TJA: Operasyon değil, askeri harekat ve darbe

  • kadın
  • 14:19 22 Mayıs 2020
  • |
img
DİYARBAKIR - Küçük yaşta evlendirme yasasının geçmesine karşı yeni bir karar aldıkları için üyelerinin gözaltına alındığına dikkati çeken TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, gözaltıları "askeri bir harekat" ve "darbe" olarak yorumladı.  
 
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşma kapsamında bu sabah Kürt siyasetçilerin gözaltına alınmasına ilişkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) binasında açıklama yaptı.  TJA aktivistleri, fiziki mesafe kurulana uyarak açıklama yaptı. 
 
TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, üyelerine yönelik gözaltıların operasyon değil, "askeri bir harekat" ve "darbe" olduğunu söyledi. Aralarında üyelerinin olduğu 18 ila 20 kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşan Gökhan, soruşturma hakkında gizlilik kararı olduğunu aktardı.
 
KADINLARA GÖZDAĞI
 
Söz konusu gözaltıların, Türkiye’de kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz yasalarının Meclis’ten geçirilmesinin önünü açmak için yapıldığını belirten Gökkan, bu operasyonun TJA başta olmak üzere şiddetle mücadele eden tüm kadın hareketlerine gözdağı verme amacı taşıdığını kaydetti. Gökkan, “Devlet kadın kurumlarını kapatarak kadınları bu önümüzdeki 4 günlük sokağa çıkma yasağında erkeğin şiddetiyle baş başa bırakmaya çalıştığı için bu sabah bir JÖH ve PÖH harekatı düzenlendi. Devlet şunu söylemek istiyor; Biz kadına yönelik şiddetle mücadele eden kimsenin kapısını açık bırakmayız.” dedi.
 
AKP-MHP REJİMİ
 
Türkiye’nin taviz ve tecavüz vakalarında dünya 3’üncüsü olduğunu, bu operasyonlarla 1’inci sıraya yükselmek istediğini söyleyen Gökkan “Bu sistemin bir iddiası var. Biz bu sisteme karşı mücadele ettiğimiz için askeri harekâtlarla, baskınlarla karşı karşıya kalıyoruz. Sadece 2019’da 175 bin gözaltına alındı. 37 bin kişi cumhurbaşkanı, hükümeti ve kadın cinayetlerini eleştirdiği için ceza aldı. Bu tablo bize neyi gösteriyor. Bu erkek egemen devlet, AKP- MHP faşizmiyle tekçi zihniyeti artık bir rejim olarak kabul ettirmek istiyor” ifadelerini kullandı.
 
Kadın kurumlarına yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Gökkan, “Neden? Çünkü Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu’da kadın hareketleri, erkek devletlerin sistemini sarsan tek dinamiktir. O nedenle bu anlayış topyekûn kadına saldırıyor” dedi. 
 
‘KÜÇÜK YAŞTA EVLENDİRME’ YASASI 
 
Siyasi partilere oy verenlere de çağrı yapan Gökkan, “Çocuklara ilişkin taciz ve tecavüz yasası, küçük yaşta evlendirme, tecavüzcüsüyle evlendirme yasasının geçmesine asla izin vermeyin. Çünkü bu utanç bu rejimin kalıcılaştırılmasına yol açacak. Neden böyle diyoruz. Çünkü bize yönelik yapılan operasyon bu yasaların Meclise gelmesini engellemeye karar verdiğimiz bir vakitte gerçekleşti. Çünkü biz kadınlar dedik ki ‘devlet her seferinde bu yasası getirip geri çekiyormuş gibi yapıyor. Artık getirmemesi için mücadele edeceğiz’ ve ardından bu askeri harekat başlatıldı” değerlendirmesinde bulundu.
 
'ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKIN'
 
Gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısı yapan Gökkan, bu operasyonu yapanlara karşı uluslararası arenada davaların açılması gerektiğine vurgulayarak, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ diyen biz kadınlar ‘jin, jiyan, azadî’ ile mutlak özgürleşeceğimize inanıyoruz. Geri adım atmayacağız. Onların tüm askeri harekâtlarını bugüne kadar nasıl boşa çıkardıysak, bundan sonrada boşa çıkaracağız” diye konuştu.