Federe Kürdistan'a giden HDP ve DTK heyeti temaslarını tamamladı

img

HABER MERKEZİ  - HDP ve DTK heyeti, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki temaslarını tamamlayıp, Türkiye’ye geri döndü. Heyet, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih,  Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani’nin yanı sıra pek çok isimle görüşmeler yaptı.

 
Devam eden Kürt sorunu ve izlenen savaş politikaları, yaşanan bölgesel sorunlar ve Kürtler arasında ihtiyaç duyulan ulusal birlik gibi konularda temaslarda bulunmak üzere 7 Eylül'de Federe Kürdistan Bölgesi’ne giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) üst düzey isimlerinden oluşan heyet, temaslarını tamamladı. 
 
Heyette, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer yer aldı. 
 
ÖNCESİNDE KADIN MECLİSİ GİTTİ
 
Bu ziyaret öncesinde yine Batman Milletvekili Feleknas Uca başkanlığındaki milletvekilleri Semra Güzel, Nuran İmir ile Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özdemir’in yer aldığı  HDP Kadın Meclisi heyeti de temaslarda bulunmak üzere bölgeye gitmişti. Bölgedeki kadın siyasetçiler ve kurumlarla kurulan temasların ardından Milletvekili Felaknas Uca diğer gelen heyete dahil olmuştu.
 
MESUT VE NEÇİRVAN BARZANİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ
 
7 Eylül günü gittikleri Hewlêr Havaalanı’nda Erbil Valisi Nevzad Hadi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Hüseyin tarafından karşılanan HDP ve DTK, heyeti, önce Selahattin kentinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Bu görüşmenin ardından Kürdistan Emekçiler Partisi yetkilileri ile görüşen heyet, 8 Eylül'de de Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani ile bir araya geldi. Nêçirvan Barzani ile yapılan görüşmede Başkanlık Ofisi Sorumlusu Kerim Sincari,  Dış İlişkiler Sorumlusu Sefin Dizayi, Türkiye ve Kürdistan Bölgesi İlişkileri Sorumlusu Ebdulselam Reşid, KDP İlişkiler Komitesi Sorumlusu Eli Hisên de yer aldı. 
 
Nêçirvan Barzani ile görüşülmesi sonrasında temaslarına Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanlığı’nı ziyaret ederek devam eden heyet, 9 Eylül'de bu kez Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü. Görüşme, Cumhurbaşkanı Salih’in Süleymaniye kentinde bulunan baba evinde gerçekleşti.
 
CUMHURBAŞKANI SALİH HEYETİ BABA EVİNDE KARŞILADI
 
Bu görüşmede Cumhurbaşkanı Salih’e, Cumhurbaşkanı Danışmanı Salar Mehmud, Irak Parlamentosu YNK Grubu Başkanı Ciwan İhsan ve YNK Yönetim Kurulu Üyesi Nermin Osman eşlik etti.
 
HDP ve DTK heyeti ardı ardında kurdukları bu temasların ardından son olarak dün Celal Talabani’nin partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Değişim Hareketi (Goran) ve Yeni Nesil Koalisyonu (Nifşê Nû) partilerinin yetkilileri ile görüşüp, yine Saddam Hüseyin döneminde işkence merkezi olarak kullanılan Kızıl Cezaevi’nde incelemelerde bulunduktan sonra bu sabah Türkiye’ye geri döndü.