Hasankeyf’te yıkım ve arkeolojik kazı bir arada

img

BATMAN - Ilısu Barajının suları altında bırakılacak 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'te, bir yandan son tarihi eserin taşınması için çalışmalar, bir yandan da yıkım ve arkeolojik kazı bir arada yapılıyor.

Tarihi 12 bin yıllık geçmişe dayanan Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yeri, su tutma işleminin devam ettiği Ilısu Barajının suları altında kalacak. Hasankeyf’te son taşıma işlemi ile birlikte arkeolojik kazılar ve yıkım çalışmaları sürüyor.
 
EL-RIZK DİCLE'DEN AYRILACAK
 
Hasankeyf’te bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi Doğu ve Batı Bloku, Kızlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvarı, Süleyman Han Camisi külliyesi, taç kapı ve çeşme, Süleyman Han Camisi külliyesi ve minaresi yerinden sökülmüştü. Minaresi daha önce parça parça sökülerek yerinden koparılan El-Rızk Camiinin son parçalarının taşınması için de çalışmalar başladı. Dicle Nehri'nin hemen yanı başında bulunan camiinin harim duvarı, taç kapı ve giriş bölümünün yerinden koparılması ve betonlaştırma çalışması yapılırken, işlemlerin ardından taşıma özel bir araçla gerçekleştirilecek. Dört buçuk kilometrelik yolculuğun ardından yeni yerine taşınacak tarihi eserin götürülebilmesi için ise tarihi eski Hasankeyf Çarşısı yıkılacak. 15 gün içinde taşıma işlemlerinin tamamlanacağı belirtiliyor.
 
KÜÇÜK SARAY BETONLA KAPLANDI
 
El-Rızk Camiinde bunlar yaşanırken, tarihi Hasankeyf Kalesi’nde ise güçlendirme adı altında betonlaştırma çalışması devam ediyor. Küçük Saray'ın penceresine kadar gelecek su nedeniyle betonlaştırma devam ederken antik kentin silueti ise tamamen yok edildi. 
 
ARKEOLOJİK KAZI ÇEKİMİ ENGELLENDİ
 
Antik kentte tarihin yıkımı bu şekilde sürerken, diğer yandan ise arkeolojik kazılar da devam ediyor. El-Rızk Camisinin üst kısmında bir dönem mezarlık ve yerleşkenin de olduğu alanlarda ise kazı çalışması yapılıyor. Arkeolojik alan civarı, gezilere ve yaya geçişlerine serbest olmasına rağmen arkeologlar tarafından çekim yapılmasının engellenmesi ise dikkat çekti.
 
MA / Metin Yoksu