Geçinemeyen üniversite öğrencileri: Sorumlusu iktidar

İSTANBUL - Ekonomik kriz ve yaşam pahalılığı nedeniyle geçinemediklerini ve eğitimlerinin giderek nitekliksizleştiğini söyleyen üniversite öğrencileri, öğrenci intiharlarından ve ekonomik krizden iktidarı sorumlu tuttu.

Artan enflasyon ve yaşam pahalılığı birçok alanda etkisini sürdürmeye devam ediyor. Derinleşen ekonomik krizin faturasını yurttaşlar öderken, krizin etkilerini en çok hisseden kesimlerden biri de üniversite öğrencileri. 
 
Ulaşım, kira ve üniversite yemekhanelerinde yemeklere yapılan zamlar, öğrencilerin geçinmelerini zorlaştırıyor. Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun açıkladığı Gösterge Değerleri Raporu’na göre 2018-2022 yıllarında mezun olmadan üniversiteden ayrılan 1 milyon 957 bin öğrenci var. Rapora göre; üniversiteyi bırakan öğrencilerin büyük çoğunluğu barınma başta olmak üzere, ekonomik sorunlardan dolayı eğitim hayatına devam edemiyor.
 
Yaşadıkları sorunlara dair mikrofon uzattığımız üniversite öğrencileri, ekonomik sorunların sorumlusu olarak AKP iktidarını gösterdi. 
 
Kocaeli Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenci olan ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalan Ebru Gürsoy, KYK burslarının çok düşük olduğunu ve önceki yıllarda alınan oranların çok altında olduğunu belirtti. Kaldığı yurt koşullarının da çok kötü olduğunu ve hijyenik olmadığını vurgulayan Gürsoy, “Yemeklerde böcek çıkıyor” dedi.
 
‘ÖĞRENCİ İNTİHARLARININ SORUMLUSU İKTİDARDIR’
 
Gençler olarak geçinmekte zorlandıklarını ve mezun olduktan sonra işsiz tehlikesi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Gürsoy, gençlerin geleceksizliğe itildiğinin altını çizdi. Öğrencilerin en iyi bölümlerden mezun olmalarına rağmen atanma sorunu yaşadıklarını belirten Gürsoy, özellikle son dönemde artan intiharlara işaret etti. Öğrencilerin iyi bölümlerden mezun olduklarını fakat atanamadıkları için intihara sürüklendiğini dile getiren Gürsoy, hem intiharların hem de eğitimdeki kötü politikaların sorumlusunun iktidar olduğunu belirtti. 
 
‘SOSYAL AKTİVİTEM YOK’
 
İstanbul Sağlık Bilimler Üniversitesi’nde eczane teknisyenliği bölümünde okuyan Nazlı Doğan ise ekonomik kriz nedeniyle hiçbir sosyal aktivitesinin olmadığını belirtti. Doğan, ailesinin desteği ile eğitim hayatını sürdürebildiğini ifade etti. Doğan, “Ailemden para isteyemiyorum. Ailemin ekonomik durumu da iyi değil. Aileme bu noktada yüklenmek beni psikolojik açıdan etkiliyor. Bu durum sadece benim için geçerli değil. KYK’da bulunan arkadaşlarımız sıcak su bile bulamıyor ” dedi.
 
‘İKTİDAR 20 SENEDİR CEBİNİ DOLDURUYOR’ 
 
Rumeli Üniversitesi Fizyoterapist Bölümü öğrencisi Enes Onurcu,  eğitim araç ve gereçlerini alamadığını ve bu durumun aldığı eğitimi niteliksiz hale getirdiğini söyledi. Onurcu, “İstediğim kitapları alamadığım için gerekli eğitimi alamıyorum. Bu durum hem niteliksiz bir eğitime hem de derslerde geri kalmama sebep oluyor” dedi. 
Eğitime ilişkin iktidarın sürekli vaatler verdiğini hatırlatan Onurcu, verilen vaatlerinin tutulmadığına dikkat çekti. Onurcu, “Her şey pahalı olduğu için benim dışarda sosyal bir aktivitem olmuyor. Bu benim için çok büyük bir sorun. Bu ekonomi bu saatten sonra düzelmez. 20 senedir bir iktidar gelmiş cebini doldurmuş hala yetmiyor” şeklinde tepki gösterdi.