Rojhilatlı iki sanatçı hayata veda etti

img
HABER MERKEZİ - Siyaçemane'nin önde gelen isimlerinden Hewramanlı sanatçı Cemil Ehmedi Nosudi ile Sineli ney sanatçısı Cemşid Endelibi yaşamını yitirdi. 
 
Kurdpress’in geçtiği habere göre; Siyaçemane’nin (ilk kez Pirşalyar’ın huzurunda icra edildiğine inanılıyor) önde gelen isimlerinden Hewramanlı sevilen sanatçı Cemil Ehmedi Nosudi 77 yaşında yaşamını yitirdi. Düzinelerce Hewrami şarkısına imza atan Cemil Ehmedi Nosudi, Kirmanşan’a bağlı Pawe’nin Nosud ilçesinde doğdu. Osman Hewrami ile birlikte seslendirdikleri eserleri büyük beğeni toplayan Nosudi’nin, doğduğu ilçedeki evinde kronik bir hastalığın komplikasyonları sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi. 
 
Aynı zamanda öğretmen olan Cemil Ehmedi Nosudi, Kermanşan Müzik Derneği ve Deh Neg Pawe Okulu’nun çabalarıyla sanatçıların ve müzikseverlerin katılımıyla onurlandırılmıştı. 2023 yılının Ağustos ayında da Sepas Pawe grubunun çabalarıyla, bölgenin seçkin kültür ve sanat figürleri arasında gösterilerek onurlandırıldı. Cemil Ehmedi Nosudi sevenlerinin omuzlarında ve gözyaşları arasında sonsuzluğa uğurlandı. 
 
CEMŞİD ENDELİBİ YAŞAMINI YİTİRDİ
 
Sinêli ney sanatçısı Cemşid Endelibi de Tahran’da 66 yaşında vefat etti. Rojhilat’ın Sinê kentinde dünyaya gelen ve herhangi bir eğitim almadan ney çalmayı öğrenen Cemşid Endelibi, daha sonra Tahran Üniversitesi’ne giderek burada ney yapımının tekniklerini ve püf noktalarını öğrendi. Geleneksel İran müziğini Nasrallah Nasehpur, Nurali Bromand ve Muhammed Rıza Lutfi’den öğrenen Endelibi, müzik yapmanın yanı sıra besteler de hazırladı. Cemşid Endelibi’nin Tahran’daki evinde kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği belirtiliyor.