Mardin’de 23’üncü gün: Parti binasına abluka, şarkılara müdahale

img
MARDİN – Kayyum atamalarına karşı Mardin’de devam eden Demokrasi Nöbeti’nin 23’üncü gününde polisler, milletvekilleri dışında kimseyi eylemin yapıldığı Karayolları Parkı’na sokmadı. Vekillere uzaktan şarkı söyleyerek destek veren bir grup yurttaş da polislerce müdahalede bulunuldu.
 
İçişleri Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerine kayyum atanması sonrası başlatılan Demokrasi Nöbeti, Mardin’de 23’üncü gününde gergin başladı. Karayolları Parkı’nda tuttukları nöbet eylemi için HDP İl Örgütü binasından çıkan partililer, yine polis engeli ile karşılaştı. Partinin bulunduğu bina girişi ve çevresini ablukaya alan polisler, HDP’lilerin parka gitmelerine izin vermedi.
 
Bunun üzerine polis yetkilileri ile HDP’liler arasında tartışma yaşandı. Daha önce yapmış oldukları görüşmelerde parka geçmelerinde herhangi bir sorun olmadığının kendilerine iletildiğini belirten HDP’lilere, polisler parka gitmelerine izin verilmeyeceğini söyledi.
 
Gerekçe olarak ise, son üç gündür karşılaşılan engellemelerde olduğu gibi Mardin’in Nusaybin ve Ömerli ilçeleri kırsalında bulunan Ömeryan Bölgesi’ndeki çatışmalar gösterildi.
 
HDP’liler bu duruma itiraz etmesi üzerine polisler sadece HDP’li milletvekillerinin geçişine izin vereceklerini ifade. Yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine HDP’li milletvekilleri diğer partililerden ayrılarak parka geçti.
 
ŞARKI SÖYLEMELERİNE BİLE TAHAMMÜL EDİLEMEDİ
 
TOMA ile zırhlı araçlarla birlikte çok sayıda polisin konumlandırıldığı parka gelen milletvekillerine o esnada parkta oturan yurttaşlar destek vermek istedi. Ancak milletvekillerinin yanına yaklaşmalarına izin verilmemesi üzerine yurttaşlar polis kalkanlarının önünde oturma eylemine başladı. O anlarda alkış çalışıp, şarkılar seslendiren eylemcilerin etraflarını saran polisler, şarkı söylemeye devam etmeleri halinde müdahale edileceği tehdidinde bulundu.
Ancak şarkılarını söylemeye devam eden yurttaşlar, polislerce zor kullanılarak dağıtılmaya çalışıldı. O anları cep telefonları ile kaydedenlerin telefonlarını ellerinden zorla alan polisler,  çekilen görüntü ve fotoğraflar tek tek sildi. 
 
‘KAYYUM MARDİN’İ YÖNETEMEZ’
 
Milletvekilleri ise oturma eylemlerinin ardından açıklama yaptı. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından yapılan açıklamayı,  basın mensupları ve milletvekili danışmanlarının alana girmesine izin verilmediği için Mardin Milletvekili Ebru Günay kendi sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak  paylaştı.
 
Parkın içerisinde abluka altında olduklarına dikkat çeken Meral Danış Beştaş, partililerinin ve yurttaşların yanlarına gelmelerine dahi izin verilmediğini söyledi. 
 
Bu nedenle yurttaşların parkın içinde farklı alanlarda oturma eylemine dahil olduğunu belirten Beştaş, İçişleri Bakanlığı’nın kayyum demeyi yasakladığını, kayyum olarak atanan valilerin ise kendilerine karşı eylem yapılmasını yasakladıklarını belirtti. Kayyum uygulamalarını kabul etmeyeceklerini söyleyen Beştaş, “Mardin halkının seçmiş olduğu belediye eşbaşkanlarımız görevden alınmış olsa da kayyum Mardin’i yönetemez” dedi.
Açıklamanın ardından bu kez parktan ayrılmayan milletvekilleri eylemlerini sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.
 
GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN SİZSİNİZ’ 
 
Parkta oturma eylemini sürdüren vekillerin yanına gitmek isteyen yurttaşlar da engellendi. Parkta bulunan yurttaşlar ve HDP’li vekillerin danışmanlarının da bölgeden uzaklaştırılmak istenmesi üzerine HDP’lilerle polisler arasında tartışma yaşandı. Yurttaşları “güvenlik” gerekçesiyle uzaklaştırdığını ileri süren polise tepki gösteren milletvekili Meral Danış Beştaş, “Siz suç işliyorsunuz. Yolu yayaya kapatamazsınız. Siz güvenliği tehdit ediyorsunuz. Güvenlik almıyorsunuz. Vatandaşın geçişini engelliyorsunuz. Hangi yetkiyle engelliyorsunuz” dedi. Polis, yolu yaya trafiğine kapatırken, HDP'liler bir açıklama yaptı. 
 
Açıklama yapan İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, kayyum siyasetine teslim olmayacaklarını vurguladı. Oturma eylemimin ardından HDP'liler, parti binasının önüne geçti. Parti binası önünde beklemeye başlayan HDP'lilerin etrafı yeniden ablukaya alındı. Yüzlerce polisle oluşturulan abluka sırasında HDP'liler, polislere tepki göstermeyi sürdürürken, uzun bekleyişin ardından eylem sona erdirildi.