Emine Kart’ın kadrajından 10 Ekim’de ‘Ardakalan’lar

img

ANKARA - 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenlere duyulan özlemi, hasreti ele alan Emine Kart, “Ardakalan” kitabında yakınlarını kaybedenlerin sözlerini ve çektiği fotoğrafları birleştirdi. 

 
Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde DAİŞ’in yüklendiği Katliamı’nın üzerinden 4 yıl geçti.  Geçen 4 yıl içerisinde susturulmak istenen barışın sesi, tam tersine kat be kat artarak büyüdü. Acının aynı yerinden birbirine sarılan aileler, evlerinden çıkıp ülkenin her tarafıyla bağ kurdular. Kimi kızını, kimi oğlunu, kimi eşini, kuzenini, annesini, babasını bu katliamda yitirdi. Arda kalanlar binlere dönüşerek kocaman bir aile oluşturdu. 
 
Katliam sonrasında yapılan anmalarda, adliye koridorlarında, hastanelerde yan yana olan koca aile şimdide Emine Kart’ın “Ardakalan” kitabında yan yana duruyor. Şimdi ve Öteki Yarım’dan sonra Kart’ın kendine özgü olan fotoğraf kitap çalışmalarından oluşan “Ardakalan” kitabı okuyucuyla buluşuyor. Kart, yeni kitabı Ardakalan’da 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirin 103 can ve 500’ün üzerindeki yaralı için, yakınlarını kaybedenlerin sözlerini ve çektiği fotoğrafları birleştiriyor.
 
MEKTUPLAR VE ÖZLEMLER 
 
İlk sayfasında yaşamını yitiren 103 insanın isminin yer verdiği kitapta Kart, 4 yıl boyunca adliye önlerinde ve anmalarda kadrajına yansıttığı fotoğrafların yanı sıra kendi tabiriyle “kaybedenlerden” çektiği fotoğraflar da yer alıyor.
 
Katliamda yaşamını yitiren 103 insanın geride bıraktığı aileleri ile görüşen Kart, 11'i yakınını kaybeden, 5’i katliamda yaralanan olmak üzere 16 kişiden aldığı yazıları da fotoğraflarla bütünleştiriyor.
 
103 CANA DOKUNMAYA ÇALIŞIYOR
 
Kitabın her sayfasında kaybedenlerin, arda kalanlarla çekilmiş siyah beyaz fotoğraflarının yanı sıra,  ailelerin yaşamını yitirenlere, yaralıların da hayata yazdıkları mektuplar, özlemler ve bolca barış kelimesiyle karşılaşıyoruz. 
 
10 Ekim Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nde bir fotoğrafçı olarak tanıklık eden Kart, katliamın ardından “10 Ekim aileleri için ne yapabilirim?” diyerek, fotoğraf kitabı hazırlamaya karar verdiğini dile getiriyor. Çalışma için bir yıl boyunca Avrupa Birliği’nin Sivil Düşün Programı başvurularını beklediğini ifade eden Kart, projenin kabul edilmesini ardından aldığı fonla kaybedenlerin ve yaralıların yolunu tutuyor.    
 
Katliamda yaşamını yitiren 103 kişinin hepsine yer vermesinin hem zaman hem de maddi olanaksızlıklardan zor olacağının farkına varan Kart, akrabalık ilişkileri üzerinden 103 cana dokunmaya çalışıyor.
 
‘GİTTİĞİM HER EVDE AYRI BİR DUYGU’
 
Çalışmanın duygusal anlamda çok zor olduğunu bilerek yola koyulduğunu ve ilk kararının da “dik durmak” olduğunu dile getiren Kart, gittiği her evde ayrı bir duygunun olduğunu ise şu sözlerle anlatıyor: “Çocuğunun hala geleceğine inanan bir anneden, eşini kaybeden bir kadının acısını yaşayamadığı için patlamaya hazır çığlığının sessizliği ve bu sessizliğin orada o evde hala asılı duruyor olması…”   
 
Kitabın her okuyan kişide farklı duygular yaratacağı kesin ancak Şükrü Erbaş’tan alıntılanan “Ölenler ölümü bilmez, ölüm kalanlar içindir” sözüne kitabında can veriyor.
 
“Ardakalan” kitabı ilk olarak okuyucu ile 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği 10 Ekim Ankara Katliamı anma programı kapsamında, yarın Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde tanıtılacak. Kitabın yanı sıra Kart’ın fotoğraf sergisi de etkinlikte yer alacak.