HDP’den Şeffaflık ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi

img
 
 ANKARA – HDP, yolsuzlukla mücadele ve seçimlerde şeffaflık sağlanması amacıyla Meclise ‘Şeffaflık ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi’ verdi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Meclis Başkanlığı’na hazırladıkları Şeffaflık ve Siyasi Etik Kanunu Teklifi verdi.
 
Kanun teklifinin gerekçesinde, Türkiye’de siyasi etik tartışmasının her zaman gündemde olduğu belirtilerek,  tartışmanın temelinin ise yolsuzluk ve rüşvet oluşturduğu vurgulandı. Bu tartışmanın ise denetleme, hesap verme ve şeffaflık çerçevesinin çizilmesine yönelik yapılması gerektiğini belirten Grup Başkanvekilleri, “Bunun beraberinde seçilmişlerin, seçim kampanyası süreçlerinde yapmış oldukları her türlü kampanya harcamalarının ve kaynaklarının seçim sürecinde ve sonrasında kamuoyuna açıklanması siyasetin şeffaflığı ilkesi doğrultusunda gereklidir” dedi.
 
YOLSUZLUKLA MÜCADELE
 
Yine Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’nde yer alan yolsuzluk suçları yönünden milletvekili dokunulmazlığının ve kamu görevlilerinin her türlü soruşturma ve yargılama ayrıcalığının kaldırılmasının bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
 
DENETİM MEKANİZMALARINDA TOPLUM
 
Hesap verme anlayışının Meclis’te ve devlet kurumlarında oluşmasının gerekliliğinin belirtildiği gerekçede, toplumun dahil olduğu bir denetleme mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiği ve sivil toplumun önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin altı çizildi. 
 
İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNE KATKI SUNACAK
 
Türkiye’de siyaset etiğinin oluşturulmasının ülkenin insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasına katkı sunacağının ifade edildiği gerekçede, “Bunun yanında siyasilerin ve devlet görevlilerinin siyasi etik çerçevesinde hareket etmeleri, iktidarda bulunanların iktidar olanaklarını, üyesi oldukları siyasi parti ve yandaşları lehine kullanmalarının önüne geçecektir” denildi.
 
‘TÜRKİYE’NİN ŞEFFAFLIK KARŞI TUTUMLARI AÇIKLANMIŞTIR’
 
Mevcut yasal düzenlemelerin Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet ile mücadelede etkin bir rol oynamasına engel olduğu belirtilen kanun teklifinin devamında şunlar belirtildi: “AK bünyesinde görev yapan ve Türkiye'nin üye devletlerarasında bulunduğu Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), Türkiye'nin şeffaflık karşıtı tutumları olduğunu açıklamıştır. Türkiye, yolsuzlukla mücadeleye dair 22 adet GRECO tavsiyesinin 20’sine uymamıştır. Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde ülkeler arasındaki yeri 2013 yılından beri geriye gitmektedir. 2017 yılı Endeks sonuçlarına göre, 40 puan alan Türkiye, 6 basamak gerileyerek 180 ülke arasında 81. sırada yer almıştır. Türkiye, son 5 sene içerisinde 10 puanlık bir düşüşle 28 sıra gerilemiştir.”
 
‘TÜRKİYE ETKİN DEĞİL’
 
Seçimlerin şeffaf olmadığı, Sayıştay raporları ile ortaya çıkan usulsüzlükler, İşsizlik Fonu’ndaki usulsüzlükler, iktidarın “mega projelerinin”, 17-24 Aralık yolsuzluk operasyonlarının hatırlatıldığı teklifte,  Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelede etkin olmadığı ifade edildi.
 
‘İDDİA VE ŞİKAYETLER ARAŞTIRILACAK’
 
Teklifin devamında şunlar belirtildi: “Kanun teklifimizle birlikte, Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve milletvekillerini de kapsayan siyasal etik çerçevesi oluşturulması öngörülmektedir. Hazırlamış olduğumuz teklifte ayrıca, denetim mekanizmasında toplumun doğrudan katılımın sağlanması amacıyla, iddia ve şikayetlerin araştırılması ve sonuca bağlanması konusunda husus ve esaslar düzenlenmektedir”