suriye'deki deniz ve hava üslerini mutlak olarak koruyacaktır. Suriye'de askeri üslerini kaybeden bir Rusya, Akdeniz havzasında bütün etkinliğini kaybeder. Putin bu gerçeğin farkındadır. Bu nedenle Suriye'de rejimin kalıcı olması için askeri, politik ve ekonomik bütün gücünü kullanacaktır. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde Esad rejiminin ordusunun ve askeri teçhizatının tamamı modernleştirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın.
 
Saldırıyı Türkiye’de destekledi. Tüm taraflar ve senaryolar göz önüne aldığınızda nereler söylemek istersiniz? 
 
 Ankara'nın özellikle seçim süreci de dikkate alındığında, iç dinamiklerde bir avantaj elde etmek için Menbiç ve Fırat’ın Doğusuna yönelik olası hamlesine karşı çok sert yanıt verileceği anlamına gelir.
 
Ankara'nın operasyondan hemen sonra desteğini açıklaması, esasen politikasızlığın bir sonucudur. Bir bakıma Pentagon’a göz kırpmadır. Yani Pentagon savaş ekibine dahil olacağı mesajıdır. Tabii, bu durum Rusya tarafından not eldi. Erdoğan, Menbiç ve Fırat'ın Doğusu üzerinde de açıklamalar yapıyordu. Efrin'den sonra sıra Menbiç'te diyordu. ABD'ye Osmanlı tokadı atıyordu. Ancak Efrin’den sonra Menbiç meselesi çok fazla dile getirilmedi. Söylenenler unutuldu ancak karşısındaki güçler, bu söylenenleri unutmuyor ve not alıyor. Bu nedenle ABD-İngiltere-Fransa üçlüsünün yapmış olduğu hava operasyon, doğrudan Esad rejimine yönelik olsa da aynı zamanda Türkiye'ye de bir uyarıdır.  Bu operasyon, Türkiye'nin doğrudan veya dolaylı olarak Menbiç'e yönelik her hangi bir saldırısına nasıl yanıt verileceğini gösteriyor. Erdoğan'ın Fransız askerlerinin Menbiç'e gelmesinden sonra Cumhurbaşkanı Macron'a 'boyundan büyük işlere kalkışma' yanıtını Fransa,  Suriye operasyonuyla vermiş oldu. Ankara'nın özellikle seçim süreci de dikkate alındığında, iç dinamiklerde bir avantaj elde etmek için Menbiç ve Fırat’ın Doğusuna yönelik olası hamlesine karşı çok sert yanıt verileceği anlamına gelir. 
 
Efrin'i kendi güvenlik alanı içerisinde görmeyen ve Ankara'nın girmesini teşvik eden ABD, Menbiç'te çok farklı davranacaktır. Sanırım Ankara, operasyonda verilen askeri ve politik mesajı aldı. İktidar Menbiç başta olmak üzere Fırat'ın Doğusuna yönelik askeri bir girişimde bulunmaz. Eğer böyle bir yönelim içine girerse, kendisi yeni bir operasyonla karşı karşıya gelir. Özellikle ABD'de göreve gelen yeni Neocon'cu ekip, Ankara'daki iktidara yönelik değerlendirmeleri biliniyor. Hatta NATO üyesi Türkiye'ye karşı askeri ve ekonomik ambargonun gündeme getirilmesi, bir şantaj olmayıp, gelişmelere bağlı olarak uygulanmaya konulacak bir politikadır. Türkiye'nin Menbiç üzerinde yapacağı her yanlış hesabın karşılığı tahmin edilenden çok daha ağır olacaktır.
 
 Operasyona destek veren Suudi Arabistan, Mısır ve hatta İsrail açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
Suudi Arabistan, İsrail ve Mısır eksenli geliştirilen İran karşıtı ittifak, Suriye politikasında ciddi değişikliklere yol açtı denebilir. Özellikle Arabistan iki yıl önceye kadar aktif olarak desteklediği İslamcı örgütlerin tasfiye edilmesi sürecine dahil olmaya başladı. Burada iki önemli gelişme yaşandı: Birincisi Ankara ile olan ilişkilerde ciddi bir gerilim ve kriz oluşmaya başladı. Ankara'nın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin sorunlu olmaya başlaması, bölgesel denklemdeki politik pozisyonunu da çok ciddi olarak etkileyecektir. İkincisi, Suriye'de ABD'nin yönlendirmesiyle Demokratik Suriye Güçleriyle ittifak kurma eğilimine girmiş olmalarıdır. Önümüzdeki süreçte Arabistan eksenli körfez devletlerinin Suriye'de YPG'ye aktif askeri destek sunmaları, hatta bölgeye sembolikte olsa Arap Birliği askerlerinin gelmesi sürpriz sayılmaz.
 
Saldırıyı Kürtler ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
 Menbiç'e yönelik olası saldırıların ABD ve Fransa tarafından sert yanıt verileceği, karadan ise Demokratik Suriye Güçlerinin operasyon başlatması küçümsenmeyen bir olasılık. 
 
Suriye'de devam eden savaşın ne zaman sonlanacağına dair somut bir belirleme yapmak oldukça zordur. Savaşın gelişme eğilimine bağlı olarak iki güç arasında yeni bir denge olacaktır: Bugünkü Esad rejimi ve Kürt merkezli Demokratik Suriye Güçleri. Savaşın esasen sona ermesi ve Suriye'nin geleceğine dair başlayacak olan politik-diplomatik görüşmeler iki güç arasında geçecektir. 
 
Rusya, değişik bölgelerde İslamcı örgütlerin kontrolünde olan bölgelerde yaptığı anlaşmalarla İslamcı savaşçıları yoğunluklu olarak El Bab bölgesine gönderiyor. Bu Rusya'nın çok bilinçli olarak uyguladığı bir plandır. Sayıları 40 bine varan silahlı İslamcı güçlerin önümüzdeki aylarda Menbiç'e yönelik saldırılara girişmeleri yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle yeniden İdlib, Efrin ve El Bab başta olmak üzere ciddi çatışmaların yaşanacağı bir sürece girilecektir. Özellikle Efrin ve El Bab savaşı DSG için önemlidir. Özellikle Fırat’ın batısında güç olmak ve Menbiç ile Efrin'i birleştirmek bakımından yeni bir süreç için askeri zemin oluşacak gibi görünüyor. Menbiç'e yönelik olası saldırıların ABD ve Fransa tarafından sert yanıt verileceği, karadan ise Demokratik Suriye Güçlerinin operasyon başlatması küçümsenmeyen bir olasılık. Bu nedenle Şam rejimine yönelik başlatılan operasyonu, bölgede yeni gelişmelerin oluşmasının mesajlarını içerdiğini belirtmek gerekir.
 
Rusya ve ABD merkezli güçler arasında süren dolaylı savaş, ittifak ve güç ilişkilerini yeniden tanımlıyor ya da düzenliyor. Bu bakımdan DSG'nin Suriye'de izlediği denge politikasında bir kısım zorunlu değişikliklere gidecektir. Geçmişte olduğu gibi Suriye'de rekabet halinde olan uluslararası ve bölgesel güçler arasında denge stratejisine göre hareket etme koşulları bulunmuyor. Efrin olayında olduğu gibi bu 'denge' politikasının zeminin kaybolduğunu ve bundan ısrarın da kaybettireceğini gösterdi. Rusya ve İran ile denge politikasının kurulmasının koşulları fiilen ortadan kalktı. Önümüzdeki süreçte DGS,  ABD-Fransa merkezli yeni oluşan ittifak güçleriyle daha yakın bir politika izleyecekler gibi görünüyor. Efrin sürecinde ortaya çıkan ders; bölgede birbiriyle rekabet halinde olan iki güçle eş zamanlı dengeli bir ittifak oluşturmanın pek mümkün olmadığını ve bölgedeki stratejik çıkarlar için bir güçle ittifak yapılması gerektiği görüldü. Kimseye bağımlı olmamak iddiasıyla denge politikasını sürdürmenin kaybettirici bir etki yaratacağı açıktır. Bu nedenle Kürt merkezli DSG için ABD-Fransa ittifakı belirgin olarak ön plana çıkacaktır. Ayrıca Ankara'nın hem Menbiç hem de Fırat'ın Batısına yönelik yapacağı olası bir operasyonun engellenmesinin öncelikli yolu ABD-Fransa ittifakına daha güçlü dahil olma zorunluluğu ortaya çıkıyor. 
 
İslamcı örgütlerin El Bab, Cerablus ve Azez bölgesinde yapacakları olası saldırıların karşılığı olarak DSG'nin de buna karşılık El Bab üzerinde başlayarak Efrin'e doğru kayma olasılığı yüksek olan ve bir kısım alanların kontrolü için yeni bir sürecin oluşması sürpriz sayılmamalıdır. Bu bakımdan El Bab'daki gelişmelere, ABD ve Fransa'nın askeri tutumuna bağlı olarak Efrin'de çekilen DSG'nin El Bab'a girmesi ve Efrin sınırlarına girmesi sürpriz olmaz. Bu nedenle DSG'nin ABD-İngiltere-Fransa üçlüsünün bölgedeki izledikleri askeri ve politik stratejiyi doğru okuması ve buna uygun sonuçlar çıkartması önemlidir. Örneğin El Bab ve Efrin'in yeniden gündeme getirilmesinin ön koşulu, Rakka bölgesinde IŞİD karşı devam eden ancak duran operasyonların tamamlanması ve enerji yataklarının bütünlüklü olarak güvenceye alınmasıdır. El Bab ve Efrin bu sürecin bir parçası olarak yeniden gündeme gelecektir. İttifak yapılan güçlerin ne yapmak istedikleri, neyi hedefledikleri doğru okunduğu taktirde sonuç alınır, aksi taktirde yeni Efrinler gündeme gelir.
 
MA / Ferhat Çelik 

Diğer başlıklar

25/04/2024
23:08 Qoser'de gözaltına alınan 30 kişi serbest
22:17 CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
21:24 Amed Tiyatro Festivali 8’inci gününde
20:47 Mêrdîn'de su şebekesi yine patladı
20:35 Belçika temsilciliğinde Özgür Basına yönelik baskınlara ilişkin görüşme
19:59 Özgür Basına yönelik saldırılar Ege'de protesto edildi
19:07 Colemêrg’te 4 genç tahliye edildi
18:45 Ankara’da bir fabrikada yangın
18:40 İstanbul’da bir kadın katledildi
18:24 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı serbest bırakıldı
17:39 ODTÜ’lüler ‘Devrim Yürüyüşü’nde ısrarcı: Direnişi büyüteceğiz
17:18 Sarıyer’de öğretmene şiddet
17:01 DEM Parti’den Şenyaşar'a destek: Bu talep hepimizin vicdanına sesleniyor
16:54 Gazetecilerin emniyet ifadeleri tamamlandı: Basın toplantısına neden katıldın?
16:29 DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı gözaltına alındı
16:15 Savcı Emine Şenyaşar hakkında açılan davanın reddini talep etti
16:04 IFFCO işçileri için açıklama
15:46 İnşaat işçileri hakları için eylem başlattı
15:31 Tanık gazeteciler polis şiddetini anlattı
15:30 Polis tutanağına göre Kışanak'ın kitabı yasak!
15:25 Gazeteci Kartal’a ceza talebi
15:21 Qoser’de gözaltı sayısı 30’a yükseldi
15:19 Amed’de iş cinayeti
15:15 Mêrdîn'de 4 kişiye ‘üyelikten’ ceza
14:52 Merkez Bankası politika faizini açıkladı
14:34 Bradost bölgesi bombalandı
14:33 10 gazeteci hakkında ceza talebi
14:25 Gazetecilerin emniyet ifadelerine başlandı
14:18 Asrın Hukuk Bürosu’nun X hesabı erişime engellendi
14:05 Özgür Basın'a saldırılar Avrupa’da protesto edilecek
13:39 DEM Parti’den 1 Mayıs çağrısı
13:38 Kendini yerlere atan AKP'li 'beni dövüyorlar' diye bağırdı
13:31 DEM’den Bakan Tunç’a yanıt: Yargıya talimat vermekten vazgeçin
13:29 ÖHD ve Dev Yapı-İş: 29 işçinin ölümünden işveren ve yerel yönetim sorumlu
13:19 1 Mayıs'a çağrı: Jin Jiyan Azadî ile Taksim’e
12:44 64 isimden Taksim’deki 1 Mayıs yasağına dair açıklama
12:38 Gözaltılara tepki: Kadrajımız hakikati çekmeye devam edecek
12:27 Amed Baro Başkanı Eren'e dönük tehditleri ‘eleştiri’ diye savundu
12:19 'KCK Basın Davası' ertelendi
12:05 CPT'den İmralı sorusuna yanıt: Türkiye ile diyaloğumuz var
11:39 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:23 Çorlu tren kazasında kararlar açıklandı
11:12 AYM, Can Memiş başvurusunda ihlal kararı verdi
11:10 İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı istifa etti
10:49 AKP’nin ‘borçsuz’ dediği Mûş’ta 890 milyon borç!
10:42 Gazeteciler 3 gündür gözaltında
09:41 Qoser’de 2 kişi gözaltına alındı
09:40 Cûdî ve Gabar yeniden yasaklandı
09:14 Makbule Özer’in oğlu: Konu Kürt olunca hukuk ortadan kalkıyor
09:11 Eylemdeki tutsak: Dünyaya yayılmış bir direnişin halkasıyız
09:09 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 184 gündür haber yok
09:07 Tutsaklar 5 aydır ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 32 yıllık tutsağın tahliyesi 6'ncı kez uzatıldı
09:02 Tutsak yakınları: Tecrit kaldırılmalı
09:00 AKP döneminde en az 33 bin işçi yaşamını yitirdi
09:00 İmralı'da mutlak tecrit 38’inci ayında
09:00 Hekimler göç ediyor, randevu krizi büyüyor
09:00 25 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
24/04/2024
22:51 İran’da Kürt sanatçıya idam cezası
21:46 Kadınlardan 'İstismar failini mahallede istemiyoruz' çağrısı
21:10 Mêrdîn’de kaza: Bir çiftçi ve çocuk hayatını kaybetti
21:04 CHP'li Tanrıkulu: Bu bir suç duyurusudur, kayyımlar araç motorlarını bile sökmüşler
20:35 DEM Parti'ye polis baskını protesto edildi
20:26 Madde bağımlılığı raporu: Polisler temin ediyor
19:58 Örkmez ve Uğur'un özgürlüğü için eylem
19:50 Polis baskınında katledilen kadınların fotoğrafları yere atıldı
19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı