Meclis’te ‘OHAL darbesi’ tartışması

img
ANKARA - Meclis’teki 23 Nisan özel oturumunda AKP ve CHP’liler arasında “OHAL darbesi” tartışması yaşandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz’u “darbe” olarak tanımladı. 
 
Meclis’te 23 Nisan vesilesiyle düzenlenen özel oturumda CHP ve AKP’liler arasında “OHAL darbesi” tartışması çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbesi sonrasında ilan edilen ve yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden Olağanüstü Hali (OHAL) eleştirerek, "20 Temmuz darbesi" olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu, "Bunu şiddetle reddediyorum" şeklindeki açıklamaları sırasında AKP ve MHP sıralarından "Yuh" ve alkış sesleri yükseldi.
 
KILIÇDAROĞLU’NDAN OHAL ELEŞTİRİSİ 
 
Birleşimi yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, "Beni dinleyeceksiniz", "Beni dinlemek zorundasınız" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AKP sıralarında bulunan bir milletvekiline de "Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız, çıkın dışarıda konuşun" diye tepki gösterdi.
 
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da söz alarak, Kılıçdaroğlu'nun OHAL ile yönelttiği eleştirilere tepki gösterdi. Elitaş, dün CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesine atıfta bulunarak, "Milletvekillerinin kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır" dedi. 
 
ÖZEL VE YILDIRIM ARASINDAKİ GERGİNLİK 
 
Elitaş'ın ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Özel de darbe girişimi gecesi Meclis'te hep beraber direndiklerini belirterek, "Başbakan Binali Yıldırım Tuzla’ya bırakılmış, tanklar geliyor diye evinden alınmış, bilinmeyen bir yere doğru yola çıkmış, Ilgaz Tüneli’ne saklanmış, Jandarma çakarlarının görülmesinden sonra geceyi Ilgaz Tüneli’nde geçirmiştir" dedi.
 
Tartışmaların ardından Başbakan Binali Yıldırım, kendisi hakkında söylenenlere yanıt vermek için söz aldı. Yıldırım, "O gecenin gerçeği şudur. O gece, tanklar senin genel başkanına yol verirken, Başbakan, uçaklara bu alçakları vurun demiştir" ifadesini kullandı.