Rosa Kadın Derneği’nden yeni infaz düzenlemesine tepki

img

DİYARBAKIR – Yeni infaz düzenlemesine tepki gösteren Rosa Kadın Derneği, tasarının kabul edilemez olduğunu belirterek, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların faillerinin serbest bırakılmasının şiddet ve cinsel saldırı oranını arttıracağı ve erken yaşta evliliklerin önünü açacağına dikkat çekildi.

Rosa Kadın Derneği, infaz düzenlemesinin yer aldığı yargı paketine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Tasarının paylaşılan halinin derin bir kaygı ve öfkeye sebep olduğunun belirtildiği açıklamada, tasarının ilk halinde yer almayan “cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ve uyuşturucu suçlarına” dair infaz düzenlemesinin, iki gün içerisinde tasarıya eklenerek Meclis gündemine girdiği belirtildi.

Açıklamada, muğlak “terör” tanımı yüzünden cezaevlerinde olan bir çok gazeteci, siyasetçi, öğrenci, akademisyen, avukat ve insan hakları savunucusunu kapsamayan infaz tasarısının cinsel dokunulmazlığa karşı suç işlemiş kişileri kapsamasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Düşünen, sorgulayan ve itaat etmeyenleri tek bir terör tanımına sığdırarak toplumsal muhalefeti baskılayan devlet erki, bugün de kendi yarattığı terör kavramını muhalifler üzerinde bir ölüm tehdidine çevirmektedir. Kendisine karşı işlenmiş olan ‘suçları(!)’ affetmeyen iktidar, başkasının özellikle de kadın ve çocukların vücut dokunulmazlığına karşı suç işlemiş olanlara yönelik hatırı sayılır bir yüce gönüllülük içerisindedir.

FAİLLERİN SERBEST BIRAKILMASI CİNSEL SALDIRILARI ARTTIRACAK

Lakin bu durum evrensel hukuk açısından olması gerekene taban tabana zıttır. Böyle bir düzenleme yapılırken, kişilere karşı işlenen suçlar açısından cezada indirim ya da infaz sürelerinin kısaltılması mağdur olan kişilerin adalete olan güvenini sarsmakla kalmayacak, failin öngörülemez eylemleri sonucu mağdurun tekrar hayati tehlike yaşamasının da önünü açacaktır. Cinsel şiddetin bu kadar ayyuka çıktığı, her gün yeni bir sürü cinsel saldırı/istismar vakasıyla boğuştuğumuz günümüz dünyasında bu suçların faillerini serbest bırakmak şiddeti ve cinsel saldırıları artıracak ve erken yaşta evliliğin önünü açacaktır. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan hüküm giymiş olan kişilere karşı bu kadar kadirşinas davranan iktidar bu suçların mağduru olmuş kadın ve çocukların psikolojileri ve can güvenlikleri için hangi önlemleri almaktadır? Tasarının toplum vicdanını yaralamayacak bir şekilde yeniden düzenlenerek, Kadın ve çocuklara yönelik şiddet suçlarının kapsam dışı bırakılmasını talep ediyoruz! Özgürlük ve eşitlik için mücadele eden, düşünen sorgulayan ve düşüncesini ifade ettiği için veya mesleki faaliyetlerini yürüttükleri için cezaevinde olan tüm tutuklu ve hükümlüler de infaz yasası kapsamında serbest bırakılmalıdır.”