'Stranên Keziya Sor' filmi izleyicilerle buluştu

img
HABER MERKEZİ – Dünya çapındaki kadın mücadele tarihini anlatan “Stranên Keziya Sor” adlı müzikal film, izleyicilerle buluştu. Çekimleri 7 ay süren filmin ilk gösterimi Qamişlo, Kobanê, Reqa ve Tebqa’da yapıldı.
 
Kuzey ve Doğu Suriye’de faaliyet yürüten Hîlala Zêrîn Kadın Kültür ve Sanat Hareketi, Mezopotamya Kültür ve Sanat Hareketi, Pargîn Kültür Kurumu ile Hunergeha Welat oluşumlarının ortak üretimi olan “Stranên Keziya Sor” adlı müzikal filmin çekimleri tamamlanıp gösterime girdi. Adını 2013 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız’ın şahsiyetinden ve mücadelesinden alan filmin odak noktası dünya çapındaki kadın mücadele tarihi. 
200 kadının yer aldığı 20 dakikalık filmin Reqa ve Cizîr bölgelerinde yapılan çekimleri 7 ay sürdü. 
 
Aylar süren çalışma sonucunda tamamlanın filmin ilk gösterimi 4 ayrı kentte eş zamanlı olarak yapıldı. İlk gösterimi Kobanê, Reqa ve Tebqa kentlerinde yapılan filme halk yoğun ilgi gösterdi.
 
ANHA'da yer alan habere göre; filmin Qamişlo’daki gösteriminden önce yapan konuşma yapan Kuzey ve Doğu Suriye Hîlala Zêrîn Koordinasyonu üyesi Mizgîn Çolaq, filmi borçlu olduklarını dile getirdiği PKK Lideri Abdullah Öcalan’a adadıklarını ifade etti.
 
Filmin Kobanê’deki gösterimi ise Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.
 
Öncesinde konuşan oyuncu Dîlara Şêx Demir, “Film, başlangıçtan günümüze kadar kadın devrimini anlatıyor. Kadınlar kendilerini nasıl ilerletti, askeri, siyasi ve toplumsal alanlarda nasıl yerlerini alarak savaşçı ve komutan oldular. Filmi şehitlere ve dünya kadınlarına adıyoruz” diye konuştu.
 
Reqa’da da filmin Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki gösteriminden önce konuşan Hîlala Zêrin Hareketi yöneticisi Gulbihar Seydo, “8 Mart ve Newroz kapıya dayandı. Bu günler kadınların fedakarlık günleridir. Kadınlar kahramanlık destanları yazdı” dedi.
 
Tebqa’da ise Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Tebqa Kantonu Kültür ve Sanat Kurulu Eş Başkanı Nûr El Qitran, “Baharın güzelliği ve en güzel renkler, direniş Mart’ında kadınların buluşması ve mücadelesiyle geliyor. Yaşasın bu bulaşma, yaşasın kadınların en büyük kazanımı olan bu mücadele, prangaları ortadan kaldırıyor ve zaferle taçlanıyor” ifadelerini kullandı.
 
YouTube üzerinden de yayımlanan film şu linkten izlenebiliyor.