Amed’de 8 Mart konulu sergi ve tiyatro gösterimi

img

AMED- Kadınlar, 8 Mart kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda “Qîrîn” adlı resim sergisinde bir araya geldi, daha sonra “Mirina Jeanne D’Arce Ya Din" adlı tiyatro oyununu izledi. 

Tevgera Jinen Azad (TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda resim sergisini kadınlarla buluşturdu. Sergiye TJA aktivistleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, milletvekili Adalet Kaya, kültür emekçileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Sergide Ressam Beyan Bahmanî’nin “Qîrîn” ismini verdiği sergisi gösterime sunuldu. Sergide, İran’da katledilen Jina Emîni ve onun şahsında şiddet gören, katledilen kadınların acılarını yansıtan tablolar yer aldı.

‘DİRENİŞİN SEMBOLÜYDÜ’

Burada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “İran’da katledilen Jina Eminî’nin mini’nin direnişi sadece İran’da değil. Bölgede erkek egemen otoriter rejimler altında yaşamak zorunda kalan birçok kadının sesi oldu. O görünen saç teline yapılan saldırı ve ölümle neticelenmesi kadınların Ortadoğu’da çektiği acıların çok temel bir sembolüydü. Jina Eminî acıya karşı bir direnişin, dik duruşun ve ‘Jin jiyan, azadi’nin çığlığı sadece İran’da değil Türkiye ve dünyanın dört bir yanını etkisi altına alan çok önemli bir direniş ve semboldü” dedi.

“Ortadoğu’da kadınlar savaş ve çatışmalarda yaşıyor” diyen Hatimoğulları, “Kadınlar en ufak bir isyanda tacize ve tecavüze uğruyor. Ortadoğu’da devam eden savaş ve çatışmalardan dolayı kadınlar göç ediyor. Göç ederken de o sınırların telleri arasında tenleri, ruhları  paramparça oluyor. Erkek egemen sistemin iç içeleştirdiği şiddet bu sergide zuhur etmiştir. Ve direnişin sembolü olan bu şalı bizlere hediye etti. Teşekkür ediyoruz” dedi.

TİYATRO GÖSTERİMİ

Kadınlar daha sonra 8 Mart kapsamında Amed Şehir Tiyatrosu’nda tiyatro gösteriminde bir araya geldi. Tiyatroya Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Halide Türkoğlu, Adalet Kaya ile belediye başkan adayları katıldı.

Stefan Tsanev tarafından kaleme alınan, Dilawer Zeraq tarafından Kürtçeye çevrilen ve yönetmenliğini Berfin Emektar’ın yaptığı “Mirina Jeanne D’Arce Ya Din” (Jeanne D'Arce'ın Öteki Ölümü) oyunu, İngilizlere karşı ülkesi Fransa'yı savunan ve toplumsal bir direnişçi haline gelen Jan Darc'ın yaşam öyküsünü ve trajik ölümünü konu alıyor.

Tiyatro gösterisinden sonra konuşan DEM Parti Amed milletvekili Kaya, tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak,  “Oyunculara ve yönetmene çok teşekkür ediyorum. AKP-MHP faşist sistem yüzünden tiyatrolarımız sürekli yasaklanıyor. Kültür için verilen mücadele bizim için çok önemli ve kıymetli.  Özgürlüğümüz ve özgür yaşam için mücadele eden bütün kadınları selamlıyorum” dedi.

 Tiyatro, “Jin, jiyan, azadî” sloganları ve alkışlarla son buldu.