‘Can Atalay halkının arasına dönene dek buradayız’

img
MERSİN - AYM kararının uygulanmadığını belirten TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, “Can Atalay halkının arasına dönene dek buradayız” dedi. 
 
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü, partilerinin tutuklu bulunan ve Anayasa Mahkemesi’nin hak “ihlali” verdiği Hatay Milletvekili Can Atalay’ın serbest bırakılması için adliye önünde basın açıklaması düzenledi. “Yargıtay darbesine geçit vermeyeceğiz” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan sivil toplum örgütleri ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İl Örgütü temsilcileri de destek verdi. Açıklamada sık sık, “Hatay halkı vekilini istiyor” ve “Canla başla direneceğiz” sloganları atıldı.  
 
AKP VE MHP YARGISI, ANAYASA’YI ÇİĞNEDİ
 
Açıklama yapan TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen iktidarın yargıya dönük baskısı nedeniyle Can Atalay’ın tahliye edilmediğini belirterek, deprem felaketi yaşayan binlerce depremzedenin seçtiği milletvekili Atalay’ın siyasi kararlarla zorla cezaevinde tutulduğunun altını çizdi. Paket, “YSK tarafından Can Atalay'ın milletvekili adayı olmasında bir sakınca görülmedi. Seçildikten sonra TBMM'den mazbatasını aldı, Genel Kurul'da ismi okundu, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na seçildi. Ancak tüm bunlara rağmen özgürlüğüne kavuşması engellendi. AYM'ye başvuruda bulunuldu, AYM Can Atalay'ı haklı buldu ve derhal tahliyesini talep etti. Ancak Yargıtay, iktidar cephesinden aldığı talimatla AYM'nin derhal uygulanması gereken kararını ve anayasanın ilgili maddesini tanımadığını açıkladı, üstelik AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yani AKP, MHP ve onun yandaş yargısı, bir seçilmişi özgürlüğünden mahrum etmek için anayasayı çiğnedi” ifadelerini kullandı.
 
‘HRANT’I BİR KEZ DAHA ÖLDÜRDÜLER’
 
Hırsızlığa, hukuksuzluğa, suça hiç bulaşmamış ve halk tarafından seçilen bir iradenin tahliye edilmezken, mafyalar ve katil müteahhitlerin sokaklarda cirit attığını dile getiren Paket, “Yargıtay, Türkiye'nin en yüksek yargı makamına ‘Seni de anayasayı da tanımıyoruz’ deme haddini ve yetkisini kimden alıyor?” diye sordu. Paket, ayrıca AYM’nin tahliye kararına rağmen Atalay’ın tahliye edilmediğini fakat Hrant Dink’in katili Ogün Samast ‘ın tahliye edilmesine tepki gösterdi. Paket, “Bu ülkede AYM ve AİHM kararları uygulanmazken, adaletin kırıntısına tahammül kalmamışken, Hrant’ın katilleri için her türlü hukuki yolu uygulayanlar, hasta ve yaşlı mahpuslara uygulanmayan koşullu salıverme şartlarını Hrant’ın görünen katiline uygulayarak dün bir kere daha Hrant Dink’i katlettiler” diye konuştu.
 
MÜCADELE VURGUSU
 
Anayasayı ve Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımadığını ilan eden ve üstelik AYM üyelerini suç duyurusuyla tehdit eden hakim ve savcıların, Anayasal düzene karşı suç işlediklerini belirten Paket, “AYM kararlarını tanımam. ‘Buna alışacaksınız’ diyen iktidar karşısında durmaya, onların adaletsiz düzenleri karşısında halkın mücadelesini, emeğin mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Can Atalay halkının arasına dönene dek buradayız. Hukuka ve Anayasa'yı yerle bir etmenize geçit vermeyeceğiz” dedi.