Kadınlardan mor zincir eylemi

  • kadın
  • 16:05 22 Mayıs 2020
  • |
img

VAN - HDP Van Kadın Meclisi ve TJA, “Evlilik yoluyla af” düzenlemesine karşı mor zincir eylemi gerçekleştirdi. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), AKP-MHP iktidarının yeniden gündeme getirdiği 'Evlilik yoluyla af' düzenlemesine karşı ve koronavirüs salgını sürecinde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla, HDP İpekyolu ilçe binası önünde “mor zincir” eylemi gerçekleştirdi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadının katıldığı eylemde, “6284 İstanbul Sözleşmesini uygula” ve “Erk zihniyet coronadan daha tehlikeli" dövizler ile erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflar taşındı. 
 
'İSTİSMARCININ AKLANMASI HEDEFLENİYOR'
 
Eylemde konuşan HDP’li vekil Muazzez Orhan, çıkarılmak istenen yasaya izin vermeyeceklerini belirterek, çocuk istismarının, çocuk hakları yasasına aykırı olduğunu söyledi. Orhan, “Çıkartılmak istenen yasada 13 yaşındaki bir çocuğun istismara maruz bırakılmasından sonra istismarcısıyla evlendirilerek, istismarcının aklanması hedeflenmektedir. Kız çocuklarının evlilikle birlikte sistematik istismarın önü açılıyor" dedi. 
 
İSTİSMAR 10 YILDA ÜÇ KAT ARTTI
 
Orhan, Türkiye'de son 10 yılda çocuk istismarının üç kat arttığına dikkat çekti. Adalet Bakanlığı’nın verilerini açıklayan Orhan, “Bir yılda 8 bin çocuk istismara maruz bırakıldı. 2002'den bugüne kadar 18 yaş altı, 440 bin çocuk doğum yapmıştır. 15 yaş altı, 15 bin 937 çocuk doğum yapmıştır. Toplumda yaratılmak istenen algı, çocuk istismarını meşrulaştırmaktır. İnfaz yasasıyla birlikte istismarcıların serbest bırakılarak istismarların önü açılmaktadır. Yine çocukların ömür boyu yaşayacağı, psikolojik travmalar hiçbir şekilde göz önünde bulundurulmadan, toplumda bu durum meşrulaştırılmak isteniyor. Biz kadınlar hiçbir zaman çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine karşı sessiz kalmadık, bundan sonra da sessiz kalmayacağız" diye belirtti. 
 
'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR'
 
Kadın cinayetlerinin ideolojik ve politik olduğunu vurgulayan Orhan, şunları söyledi: "Ülkeyi yönetenler çocuk istismarlarını ve kadın cinayetlerini meşrulaştırarak, kendilerini yaşatmak istiyorlar. Hiçbir şekilde bu yasaların çıkmasına izin vermeyeceğiz. Televizyon kanallarına çıkıp, örf ve adeti örnek göstererek, çocuk istismarlarını aklamalarına izin vermeyeceğiz. Kirli ellerinizi ve kirli zihniyetinizi çocukların bedeninden kadın yaşamından çekin."