Gundikê Melê’de 300 yıldır süren gelenek: Adarok

ŞIRNEX - Gundikê Melê Beldesi'nde 300 yıllık "Adarok" geleneğini sürdüren yurttaşlar, "Kültürümüzün yok olmaması için değerlerimize sımsıkı sarılmalıyız” dedi. 

 
Şirnex’ın Gundikê Melê (Balveren) Beldesi'nde her yılın Mart ayının ortalarında "Adarok" adı verilen etkinliklerle baharın gelişi kutlanıyor. "Adarok" geleneği 300 yıldır devam ediyor. Bu yıl Ramazan ayı nedeniyle etkinlikler öne çekildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Gundikê Melê Belde Belediyesi, bu yıl Cudî Dağı ile Besta Bölgesi arasında kalan bölgede "Adarok" etkinlikleri düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı etkinliklerde, büyük kazanlarda buğday ve nohut kaynatıldı. Yurttaşlar, "guhgan", "birgî", "gulşek", "kêlanî", "kergi mela" adlı yöresel oyunlar oynayarak, keyifli vakit geçirdi. 
 
KÖKLÜ GELENEK SÜRÜYOR
 
Belde Belediye Eşbaşkanı Şehmus Sidar, yılın bereketli geçmesi için her yıl şölen düzenlediklerine işaret etti. Belde sakinlerinin "Adarok" etkinliklerine önem atfettiğine dikkati çeken Sidar, "Sabahın erken saatlerinde buraya geliriz. İnsanlar, burada sohbet eder, oyunlar oynar, halay çeker, namazlarını kılar ve en sonunda yemeğini yer. Akşama kadar burada vakit geçirilir. Şehir dışındaki insanlar da gelip bu programa katılırlar. Şölen havasında bir gün geçirilir” diye konuştu.
 
Yönetime geldikleri günden bu yana etkinliklere öncülük ettiklerini aktaran Sidar, "Bu etkinlik bizler için köklü bir gelenektir. Kültürümüzdür ve sahip çıkıyoruz. Çünkü bir toplum kendi kültürünü unutursa asimilasyon başlar. Bir halk dili ve kültürüyle tanınır. Bunları yitirdiği zaman yok olmaya mahkum olur. Geçen yıl yaşanan depremden dolayı herhangi bir eğlence yapmadık. Sadece toplanıp namazımızı kıldık, yemeğimiz yedik. Depremzede halkımızın acılarını paylaştık. Bu yıl ise şölen havasında gerçekleştirdik. Herhangi bir teknolojik sistem de buraya getirmiyoruz. İnsanlarımız kilamlarını söyleyerek halaya duruyor" ifadelerini kullandı. 
 
KÜSKÜNLER BİR ARAYA GELİYOR 
 
Adarok etkinliğine katılan 50 yaşındaki Hanım adlı yurttaş, büyüklerinden kendilerine kalan mirası sahiplendiklerini ifade ederek, "14 Mart’ta dünyanın neresinde olursak olalım bu günü kutluyoruz. Eskiden çocuklar ev ev dolaşırdı. Son 6-7 yıldır piknik yapıyoruz. Daha önce sadece erkekler geliyordu. Artık kadınlar, erkekler herkes birlikte geliyor. Bizler dedelerimizden ve ninelerimizden bu geleneği aldık. Çocuklarımız da bizden alsınlar” ifadelerini kullandı. 
 
"Adarok"un köklü bir gelenek olduğunu söyleyen Hasan Sevim (72), "Baharı doğada şölen havasında kutlayarak karşılıyoruz. Daha önce biraz daha dar kapsamlı olurdu. Şimdi daha kitlesel yapıyoruz. Yöresel oyunlarımızı burada oynuyoruz. Yeni nesil gençlerimiz oyunlarımızdan giderek uzaklaşıyor. Kendi kültürümüzü unutturmamak için gençlerimize de öğretiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kamil Atak (53) ise, "Bu etkinlik beldemizdeki insanların birliği ve beraberliğini sağlıyor. Küskünler burada bir araya gelerek barışıyor. Bütün belde halkı buraya geliyor. Yıl içinde birbirini görmeyen insanlar burada birbiriyle vakit geçiriyor. Böyle bir değerin unutulmaması için sımsıkı sarılmalıyız” dedi.