AK Başkanı Mayer İtalya’dan özür diledi

img

ANKARA - Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Mayer’in, İtalya’dan özür dilediği ve Avrupa için 100 milyar Euroluk bütçe çıkarmanın planlandığı dünya basınında geniş yer aldı. ABD’de ise yetersiz sağlık ekipmanları ve maske tartışması gündemde.

John Hopkins Üniversitesi canlı takip sitesinin verilerine göre; dünya çapında koronavirüs vaka sayısı 1 milyon 17 bin 567’ye çıkarak milyon eşiğini aştı. Dünyanın dört bir yanında 53 bin 249 kişi yaşamını yitirdi. Buna karşı dünya çapında toplamda 213 bin 217 kişi, virüsü yenmeyi başararak iyileşti.
 
ABD’DE MASKE
 
Global ölçekte vaka sayısının bir milyonu geçtiğini manşetine taşıyan The New York Times, “Şu an dünyanın altı kıtasında virüsün istikrarlı bir şekilde yayıldığına dair veriler var. Bunların dörtte biri Birleşik Devletler’de” diye yazdı. Gazete, ABD’nin hayat kurtarıcı ilaçların eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu. NYT, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) maske takılması yönünde karar vermesi beklentisini de yazdı.
 
İNGİLTERE’DE 9 GÜNDE YENİ HASTANE
 
The Guardian, “Wuhan uyanık olması konusunda uyarırken, İngiltere geçici Kovid-19 hastanesi açacak” haberini öne çıkardı ve 9 gün içinde inşa edilen Kovid-19 hastanesinin, önümüzdeki Cuma günü Londra’da hizmete açılacağını duyurdu.
 
Gazete, haberinin devamında, Wuhan’da ulaşım yasaklarının kalkmasından sonra şehre yeniden giriş yapanların ikinci bir salgın dalgasına neden olmaması için, yetkililerin şehir sakinlerinin evde kalması yönündeki çağrısına yer verdi.
 
Uzmanlardan sürecin daha uzun süreci yönünde yeni açıklamalar geldiğini yazan Guardian, Avrupa Komisyonu’nun (AK) virüs krizinde iş durduran işletmelerin batmasını önlemek için 100 milyar Euro bütçe çıkarmayı planladığını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Mayer’in “dayanışmada geç kalındığı için” İtalya’dan özür dilediğini bildiren gazete, Mayer’in “Bu yeterli olacak mı? 100 milyarlık destekten bahsediyoruz. Bu dev miktar bir para… Bu Avrupa Birliği’nin öne sürdüğü devasa bir destek” sözlerini işledi.
 
ROBERT KOCH ENSTİTÜSÜ: MASKE KARŞINIZDAKİNİ KORUR
 
Maska takıp takmamaya yönelik tartışmaları gündeme getiren Die Zeit, “Maske takarak yanlış bir güvenlik duygusuna aldanmayın” başlıklı haber servis etti ve Almanya’da virüsle savaşın en önünde yer alan kurumlardan olan Robert Koch Enstitüsü (RKI) başkanının uyarılarını paylaştı. Haberde, RKI Başkanı Lothar Wieler’nin “Maskenin karşınızdakileri koruyacağını ama sizi korumayacağını unutmayın. Maske ile bulaşmadan korunmuyorsunuz. Böylesi maskeler sadece kendi saçabileceğiniz damlacıklardan diğerlerini korumaya ve onlara bulaşmamasına yardımcı olur” ifadelerine dikkat çekildi.
 
EL PAİS: ÇÖKÜŞÜN TARİHİ
 
El Pais Gazetesi’nin “Leganés: Çöküşün tarihi” başlıklı haberde, Hospital Severo Ochoa de Leganés Hastanesi’ndeki yetersiz sağlık ekipmanları, 90 kişilik kapasitede 345 kişinin bulunması gibi eksikliklere yer verildi. Haberde, şu ifadeler yer aldı: “Sağlık hizmetlerinin çöküşü bir haftada 300’den fazla ölüme neden oldu. Yaşlanan nüfus ve kalabalık yerleşim yerleri koronavirüs için avantaja dönüştü. Aileler polisi aradılar, çünkü altı veya sekiz saat boyunca ölü dedeleriyle birlikte kalmak zorunda kaldılar ve kimse onlarla ilgilenmiyordu.”
 
İTALYA’DA İKİNCİ AŞAMA 16 MAYIS SONRASI 
 
La Repubblica, İtalya’da koronavirüse dair gelişmeleri aktardığı haberinde, virüsün yayılımının yeniden hızlanmaması için salgın tedbirlerinin ne kadar uzatılması gerektiğine dair, Sivil Savunma Başkanı Angelo Borrelli’nin son yaptığı bir söyleşideki açıklamalarını paylaştı. Haberde, Borelli’nin “Durum şimdi durağan, bu durumun ne zaman azalmaya başlayacağınız görmemiz gerekir, ancak bugünden itibaren 16 Mayıs'a kadar 2. aşamaya geçebileceğimizi öneren başka olumlu verilerimiz olabilir ve o zaman ikinci aşamaya geçebiliriz” ifadeleri yer aldı.
 
Çeviri: Mezopotamya Ajansı