TJA: Bulunduğunuz yerde Newroz’u kutlayın

img

DİYARBAKIR - TJA, herkesi bulunduğu mekanda, balkon ve pencerelerden telefon ışıkları ve zılgıtlarla Newroz’u kutlamaya davet etti.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle iptal edilen Newroz Bayramı kutlamasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. TJA, kitlesel kutlamaların iptal edilmesine karşı herkesin bulunduğu mekanda balkonlarda, pencerelerde, cep telefonların ışıkları ile etrafı aydınlatarak, zılgıtlarla Newroz’u kutlamaya davet etti.
 
‘HALKLARIN NEWROZ’UNU KUTLUYORUZ’
 
TJA, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren tüm halklar nezdinde, zalimlerin zulmüne karşı mücadele eden, direnen ve bedel ödeyen herkesin, direnişin ve dirilişin bayramı olan Newroz’unu kutluyoruz.
 
Yüz yıldır dört ulus devlet arasında pay edilen Kürtler başta olmak üzere Ortadoğu halkları katliam ve sömürüyle karşı karşıyadır. Ortadoğu’nun paylaşım savaşında katliamlarla yok edilmek ve baskılanmak istenen halkların kapitalist egemen Dehaklara karşı var olma ve özgürlük mücadelesi, bugün halkların, kadınların ve gençlerin öz gücüne dayanan Rojava devrimiyle büyümektedir.
 
Ortadoğu’da kriz halini alan ve derinleşen 3’üncü dünya savaşı tüm gerçekliğiyle ortada dururken, Rojava devrimi ile kadınlar başta olmak üzere halklar, gençler, tüm inanç kesimleri ve ezilenler büyük bir demokratik güç olarak kendini var etmiş, demokratik toplum inşası sürecine girmiştir.
 
8 MART MÜCADELE MEŞALESİ İLE NEWROZ’A
 
Tarihsel süreç boyunca ulus devletler karşısında var oluş mücadelesini öz gücü ve öz iradesiyle örgütlü bir şekilde yürüten kadınlar; faşist, militarist, cinsiyetçi politikalara karşı 8 Mart mücadele meşalesiyle 21 Mart Newroz ateşini yakmakta, toplumların direnişine öncülük etmektedir. Kürdistanlı kadınların enternasyonalist kadın mücadelesi, dirilişin bayramı Newroz'un ve halkların ortak mücadele tarihinin öncüsü olmaktadır.
 
 NEWROZ’UN DİRİLİŞ RUHUNDA BULUŞALIM
 
Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının çok büyük bedellerle büyüttüğü direniş bayramı Newroz’a ilişkin siyasi partilerle ortak yürüttüğümüz tartışmalar sonucu, koronavirüsünün bölgemize ve tüm insanlığa yönelik oluşturduğu tehdit nedeniyle halkımızın sağlığının riske atılmaması gerektiği göz önüne alındı. Milyonların coşkusuyla kutlayacağımız bu yılki direniş bayramımız Newroz’un kitlesel kutlamalarının iptali noktasında kararlaşmaya gittik. Kutlamaktan hiçbir koşulda vazgeçmeyeceğimiz Newroz’a ilişkin aldığımız kararın bizler açısından son derece zor olduğunu vurgulamak isteriz. Bu yıl ayrı mekanlarda, olsak da, balkonlarımızdan, pencerelerimizden, cep telefonu ışıklarımızla, zılgıtlarımızla Newroz'un diriliş ruhunda buluşalım.
 
MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
Son olarak belirtmek isteriz ki, bin yıllardır egemen erkek zihniyetine karşı büyüyen mücadelemizi Newroz‘un toplumsal direnişiyle ortaklaştırmaktan, özgür yaşam inşa edilene dek günümüz Dehaklarına karşı mücadelemizi yükseltmekten ve özgür yaşamı inşa mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”