Akşener: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tutmadı

img
ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim öngörmediğini belirterek, “Erdoğan'ın rasyonellikten uzak duygusal sistemin içinde o gerçekçi yanı ortaya çıkacak. İyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz” dedi.
 
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, parti Genel Merkezi’nde gazetecilerle bir araya geldi. Akşener gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sistem eleştirisinde bulunan Akşener, siyasette tek sesliliğin hakim olduğunu söyledi. Akşener, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi keşke çalışsaydı. Tutmadı. Şimdi 7'de 77'ye Türkiye'de ne olsa, herkes Sayın Erdoğan'dan biliyor. Tek adam rejiminin getirdiği durum. Kısa, öz, sivil yeni bir anayasa ile iyileştirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
 
‘EMİNE ERDOĞAN’DAN BAHSETTİM Mİ?’
 
HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kitabının sahnelendiği tiyatro ile ilgili tartışmalara değinen Akşener, “CHP'nin kurumsal yapısı oradaki fotoğrafın kurumsal sistem içerisinde bir karşılığı var mıdır bilmiyorum. Benim bildiğim, Kılıçdaroğlu'nun, HDP'nin PKK ile arasına mesafe koymadığı halinde, CHP ile arasına mesafe koyacağı beyanatı var. Bu beyanatta bir değişiklik yoksa, o fotoğraf aileler üzerinde yorum yapmayayım. Siyasilerin eşleri tiyatroya gitmiş. Magri magri'de hiç Emine hanımdan bahsettim mi? CHP'nin kurumsal yapısı eğer bu tiyatroda ortaya çıkan fotoğrafla eş değerse, başka bir şey. Ama benim sizin bildiğiniz en son Kılıçdaroğlu'nun bir beyanatı var. HDP ile herhangi bir iletişimin, bu kanalın açılabilmesi için HDP'nin, PKK ile arasına mesafe koymasıdır demesi. Eşler üzerinden ne söyleyebiliriz ki. Bizim HDP'ye yönelik tutumumuz belli. Ben kadınların özne olduğu konularda konuşmamaya özen gösteriyorum. Gitmişler. Napalım? Tekrar söylüyorum. Hiç Emine Erdoğan'ın eylemler, tutumuyla ilgili 2002'den beri, hiç ağzımdan yorum duydunuz mu? Hayır. Kadını tırmalamaktan, özne haline getirmekten vazgeçelim. Ben davet edilseydim gitmezdim. Eşim de gitmezdi" dedi. 
 
‘SEÇİM ÖN GÖRMÜYORUM’
 
Akşener, erken seçim ile ilgili soruya, "Samimiyetle inanıyorum ki Sayın Erdoğan'ın rasyonellikten uzak duygusal sistemin içinde o gerçekçi yanı ortaya çıkacak. Buna ben inanıyorum. Dediğim gibi iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz. Seçim ne zaman olur? Kendimi Erdoğan yerine koyuyorum; elinizde 2023'e kadar süre var, neden onu ortadan kaldırasınız. Seçim ön görmüyorum. Durup dururken neden seçim yapsın? Ben Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'yle seçime gidince seçilemeyeceğini görüyorum. Buradan yaptığım çıkarsama, bu alanı görebileceğini düşünüyorum. Ama seçilemeyeceğini biliyorum, matematiksel olarak biliyorum. Bizim bu teklifimiz muhalefette yer alan bütün partiler için geçerlidir. Ön şartımızdır ittifak için. Diyelim ki seçime Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerinden gidildi, orada İYİ Parti'nin ittifak içerisinde bulunmanın ön şartı parlamenter sisteme dönmektir. Şu ana kadar gördüğüm kadarıyla da yeni kurulacak partiler de dahil olmak üzere muhalefet partiler bu görüşte” yanıtı verdi.
 
KANAL İSTANBUL PROJESİ
 
Akşener, Kanal İstanbul Projesi’ne dair ise şunları söyledi: “Doğru bulmuyorum. Sorular sorduk, yanıtını alamadık. AK Parti'nin proje olarak seçim beyannamesinde varken, 9 sene sonra neden gündeme gelmemiş. 9 yıl sonra neden gündeme geldi, bize bir fayda mı sağlayacaktır? Ekonomiye dair pek çok soru soruyoruz. Bunlara dair hükûmet kanadından bir yanıt alamadık. Bu taraftan sevdiğim insanlar sevmediğim insanlar üzerinden bir rant aktarımı olabilir. Ayıp olanı yanlış olanı orada insanlar yaşıyor. Ta Aksu'da bir yerde esnaf gezerken, hiç beklemeyeceğiniz bir hanımefendi ne düşünüyorsunuz Kanal İstanbul konusunda dedi. Antalya nere İstanbul nere? Bu kutuplaşmadan böyle olmaktan yorulduk. Yumruklarımızı, dişlerimizi sıkmaktan yorulduk. Benim önerim şu ağalar biraz dişlerimizi ellerimizi gevşetmeye izin versinler. Kanal İstanbul doğru dürüst tartışılmalı. ÇED raporunda Hz. Nuh'un drone kullandığını söyleyen bir bilim insanı var."