‘Kayyım atamaları ibretlik bir hal aldı’

img

DİYARBAKIR - HDP’li 8 belediyeye kayyım atanmasına tepki gösteren görevden alınan Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, kayyım atamalarının ibretlik bir hal aldığına dikkat çekerek, pandemi haline gelen AKP’nin gitme zamanının geldiğini söyledi.  

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Batman, Diyarbakır’ın Silvan, Lice, Eğil ve Ergani ilçeleri, Bitlis’in Güroymak ilçesi, Iğdır'ın Halfeli ve Siirt'in Gökçebağ belde belediyelerine kayyım atandı. Polis tarafından evleri basılan belediye eşbaşkanları gözaltına alındı. Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir ile çoğu belediye meclis üyesi 11 kişi gözaltında tutulurken, Silvan Belediyesi Eşbaşkanı Naşide Toprak ve Lice Eşbaşkanı Tarık Mercan’a ev hapsi verildi, Eğil Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Akkul ise “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutukladı. Koronavirüsü ile mücadelenin yürütüldüğü bir dönemde HDP’li belediyelere kayyım atanması tepkiyle karşılandı. 
 
22 Ekim 2019’da görevden alınan yerlerine kayyım atanan Bismil Belediyesi Eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, kayyım atamalarının Kovid-19 virüsü gibi yayılmaya devam ettiğine dikkat çekerek, virüsle mücadele etmesi gerekenlerin seçilmişler ile mücadele ettiği belirtti. Eşbaşkan Gülşen Özer, hükümetin söz konusu Kürtler olunca insanlık tarihinde görülmemiş antidemokratik, keyfiyetçi uygulamalarla tüm yöntemleri kullanarak irade gaspına gittiğini belirterek, koşullar ne olursa olsun dünyanın her yerinde Kürde dair ne varsa imha etmeye çalışan bir zihniyetin var olduğunu söyledi. 
 
‘HALKIN İRADESİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
 
Dünyanın kenetlendiği ve mücadele ettiği bir virüs ortada varken hükümetin virüse harcayacağı enerjiyi halkların iradesine saldırarak kullandığını belirten Özer, “Bu halk iradesine sahip çıkacak ve sizin yok sayma,  imha politikanıza boyun eğmeyecektir. Kurgusal, farazi olarak kendilerince ürettikleri tanımlamalarla seçilmiş eşbaşkanlarımızı suçlu ilan etmek ise iki yüzlülüktür. Bizler halkımızdan yana olan, her daim halkımızın demokratik, barışçıl ve savaşsız bir yaşam kurmanın mücadelesine devam edeceğiz. Bizler Kürt halkının ve bu coğrafyada ki tüm halkların, kadınların, gençlerin, emekçilerin, esnafın, çiftçinin kısacası tüm kesimlere özgür, demokratik ve insanca bir yaşam kurma mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Korkularınız sizindir. Bizler cesurca inandıklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bir an önce eşbaşkanlarımızın serbest bırakılması gerekir. Her koşulda halkın iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. 
 
‘KAYYUM İBRETLİK BİR HAL ALDI’
 
Tüm dünyanın gündemi Kovid-19 virüsü iken iktidarın gündeminin kayyumlar olduğunu belirten diğer eşbaşkan Orhan Ayaz, kayyum atamalarını “ibretlik” bir hal olarak değerlendi. İktidarın, Kürt fobisinin virüsü dinlemediğini belirten Ayaz, AKP’nin kendi bekasını toplumun bekasının önünde gördüğünü kaydederek, “AKP halkın iradesine saldırırken ne virüsü ne de hukuku engel olarak görmüyor” diyerek tepkisini dile getirdi. AKP’nin “pandemi” haline geldiğini kaydeden Ayaz, tek temennilerinin AKP’nin demokratik yollarla bir an önce gitmesi olduğunu söyledi.