CHP’li Sertel: Savaş politikalarına karşı barışı savunalım

img

İZMİR - Türkiye’nin Libya’ya asker göndererek savaşın bir tarafı olduğuna dikkati çeken CHP İzmir Milletvekili Attila Sertel, “Sadece bizim topraklarımızda değil, başka ülkelerin topraklarında da savaş olmasın, barış olsun kardeş kardeşi öldürmesin” dedi. 

 
Trablus Hükümeti’ni savunmak üzere Libya’ya asker gönderen Türkiye’nin savaşın bir tarafı olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atilla Sertel, Türkiye’nin sahada daha fazla yalnızlaşacağını söyledi. 
 
‘GİDEREK YALNIZLAŞIYOR’
 
AKP hükümetinin emperyalizmin güdümünde hareket ettiğini söyleyen Sertel, bu politikanın hiçbir fayda sağlamayacağını vurguladı. Libya konusunda atılması gereken en önemli adımın barış ve kalıcı istikrar olduğuna dikkati çeken Sertel, “Suriye’ye yönelik uygulamalarıyla, diğer ülkelerin iç işlerine karışarak izlediği dış politika, Türkiye’nin aleyhine bir politikadır. Yurtta Sulh Dünyada Sulh diyen bir ülkenin evlatlarına, hiçbir yararı olmayan ve başka ülkelerin içişlerine karışmasının doğru olmadığını biz ısrarla söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz. Türkiye’yi yöneten kişi belli kesimlerin direktifleriyle hareket ediyor” diye konuştu.  
 
'DOSTLUK KÖPRÜLERİ KURULMALI’
 
Türkiye’nin bu kararla sahada yeni bir savaşa dahil olduğunu hatırlatan Sertel, şöyle devam etti: “İktidar Suriye’de Emevi Camii'nde de namaz kılacağım iddiasıyla yola çıkan ama daha sonra türbeyi kaçıran bir iktidar oldu. Daha önce Suriye’ye altı milyar dolarlık ihracat yapan bir ülke konumunda iken şimdi 4 milyon Suriyeliyi kendi topraklarında kabul eden bir ülke haline geldi. Türkiye’nin aleyhine olan ne varsa bu iktidar döneminde gerçekleşti ve izlenen dış politikalar yüzünden oldu. Bizim Suriye ile bir problemimiz olmaz olamaz da. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim toprak bütünlüğümüz içinde çok önemli. Bizim o noktada söylemlerimizin doğru olduğunu kabul eder noktadalar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye gelmeden önce Emevi Camiii’ni ziyaret ediyor bence Türkiye’ye çok önemli bir mesaj veriyor. Bunun altını dikkatle çizmek lazım. Bizim Suriye ile olan dostluk köprülerini derhal kurmamız lazım.” Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik savaş tezkeresini savunan Sertel, Libya ile Suriye’nin birbirinden farklı olduğunu ileri sürdü. 
 
‘GELECEK BARIŞLA MÜMKÜN’
 
Savaş politikasına karşı ısrarla barışı ve kardeşliği savunacaklarını söyleyen Sertel, sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece bizim topraklarımızda değil, başka ülkelerin topraklarında da savaş olmasın, barış olsun kardeş kardeşi öldürmesin. Çünkü Libya’daki savaşta birbirlerini öldürenlerin iki kesimin de Müslüman olduğu gerçeği var. Yani bizim bütün Ortadoğu coğrafyasında emperyalizme karşı ortak bir mücadeleyi geliştirmemiz lazım. Bizim savaşan ülkelere karşı duruşumuzun barış yolunda olması lazım. Türkiye’nin geleceği de kalkınması da Türkiye’deki kardeşliğin barışın tesis edilmesi Ortadoğu coğrafyasında tesis edilmesi şarttır.” 
 
MA / Esra Solin Dal