HDP Efrin zeytinlerini Meclis’e taşıdı

img

ANKARA - HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Tarım ve Gıda Bakanı Bekir Pekdemirli’ye, “Afrin zeytinyağının ‘Türk zeytinyağı’ etiketiyle AB ülkelerine satıldığı iddiası doğru mudur?” diye sordu. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Efrin’den getirilen zeytinlerden çıkarılan zeytinyağının “Türk zeytinyağı” diyerek etiketlenerek, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gönderildiğine dair çıkan haberleri Meclis’e taşıdı. Öcalan, Tarım ve Gıda Bakanı Bekir Pekdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
 
Önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “İspanyol OliveOilTimes gazetesinin El Público’ya dayandırdığı habere göre; Türkiye ve ÖSO’nun kontrolünde bulunan Afrin’deki zeytinyağı ‘Türk zeytinyağı’ diye etiketlenip AB ülkelerine satılmaktadır. Daha önce Afrin’deki zeytinlerin Türkiye’ye getirildiği ve buradan da Avrupa’ya satılacağı iddialarıyla ilgili Tarım ve Gıda Bakanı Bekir Pakdemirli, ‘PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin’de biz gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz’ açıklamasıyla doğrulamıştı.
 
Söz konusu gazete haberine ilişkin, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ve İsviçreli milletvekili Bernhard Guhl ve İspanyol zeytin işletmeci ve yerel kaynaklardan yapılan açıklamalara bakıldığında söz konusu durumun iddianın ötesinde olduğu anlaşılmaktadır.”
 
Önergede, Türkiye’nin bu satışlardan 80 milyon dolar gelir elde edildiği iddialarına da yer verildi.
 
HDP’li Öcalan, Tarım ve Gıda Bakanı Pekdemirli’ye yanıtlaması için şu soruları yöneltti:
 
“* Habere konu olduğu gibi Afrin zeytinyağının ‘Türk zeytinyağı’ etiketiyle AB ülkelerine satıldığı iddiası doğru mudur?
 
* Söz konusu iddia doğru ise bugüne kadar Afrin’den kaç ton zeytinyağı Türkiye’ye getirilmiştir? Söz konusu zeytinyağının ne kadarı iç piyasada tüketilmiş ne kadarı ihraç edilmiştir? İç piyasada tüketilen ve ihraç edilen bu zeytinyağından elde edilen toplam para miktarı ne kadardır?
 
* Bütçe görüşmelerinde Afrin zeytinlerinin Türkiye’ye getirildiğine ilişkin açıklamanız dikkate alındığında, Afrin operasyonun sonra Türkiye’ye kaç ton zeytin getirilmiştir? Söz konusu zeytinlerin ne kadarı iç piyasada tüketilmiş ne kadarı ihraç edilmiştir? İç piyasada tüketilen ve ihraç edilen bu zeytinden elde edilen toplam para miktarı ne kadardır?
 
* Zeytin ve zeytinyağı dışında Afrin’den hangi tarımsal ürünler Türkiye’ye getirilmektedir? Getirilen tarımsal ürünlerin türü ve miktarı ne kadardır?”