DTK, Ermeni Soykırımı'na dair mesaj yayınladı

img
HABER MERKEZİ - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Halklar ve İnançlar Komisyonu, yayınladığı mesajla 1915'te katledilen 1,5 milyon Ermeni'yi andı. Aynı soykırımcı zihniyetin AKP-MHP eliyle bugün hala sürdürüldüğünü de vurgulandı. 
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Ermeni Soykırımı'nın 103'üncü yıldönümü vesilesiyle yazılı mesaj yayınladı. Yayınlanan mesajda, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nden başlayarak "Türkleştirme" adı altında geliştirilen tek devlet, tek millet, tek dil oluşturma politikalarının sonucu olarak tüm Anadolu ve Mezopotamya halklarının büyük soykırım ve asimilasyon politikalarına tabi tutulduğu ve bu politikanın halen de sürdürüldüğü vurgulandı. 
 
"Kürtler, Ermeniler, Süryaniler, Êzidîler, Çerkesler vb. birçok halk ve inanç kesimleri bu soykırımcı uygulamaları yaşadı" denilen mesajda, "Bu soykırım uygulamalarının en kapsamlı, tahrip edici ve sonuçlarının da telafisi mümkün olmayanı hiç şüphesiz ki, 1915 Ermeni Soykırımı’dır. 1,5 milyon civarında Ermeni bu soykırımda katledildi. Bir o kadarı da yerlerinden ve yurtlarından sürüldü, binlerce yıllık tarihi birikim üzerinde oluşan tüm toplumsal dinamikler yok edildi" ifadelerine yer verildi. 
 
Açıklamanın devamında şöyle denildi: 
 
"Ermeni soykırımı ve insanlık trajedisinin üzerinden 103 yıl geçti. Ancak, tüm uluslararası kamuoyunun taleplerine, beklentilerine, aynı zamanda da insanlığın vicdani çağrılarına rağmen, TC devleti, bu kirli ve insanlık dışı gerçekle yüzleşmekten kaçınmış, inkâr yoluna gitmiştir. Bu inkâr anlayışının sonucunda da Ermeni halkına uygulanan soykırım politikaları, günümüzde Kürt halkına karşı uygulanmaktadır. 
 
İttihat ve Terakki’nin, ırkçı, katliamcı ve soykırımcı politikaları, MHP’lileşen AKP iktidarı eliyle güncellenerek Sur, Cizre, Silopi, Yüksekova, Nusaybin, Dargeçit vb. birçok Kürdistan şehrinde uygulamaya konulmuş, Kürt halkı büyük bir yıkım ve soykırıma tabi tutulmuştur. 
 
AKP-MHP iktidarı en son DAİŞ türevi çete artıklarını da yanlarına alarak, Suriye’nin en huzurlu, güvenli, istikrarlı ve barış şehri olan, tüm halkların demokratik bir sistem içinde kendi kendini yönettiği Afrin’e saldırarak, işgal etti. Afrin işgaliyle soykırımcı politikaların güncellenmiş halidir. Bu politika ve uygulamaların, halklarımızın yüzyıldır sürdürdüğü özgür olma iradesini ve direnişini yok edemediği, geçmiş deneyim ve tecrübelerle açığa çıkmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında; 1915 yılında, özelde Ermeni, genelde de tüm Mezopotamya ve Anadolu halklarına karşı işlenen soykırım uygulamalarını bir kez daha şiddetle kınıyoruz.
 
Devleti ve AKP hükümetini, geçmişle yüzleşerek, halklara karşı sürdürdüğü soykırım politika ve uygulamalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Tüm, diasporadaki Ermeni halkının acılarına ortak olduğumuzu belirterek, halklarımızın dayanışması ve ortak mücadelesi ile geleceğimizi özgürleştireceğimize olan inancımızı ifade etmek istiyoruz."