Meclis’te kayyım tartışması: Kürt düşmanlığı yapıyorsunuz

img

ANKARA - Meclis’te yaşanan kayyım tartışmasında HDP, kayyım atamalarının irade gaspı olduğunu belirterek, AKP’nin Kürt düşmanlığı yaptığını söyledi. CHP’li Abdurrahman Tutdere, kayyım atamalarının demokrasiye verilen en büyük zarar olduğunu ifade etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınması ve görevden uzaklaştırılması ardından yerlerine kayyım atanmasının irdelenmesi ile söz konusu durumun yarattığı zararların tespit edilmesi amacıyla Meclis araştırması istedi. Genel Kurul’a sunulan önerge üzerine HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir kürsüde söz aldı. Taşdemir, 2016 yılından bu yana belediyelerin gasp edilmesi, kayyımların talan ve yolsuzluklarını anlattıklarını belirtti. Kayyım uygulamalarının 4 yıldır sürdüğünü belirten Taşdemir, “Bu durum Meclis için de demokrasi tarihi açısından da utanç vericidir. Bu utanç verici durumu sahipleniyorsunuz, bunun bir parçası oluyorsunuz” dedi.
 
‘AKP KÜRT DÜŞMANIDIR’
 
Kayyımları “İrade hırsızı” olarak nitelendiren Taşdemir, “AKP bu salgını Allah’ın lütfuna çevirerek, politik fırsatçılık yapıyor. AKP Kürtlerle, belediyelerimizle mücadele ediyor. İnsanlar can derdinde sizin aklınıza ise gelen ilk şey belediyelerimizi talan etmek geliyor. Şu günlerde faşizmle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Algı operasyonlarıyla gerçeği ters yüz etmek isteyebilirsiniz ama halkımız biliyor ki belediyelerimiz halk belediyeciliğinin, şeffaf belediyeciliğinin örnekleridir. Siz bu halkı hizmete layık görmüyorsunuz. Halkın kaynaklarını bu salgın döneminde talan etme peşindesiniz. Toplumsal kaynaşma, birlik, beraberlik dilinizden düşmedi ama ne yaptınız Kürtleri bu toplumsal bütünün bir parçası olarak görmüyorsunuz. AKP Kürt düşmanıdır. Bu politikalarınızın karşısında kimse susmayacak, boyun eğmeyecek” diye konuştu.
 
AKP’Lİ MUŞ: DÜŞMANLIK YAPMIYORUZ
 
Taşdemir’in konuşması sonrası AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş söz aldı. Muş, Kürtlere düşmanlık yapmadıklarını ileri sürerek, “Burada bizim vatandaşlarımıza yönelik böyle bir içgüdüyle hareket ediyormuşuz gibi eleştiriler yapılmasını kabul etmiyoruz. Toplumumuza karşı nefret değil, ancak muhabbet besleriz. Onlarla ancak beraber yürümeyi düşünürüz” şeklinde konuştu.
 
CHP’Lİ TUTDERE: DEMOKRASİDE YERİ YOK
 
Ardından CHP adına Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere önerge üzerine konuştu. Kayyım uygulamalarını eleştiren Tutdere, halkın özgür iradesiyle seçilmiş belediyelere kayyım atanması ve belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasının hukukla ilgisi olmadığının altını çizdi. Tutdere, kayyım uygulamalarının demokraside yerinin olmadığını dile getirerek, “Anayasamıza göre belediyeler, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişileridir. Kayyum uygulamanız belediyeleri kayyumlar tarafından seçilen tüzel kişiler haline getirdi. Kayyım uygulaması siyaseti son dönemlerde iktidar tarafından olağan bir duruma getirildi. İktidar özellikle sandıkta yenemediği belediyeleri, iktidar gücünü kullanarak kayyum siyasetiyle devirmeye çalışıyor. Demokrasinin en temel ilkesi egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor. Kayyum halk egemenliğini ortadan kaldırıyor. Anti demokratik uygulamalardan vazgeçin” ifadelerini kullandı.
 
OLUÇ: TEHDİT OLARAK ALGILIYORUZ
 
AKP milletvekillerinin HDP belediyelere yönelik “terör” suçlamasına karşı söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Bir tek belediye eşbaşkanımız yoktur ki ‘teröre’ kaynak oluşturduğu için gözaltına alınsın, bu konuda ceza alan tek bir belediye eşbaşkanımız yoktur. Yalan söylüyorsunuz. Halkı kandırıyorsunuz. Kürt halkının iradesini gasp ediyorsunuz. Sandık adaletini çiğniyorsunuz.  Özellikle koronavirüsün bu dönemde Kürt halkının seçmiş olduğu belediyelere dönük düşmanca uygulamalarınızı, Kürt halkına dönük koronavirüs ile ilgili tehdit yaratma olarak algılıyoruz” diye konuştu.
 
HDP’nin oylamaya sunulan önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.