Kadınlardan 'tek ses halinde Dersim’e gidelim' çağrısı

img
ANKARA - HDP 3. Kadın Konferansı’na katılan isimler, 16 gündür kayıp olan Gülistan Doku için “Tüm kadınlar tek ses halinde Dersim’e gitmeli” çağrısı yaptı. 
 
Dersim’de 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’dan hala haber alınamaması, HDP hafta sonu toplanan 3’üncü Kadın Konferans’ına katılan kadınların da gündemindeydi.
 
Konferansa katılan Hülya Ertaş, Gülistan Doku’nun kaybolması ile birlikte Dersim’de son dönemde taciz ve tecavüz vakalarının artmasının aslında “Türkiye’deki faili meçhul geleneğinin ve mevcut iktidarın eril söylemlerinin pratik alandaki karşılığı” olduğunu ifade etti.
 
‘GÜLİSTAN DOKU’NUN AKIBETİNİN TAKİPÇİSİYİZ’
 
HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Berfin Can ise, Dersim’de ve diğer Kürt illerinde özellikle kadınlara yönelik farklı uygulamaların devrede olduğuna dikkat çekti. Kürt kadınlarının sisteme karşı en fazla direnen kesim olduğunu kaydeden Can, “Gülistan Doku’nun yaşadıkları da sistemin Kürt kadınına yönelik politikasından bağımsız ele alınamaz. Gülistan Doku’ya yapılan bir bütünen tüm kadınlara yöneliktir” ifadelerini kullandı. 
 
Bu nedenle kadınların bunun için mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Can, Gülistan Doku’nun akıbetinin takipçisi olacaklarını kaydetti.
 
‘YAŞAMAYI, YAŞATMANIN YOLUNU BULACAĞIZ’
 
Kadına yönelik şiddetin sistematik olduğuna ifade eden Yağmur Yurtsever da, “Dersim gibi bir yerde bir kadının kaybolması, bir numaralı şüphelinin bir polisin çocuğu olması, devlet ve valilik tarafından sistematik olarak korunması yeni karşılaştığımız bir politika değil” dedi. Yurtsever, şunları ekledi: “Bunun sistematik olduğu ve bunun bir cinsiyete yönelik olduğunun hepimiz farkındayız. Biz sadece Gülistan’ı bulmanın, yaşamayı ve yaşatmanın yolunu bulacağız.”
 
‘TÜM KADINLAR DERSİM’DE EL ELE OLMALI’
 
Bu meseleye ses çıkarılması gerektiğini dile getiren Gonca Yangör ise, “Meselenin üst kapatılmak isteniyor. Tüm kadınlar tek ses halinde Dersim’e gitmeli. Kadınlara çağrımdır takvim belirleyelim en kısa zamanda olayın yaşandığı yerde hep beraber olalım, el ele olalım” çağrısında bulundu.
 
‘MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ’
 
Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi (MYK) Deniz Aktaş da, “Gülistan Doku üzerinden yaşanan gelişmeler ve ortaya çıkan yaklaşımları devletin Kürdistan üzerinde uyguladığı sömürgeci politikalar üzerinden okumak gerektiğini Nasıl ki Şule Çet için mücadelemizi büyütüyorsak, Kürdistan’daki taciz, tecavüz olaylarını birleşik kadın hareketiyle boşa düşürebiliriz” dedi.