Çand Ma yarın açılıyor

AMED - Sûr ilçesinde çocuklara müzik eğitiminin verileceği Çand Ma yarın açılıyor. Eğitmenlerden Sarya Ertaş, çocuklara umut olacak merkezin çalışmaları için destek beklediklerini belirtti. 
 
Amed’de Kürtçe anadilde müzik eğitimi ve atölyeler düzenleyen Ma Music Center,  Sur’da yaşayan çocuklara armağan edeceği Çand Ma şubesini yarın 13.00’da açacak. 0-14 yaş aralığındaki çocuklara ritim, saz, drama ve halk oyunları eğitimlerini ücretsiz verecek olan Çand Ma, aynı zamanda kütüphane de kurarak, çocuklara teorik eğitimler de verecek. 
 
Kurulacak kütüphane için Çand Ma, aynı zamanda kitap kampanyası da başlattı. 
 
Çand Ma eğitmeni Sarya Ertaş, kitap kampanyalarına destek çağrısında bulunarak, herkesi açılışa davet etti. 
 
SUR ÇOCUKLARINA ARMAĞAN 
 
Kürt kültürünün büyük saldırılara ve baskılara maruz kaldığına dikkati çeken Ertaş, bu saldırılara karşı Kürt kültürünü ve sanatını geliştirme mücadelesi verdiklerini söyledi. Daha önce Diclekent’te iki şubelerinin olduğunu ve şimdi de 3’üncü şubelerini Sur’da açtıklarını aktaran Ertaş, “Bu çalışmamızı Sur çocuklarına armağan etmek istiyoruz. Şu an sizin de gördüğünüz gibi bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Bu nedenle çok sevinçliyiz ve çok da heyecanlıyız. Çünkü artık sistemin yönelimlerinden kaynaklı sokaklarda eskisi gibi öz kültürün izlerine rastlamıyoruz. Çocuklar çocukluklarını yaşamadan büyüyor” dedi. Ertaş, Kürt kültürünün ve sanatının unutturulmaya çalışılmasına karşı sanat ve kültürel etkinliklerle asimilasyon politikalarına karşı mücadele ettiklerini sözlerine ekledi. 
 
‘UMUT OLACAĞIZ’
 
Sur’da çocuklara alan bırakılmadığını ve kültürlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Ertaş, şunları söyledi: “Kürt kültürü ve tarihinin temelleri tam da buralar da atılmıştır.  Ama ne yazık ki şimdi de sistemin kirliliklerinin merkezine dönüştürülmek isteniyor. Çalışmalarımızla bunun önüne geçmek istiyoruz. 7-8 yıldır buranın halkı böylesi kültürel çalışmalardan yoksun kalmış. Buralar çocuklar için güvenilmez bir yere dönüşmüş çalışmalarımızla bu durumun üstesinden gelmek istiyoruz. Çalışmalarımız buradaki tüm aileler için yeni bir umut oldu. 
 
KİTAP KAMPANYASINA DESTEK
 
Ertaş, yalnızca müzik çalışmaları değil bunun yanında edebi ve teorik çalışmalar da yürüteceklerini sözlerine ekledi.  Teorik çalışmalar için kuracakları “Ehmedê Xanî Kütüphanesi”ne kitap desteği için çağrıda bulunan Ertaş, “Burada büyük bir kütüphaneye dönüştüreceğimiz iki üç sınıf var. Teori, sanatsal ve müzik çalışmalarımızı oralarda yapacağız. Bu çalışmalarımızın güçlü yürümesi için aileler ve destek olmak isteyenler buraya getirecekleri kitaplarla katkı sunabilirler. Buradan herkese çağrımdır bize destek olması ve bu çalışmaya hep beraber güç verilsin. Hem Sur çocukları hem de diğer şehirlerdeki tüm çocuklar için bu hepimizin tarihi görevidir” diye belirtti.
 
AÇILIŞA ÇAĞRI
 
Kültür merkezlerinin ücretsiz hizmet vereceğini belirten Ertaş, “Çalışmalara katılmak için zamanı olmayanlar da buraya gelip bir çayımızı içerek, destek verebilir. Tüm etkinliklerimizin temel amacı onların mutluluğudur. Maddi gücü olanlar bize destek olabilir. Bu katkı maddi fon ya da eşya desteği olabilir. Her konuda destek sağlanabilir. Yarın açılışımız olacak. Şuan da hepimizde büyük bir heyecan var halkımızın desteği ile Çand Ma’mızı güçlü bir şekilde açalım."