İhsan Eliaçık: İnsanların zihinleri teslim alındı

img

İSTANBUL - Türkiye'de sorunların çözümü için öncelikle devlet kimliğinin değişmesi gerektiğini belirten Antikapitalist yazar İhsan Eliaçık, hükümetin vatan, bayrak söylemleri ile insanları zihnen teslim aldığını söyledi. 

OHAL Karşıtı İnisiyatif, İstanbul Balat'ta bulunan İnşa Kültürevi Salonu'nda "OHAL'de Demokrasi Bu Hal'de Seçim Olmaz" başlıklı panel düzenledi. Moderatörlüğünü Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen'in yaptığı panele konuşmacı olarak, İnsan ve Özgürlük Hareketi'nden Ahmet Kaya, Antikapitalist yazar İhsan Eliaçık, Avukat Mehmet Ali Devecioğlu, Emek ve Adalet Platformu'ndan Zeki Kılıçaslan ve Hak ve Adalet Platformu'ndan Asuman Zengin katıldı. "OHAL'de demokrasi bu halde seçim olmaz" pankartının asıldığı panel salonunda çok sayıda dinleyici yer aldı. Panelde açılış konuşmasını OHAL Karşıtı İnisiyatif üyesi Bülent Atamer yaptı. 
 
Amaçlarının OHAL'in toplumun başına neler getirdiğini saptamak ve ortak anlatı, program dili geliştirmek olduğunu belirten Atamer, bunun için tartışma alanlarını yaymaya ve genişletmeye çalıştıklarını belirtti. Atamer, "Önce Ankara'da buna benzer bir panele gerçekleştirdik şimdi de İstanbul'da. Panellerle başka illere de çalışmalarımızı yayacağız. Biliyoruz ki OHAL karşıtı program yürütenler değerlidir, önemsenmelidir. Tüm OHAL karşıtı bileşenlerle ortaklaşmak lazım. Etkinlik zenginliği mağduriyetin de yükseldiğini gösteriyor" dedi.
 
'DEMOKRASİ REVA GÖRÜLMÜYOR'
 
Ülkede OHAL'in ilk kez yaşanmadığına işaret eden Atamer, OHAL'i vatandaşı ile geçinemeyen bir devlet hali olarak tanımlarken, "Devlet vatandaşı hep bu şartlarda tutmak istiyor. Demokrasiyi bu halka reva görmüyor" diye aktardı.
 
'OHAL'DEN NASIL KURTULABİLİRİZ'İ TARTIŞMALIYIZ'
 
Ardından moderatör olarak söz alan HDP Sözcsü Ayhan Bilgen, "ne yapmalı?" sorusuna cevap bulmak istediklerini dile getirerek, "OHAL ile ilgili yaşanan mağduriyetlerle ilgili sızlanmak önemli fakat sadece sızlanmak dahi yetmiyor. Bizler, yaşatılan mağduriyetlerden kiminle, nasıl, nerede çıkarız? Bu karanlık dönemi nasıl bitiririz? Huzur ve demokrasi ortamına nasıl kavuşuruz, sorularının cevabını bulmalıyız. Çünkü bilmeliyiz ki, eğer ülkeye demokrasiyi getiremezsek, bu ülke yeni darbelerle karşılaşabilir" ifadelerini kullandı. 
 
'İKTİDAR MEDYAYI TEKELİNE ALMIŞ'
 
Olağanüstü bir dönemden geçtiklerini fakat iktidarın bunu hissettirmemek için medyayı tekeline aldığını söyleyen Hak ve Adalet Platformu'ndan Asuman Zengin, hak mağduriyetlerinin zirveye çıktığını görebildiklerini belirtti. OHAL ile hukuk dışılığın arttığını belirten Zengin, "Toplumdan OHAL'e itiraz pek gelmiyor ve bu üzücüdür. İktidar, OHAL uygulamalarını eleştiren ya da bunun hakkında bir şey söyleyen herkesi hain olarak adlandırılıyor. Öyle görülüyor ki iktidar bu şartlar altında seçim yapacak. 16 Nisan seçimlerinde tedirginliklere, gerginliklere yol açan iktidar, 2019 seçimlerinde daha ciddi, ağır koşulları, tedirginlikleri yaşatacak buna yol açacaktır" diye aktardı.
 
'TÜRKİYE'DE OHAL DURUMU HEP HAKİM OLDU'
 
İnsan ve Özgürlük Hareketi'nden Ahmet Kaya, "Kendimi ilk tanıdığım dönemler olan 6 yaşında 80 darbesi olmuştu. Gençliğimi Diyarbakır'da geçirdim, o yıllar boyuncu sürekli olarak OHAL yönetimi hakimdi. Sonra üniversite için geldiğim İstanbul'da, ki burası OHAL bölgesi dışında bir yerdi ama o dönemde de 28 Şubat oldu. Ve bugün birden bire tekrar OHAL içerisine düştük. Şimdi bu uzun sürece baktığımız zaman, hangi dönem OHAL, hangisi olağan hal ayırt edemiyoruz. Türkiye gerçekliği hep OHAL oldu. Bundan dolayıdır ki kanıksıyoruz ve itiraz edemiyoruz" diye belirtti. 
 
'DİN KULLANILARAK BASKI UYGULANIYOR'
 
Kaya, "Bu ülkede OHAL'i neden çok yaşıyoruz çünkü İslam tarihi boyunca her zaman kutsanan bir güç vardır. Bu güç kutsandığından dolayı toplum katmanlarının yaşam hakları, özgürlük alanları ihmal edildi ve diğer güce kurban edildi. O güç her dönem meşruiyetini dinden aldı, alıyor. Bugün din eksenli düşünen, dini ön plana çıkaran iktidar var. Bu iktidar dini kullanarak daha ağır baskı kullanabiliyor. Siz dini baskı aracı olarak topluma karşı kullanırsanız, o toplum nezdinde itirazla karşılaşmanız azalır" dedi. 
 
Azgınlaşmış bir güce karşı, adalete sarılmış güçlerin kazanabileceğine vurgu yapan Kaya, ortak paydası adalet olan kesimlerle birleşilmezse zulmün değişmeyeceğini söyledi. Kaya son olarak, toplumun en temel sorunu olan Kürt Sorununu çözüm içine katmadıkları vakit, ülkedeki var olan durumu konuşamayacaklarını belirtti. 
 
'ÖNCELİKLE SİSTEMLE HESAPLAŞMALIYIZ'
 
Türkiye'de OHAL öncesinde de demokrasinin olmadığına dikkat çeken Avukat Mehmet Ali Devecioğlu, parti liderlerini eleştirmeden önce ülkedeki sistem eleştirisini yapmaları gerektiğini söyledi. Devecioğlu, "Bugün ülkede yargı sorunlu ama bu yargı bugün ortaya çıkmadı. İstiklal Mahkemeleri'nden bu yana bu yargı var. Bugünkü hukuk ve yargının temelleri oradan geliyor. Onları çözmeden bugünkü yargının sorunlarını değiştiremeyiz, çözemeyiz. Gereği kadar sistemle hesaplaşmadığımız için bugün bugün bu sorunlarla karşılaşıyoruz. 12 Eylül'de, 12 Mart'ta 28 Şubat'ta hesap soramadık, hesaplaşamadık, yüzleşemedik; bugün bu yüzden bu sorunlarla karşılaşıyoruz" dedi. 
 
Bugünkü OHAL'in diğer OHAL durumlarından çok daha farklı ve ağır olduğunu belirten Devecioğlu, bugün net olarak suçun kişiselliği durumunun ihlal edildiğini söyledi. Daha önceki OHAL dönemlerinde suçlu yakalanmadı diye suçlunun akrabasının rehin alınmadığını ifade eden Devecioğlu, "Bugün devlet suçluyu yakalayamıyor diye annesi, babası, kardeşi gözaltına alınıyor. Bu mağduriyet bile bugünkü OHAL'in, diğer OHAL ve darbelerden ayırdığını gösterebilir." diye belirtti.
 
'ZİHNİ SALDIRIYA TESLİM OLMAMALIYIZ'
 
Antikapitalist-yazar İhsan Eliaçık ise, "Devletin resmi dini İslam, mezhebi sünnilik, ırkı Türklük olan bir anayasal kimliğe sahiptir. Bu toprakların ana damarı olarak Türklük ve Sünnilik olarak görülüyor. Bunun dışındakiler ister istemez öteki görülüyor. Bu yüzden sorunların çözümü için öncelikle devlet kimliği değişmelidir. Fakat ülkede 'vatandaşlık bağı ile bağlanan herkes Türktür' gibi bir tekçi dayatma var. Ben şahsen şuanda Müslümanlık ve Türklükle boğuşmak içerisindeyim. Ben içinde yaşadığım kültürle yüzleşiyorum. Bu neden Kayseri Kitap Fuarı'na, Isparta Kitap Fuarı'na alınmıyorum. Müslüman, Türklük, Sünnilik anlayışı ile boğuşma halindeyim. Herkesin öncelikle zihnen bir dik duruş sergilemesi lazım. Hükümet vatan, bayrak ile ülkenin yüzde 90'ını ele geçirmiş durumda. İnsanları zihnen teslim alıyorlar. Bu zihni saldırıya karşı teslim olmamak gerekiyor. Bu yüzden savaş ittifakına karşı çıkmalıyız. Ben savaş ittifakına karşı dedim ki, kızıl elma şirktir. Bu ideolojik karşı duruştur" dedi.
 
'BU ÇOCUKLAR NEDEN ÖLÜYOR?
 
CHP'nin zihnen iktidara teslim olduğunu da sözlerine ekleyen Eliaçık, CHP'nin, "aman muhafazakarları ürkütmeyelim" derdinde olduğunu ileri sürdü. Bundan vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Eliaçık, "Dönem, herkesi evine, camına Türk bayrağı asmaya davet etme dönemi değildir. Dönem, 'bu çocuklar neden ölüyor diye itiraz etme dönemidir. Savaşa karşı çıkma dönemidir. Neden insanların vatan, millet, tabut duygularını siyasi emellerinize alet ediyorsunuz?" şeklinde konuştu.
 
Son olarak muhalefetin demokrasi ittifakını oluşturması gerektiğini söyleyen Eliaçık, ortak amacın içinde bulunulan karanlık dönemden çıkmak olması gerektiğini belirterek, "Bir demokrasi ittifakına ihtıyaç vardır. Bunun içinde herkes olmalıdır. HDP bu ülkenin meşru partisidir. HDP ittifakta var diye CHP dahil olmamaya gitmemelidir" dedi.
 
Panel, soru cevap bölümünün ardından son buldu.
 

Diğer başlıklar

02/05/2024
23:59 İran rejimi bir Kürt kolberi daha katletti
23:55 Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok köye saldırı
23:18 İnegöllü: Uluslararası koruma başvurusu alınan müvekkilim kaçırılarak GGM'ye götürüldü
20:40 'Kanun Hükmü' filmi bu kez Ankara’da engellendi
19:14 Wan protestolarında tutuklanan çocuk tahliye edildi
18:44 Adalet talep eden Şenyaşar’a bakanlığın tüm kapıları kapalı
18:02 Erdoğan-Özel görüşmesi sona erdi
17:29 Eğitim-Sen MEB'in önünde: Bakan Yusuf Tekin artık istifa etmelidir
16:59 Bursa’da çok sayıda gözaltı
16:58 Bêrecûk'ta Begit açıklaması: Meclis üyelerine rüşvet teklif etti
16:23 İtirafçı beyanları nedeniyle yargılanan avukata beraat
16:19 Müfredat taslağına tepki: İktidar örtük şekilde ideolojisini aktaracak
15:40 Leyla Zana hakkında ceza talebi
15:19 Tarım alanlarını sulamak için tarım alanına taş ocağı açılacak
15:13 Gazeteci Terkoğlu’na 2 yıl hapis cezası
15:11 Savunmaya Özgürlük Platformu: Tanık yalanlarına rağmen karar onandı
15:00 İran’da Kürt tutsak idam edildi
14:45 Qoser’de elektrik kesintisi protestosu
14:08 Katledilen Fatma Oğur’un duruşmasına çağrı
14:05 Veysi Aktaş için araştırma komisyonu kurulması talebi
13:17 Hatimoğulları: Yol temizliğine ihtiyaç var
13:09 Amed kırsalında askeri operasyon
12:48 DEM Parti CHP’yi ziyaret edecek
12:47 DEM Parti Amed İl Örgütü kongreye gidiyor
12:29 Feminist Gece Yürüyüşü davasında beraat kararı
12:25 Kurtulmuş'tan DEM Parti’ye ziyaret
11:55 4 yaşındaki çocuğa cinsel taciz
11:43 'Sendikal mücadele daha güçlü olmalı'
11:33 38 aydır haber alınamayan Abdullah Öcalan için başvuru
11:26 541 başvuruyu yanıtsız bırakıp 'tecrit yok' diyor
11:25 İstanbul’daki 1 Mayıs gözaltılarında 182 kişi serbest bırakıldı
11:07 Tecrit Bülteni: 2 yıl 13 ay 7 gündür ‘mutlak iletişimsizlik’ var
09:45 31 yıllık tutsağa yeni müddetname: Tahliye 6 yıl sonra
09:10 191 gündür kayıp gazeteciye dair başvurular yanıtsız
09:08 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:07 1 Mayıs mesajı: Bütçe savaşa aktarılmasın
09:04 Türkiye'de basın özgürlüğü: 22 yılda 894 gazeteci tutuklandı
09:03 Geçinemeyen yurttaşlar: Çözüm demokrasi ve hukuk
09:02 Fuar da çiftçiye pahalı geldi!
09:00 02 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:46 Katledilen 2 kişinin cenazeleri ailelerine teslim edildi
01/05/2024
23:53 Kuzey ve Doğu Suriye’de 1 Mayıs coşkusu
22:21 1 Mayıs'ta 226 gözaltı
22:06 DEM Parti’den Bêrecûk açıklaması
21:35 Fed, faiz kararını açıkladı
20:36 Çukurova'da Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talep edildi
19:18 Avrupa’da 1 Mayıs kutlamaları
18:14 İstanbul'da 1 Mayıs kısıtlamaları kaldırıldı
18:11 Emine Şenyaşar Adalet Bakanlığı önünde: Oğlumu bırakın
17:52 Uğur ve Örkmez'e cezaevinde saldırı
17:16 Hamas’tan Bahçeli’ye teşekkür mesajı
16:50 Hatimoğulları Wan Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti
16:25 Êlih’te 1 Mayıs kutlaması: Bu düzen değişecek
16:12 Gimgim Belediye Eşbaşkanı Ekinci tahliye edildi
15:57 Ankara'da emekçiler taleplerini sıraladı
15:07 İstanbul’da en az 216 kişi gözaltına alındı
15:04 1 Mayıs kutlamaları: Kürt sorununun çözümü için mücadele büyütülmeli
14:36 İşçi Bayramı'nda iş cinayeti
14:26 Serbest bırakılan erkek 2 kişiyi katletti
14:20 KNK heyeti ABD’de
14:16 Bayındır: Zulme karşı birleşmeliyiz
Hatimoğulları: Çözüm olursa işçinin ekmeği büyür
14:12 Gündoğdu Meydan'ında 1 Mayıs coşkusu
13:52 Saraçhane'de binler polis saldırısına direndi
13:34 Wan'da 1 Mayıs: Savaşa harcanan bütçenin halka aktarılması için alanlardayız
13:15 Bakırhan: İşçiler buradan ayrılmadan bir yere ayrılmayız
12:48 'Para karşılığında tahliye' operasyonu: 20 gözaltı
12:41 İzmir’de işçiler grev kararı aldı
12:27 Hava saldırısında 2 kolber hayatını kaybetti
12:20 Bakırhan Saraçhane’de: Ortak zeminde mücadele vurgusu
12:17 Saraçhane'de 1 Mayıs direnişi
11:12 BM’ye gazeteci Ahmet için acil talepli başvuru
11:12 Birçok kentte 1 Mayıs kutlaması
10:46 Sokaklarda 1 Mayıs direnişi başladı
10:44 Alaşehir’de kadın cinayeti
10:07 Taksim’e yürüyecek binler Saraçhane’de
09:11 İşçiler Saraçhane’de toplanmaya başladı
09:09 Tahliyesi engellenen Aktaş'ın kardeşi: Annemin umudunu çaldılar
09:07 Kulüp yangını: ‘Bilinçli taksir’den yargılanmaları gerekiyor
09:06 Kayyımdan Dêrik’e 4 milyonluk kapı
09:04 190 gün oldu: Gazeteci Ahmet nerede?
09:04 Ünsal: AKP ve CHP’nin kaderi Kürt sorununda atacakları adımlara bağlı
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Meyve fidanlarına yüzde 50 zam
09:00 Süngerli odada tutulan oğlunun durumundan endişeli
09:00 01 MAYIS 2024 GÜNDEMİ
08:37 Engellemelere rağmen Taksim’e girdiler
08:23 İşçiler Taksim’e çıkmaya hazırlanıyor
30/04/2024
21:40 TÖP Sözcüsü Gözen serbest bırakıldı
21:29 Okul müdürüne DEM Parti’li eşbaşkanlar soruşturması
21:20 Semsûr'da kadın cinayeti
21:15 Valiliğin festivalinde bir paraşütçü düştü
20:31 Koçyiğit: İmralı’da neyi gizliyorsunuz?
19:04 Asrın Hukuk Bürosu’ndan bakanlığa: En son ne zaman görüş yapıldığını açıklayın
18:47 'Her yer Taksim her yer 1 Mayıs' kampanyası başlatıldı
18:07 Askeri araç devrildi:2 ölü
17:22 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine 78’liler Girişimi’nden destek ziyareti
17:06 KOM Müzik’ten 1 Mayıs’a özel 'Kazacok' şarkısı
16:57 Baluken’e propagandadan ceza istemi
16:50 Şakarami, cinsel saldırı sonrası İran güçleri tarafından katledilmiş
16:25 Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık fuarı başladı
15:54 Gazeteci Alayumat Marmara Cezaevi’ne sevk edildi
15:44 İkizköylüler, Milas Kaymakamı hakkında suç duyurusunda bulundu
15:43 ABD, Canada ve Avrupa’da Filistin için eylemler sürüyor
15:30 3 kentten 1 Mayıs çağrısı: Yarın örgütlülüğümüzü büyütme günü
15:23 Gözaltında şiddete 5 yıl 7 ay hapis cezası
15:01 Bakanlıktan 38 aydır haber alınmayan İmralı yanıtı: Hak var, tecrit yok!
14:51 30 yıllık tutsaklar Can ve Eser tahliye oldu
14:42 Dosyası bozulan TJA’lı Bilgin'e ilk duruşmada ceza
14:20 İstanbul’da 5 gözaltı
14:05 Sağlıkçılar isyan etti: 'Acı reçete' bize değil, sermayeye kesilsin
13:55 DEDAŞ'ın elektrik kesintisi nedeniyle fideler kurudu
13:50 ÖHD ve TUAD davası ertelendi
12:59 Kurtulmuş ile görüşen Özel: Anayasaya uyulmuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur?
12:59 Şirnex’te 4 gözaltı
12:49 İHD'den seçim raporu: 'Hayalet seçmen' sayısı 44 bin
12:45 Bakırhan: Kürt halkının direnişi ile 1 Mayıs’ın devrimci ruhu kardeştir
12:42 Keskin gazeteci Dal'ı ziyaret etti: Şu an tecritte!
12:39 Mereş'te bir kadın katledildi
12:23 İtirafçı, tanık olarak gösterdiği kişiler tarafından yalanlandı
12:07 Gazeteci Kaya’nın duruşması ertelendi
11:28 Öner'i katleden polisin tutuklanması talebi yine reddedildi
11:02 Yargıtay Kozağaçlı’nın cezasını onadı
11:01 İmralı’da tutulan Aktaş’ın tahliyesi 1 yıl ertelendi
10:55 Sosyalistlerden Taksim çağrısı: Alanlarda birleşelim
10:31 DEM Parti: MESEM kapatılmalı, Çocuk Bakanlığı kurulmalı
10:27 İstanbul Valiliği’nden ulaşıma 1 Mayıs kısıtlaması
09:22 Birçok kentte gökyüzünü toz bulutu kapladı
09:19 İşçiler Musa Anter Parkı’nda taleplerini haykıracak
09:08 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:06 KDP’nin alıkoyduğu gazetecinin akıbeti 189 gündür bilinmiyor
09:05 Fındığa kahverengi kokarca tehdidi
09:02 Tutuklanan gazeteciler için 'dayanışmayı büyütelim' çağrısı
09:01 Êlih ve Dîlok 1 Mayıs'a hazır
09:00 30 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:15 TÖP Sözcüsü Gözen gözaltına alındı
29/04/2024
22:52 Mersin'de ev baskınları: En az 2 gözaltı
22:46 Cizîr’de 19 kişi serbest bırakıldı
22:10 14 barodan açıklama: Tahir Elçi davasında cezasızlık adım adım örüldü
21:24 ODTÜ’lülerin eylemi 6’ncı gününde
19:53 Polis şiddetini görüntüleyen gazeteci serbest bırakıldı
17:30 Erdoğan'dan Bahçeli'ye seçim sonrası ilk ziyaret
17:22 Riha'da 2 genç tutuklandı
17:12 Emine Şenyaşar: Bu zulüm normal değil
16:56 DEM Parti’nin kazandığı belediyenin parasına bloke konuldu
16:39 Denizli'de patlama: Hidrojen sülfür gazı çevreye yayıldı
15:27 Kenya’da baraj patladı: En az 42 ölü
15:23 1 Mayıs alanlarına çağrı: Mücadeleyi büyütme zamanı
15:06 Marmara cezaevleri raporu: 3 ayda bin 76 ihlal yaşandı
15:04 Barış Anneleri: Adaleti sağlayın, Makbule Özer'i serbest bırakın
14:44 Semsûr’da Çocuk ve Kadın Destek Merkezi açıldı