Uluslararası festivalde Kürt gencin hikayesine ödül

img

CENEVRE- “22. Uluslararası İnsan Hakları Filmleri ve Forumu Festivali”nde ödül alan filmler açıklandı. Cenevre Büyük Ödülü Edward Lovelace'in bir Kürt gencin hikayesini anlatan "Name Me Lawand" filmine verildi.

Cenevre'de gerçekleşen 22. Uluslararası İnsan Hakları Filmleri ve Forumu Festivali (FIFDH) bugün sona erdi. Festival, 10 gün boyunca süren film gösterimleri ve tartışmalarla izleyicileri büyüledi. Festival kapsamında çeşitli sanatsal, bilimsel, politik ve aktivist bakış açılarını bir araya getirerek, kolektif çözümler üzerine düşünmeyi ve harekete geçmeyi teşvik eden festivalde 30 binden fazla katılımcı ve 250'den fazla konuşmacı sahne aldı.

Festivalin kapanışında öne çıkan filmler arasında, Edward Lovelace'in “Name Me Lawand” filmi Genève Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Film, doğuştan sağır bir Kürt gencinin iletişim kurma yeteneğini keşfetmesi ve böylece diğer insanlara açılmasını konu alıyor.

“Life is Beautiful” adlı Filistin yapımı film ise, Filistin halkının hikayelerini anlatan Mohamed Jabaly'ye Sergio Vieira de Mello Ödülü'nü kazandırdı. Kurgu kategorisinde, Malika Musaeva'nın "The Cage is Looking for a Bird" ve Felipe Gálvez'in “The Settlers” filmleri Büyük Kurgu Ödülü'nü paylaştı. Her iki film de, kendi kategorilerinde dikkat çekici bir sinematografik yaklaşım sergiledi.

Ayrıca, "Total Trust" filmi ile Jialing Zhang, Çin'de yapay zeka araçları ile yapılan kitlesel izleme gözetlemeye dikkat çeken bir yapıtla Dünya İşkence Karşı Örgüt’nün (OMCT) ödülünü kazandı.

Festival, aynı zamanda önemli konuşmacıları ve konukları ağırladı. Dmitri Mouratov, Rusya'da hapsedilen gazeteciler ve sanatçıların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Angela Davis, Assa Traoré ve Yasser Louati, polis şiddeti ve ırkçılık üzerine güçlü bir panelde bir araya geldi.

Festival, 2025 yılının 7-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek 23. edisyonuyla devam edecek. Ödüllü filmler, 17 Mart Pazar günü Cinémas du Grütli'de tekrar gösterilecek ve seçilen birçok film, yıl boyunca Cenevre Kantonu'nda ve İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgelerinde izleyiciyle buluşacak.

MA / Rüştü Demirkaya